Wikipedia:WMROMD-Atelier de instruire, proiect „Centenar România”, 8 mai 2018

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare

Atelierul de instruire din cadrul proiectului „Centenar România” a fost organizat de Wikimedians of Romania and Moldova (WMROMD) și Facultatea de Istorie si Filosofie din Universitatea Babeș-Bolyai, la sediul universității din Cluj-Napoca, la data de 8 mai 2018.

Evenimentul este circumscris programelor „Centenar România” al WMROMD și „Wikipedia Education Program” al Fundației Wikimedia, având ca obiectiv principal crearea și dezvoltarea de către studenți a unui număr semnificativ de articole, pe subiecte legate de Marea Unire din 1918.

Activitatea își propune să contribuie la ameliorarea dezechilibrului structural privind repartizarea geografică a editorilor din România, participanți la proiectele Wikimedia. Obiectivele urmărite vizează crearea și dezvoltarea de articole despre unirea din 1918, asigurarea unei instruiri specifice și înțelegerea modului cum funcționează procesul de editare colectivă, precum și promovarea beneficiilor participării la proiecte educaționale online și determinarea participanților să se implice pe termen lung în acestea.

Programul activității[modificare sursă]

Activitatea a fost structurată astfel:

  • prezentare generală a proiectelor Wikimedia – 10 min
  • prezentarea proiectelor WMROMD/2018 – 10 min.
  • prezentarea proiectului „Centenar România” – 10 min.
  • atelier de instruire tehnică – 10 min.
  • atelier de instruire privind editarea – 60 min.
  • sesiune de discuții libere și feed-back – 20 min

Participanți[modificare sursă]

  • cadre didactice și studenți din anii II și III ai Facultății de Istorie și Filosofie

Concluzii după desfășurarea activității[modificare sursă]

Atelierul de instruire a fost prima activitate practică din cadrul proiectului Centenar România și a avut loc între orele 11-14, în Aula „Ferdinand” a universității, la el participând circa 60 de studenți din anii II și III ai facultății. Programul a inclus o serie de prezentări (prezentare generală a proiectelor Wikimedia, prezentarea proiectelor similare ale WMROMD, pentru anul 2018 și prezentarea proiectului „Centenar România”) urmate de un atelier de instruire practică privind editarea de articole pe Wikipedia. În final s-a desfășurat o sesiune de discuții libere și feed-back.

Au fost prezenți un număr total de aproximativ 60 de participanți (studenți și cadre didactice).

Având în vedere caracteristicile grupului de editori prezenți și timpul la dispoziție, instruirea s-a focalizat preponderent pe aspectele practice de primă necesitate. Metoda folosită a fost a lucrului simultan, pe același articol de către toți editorii. S-a folosit un format standardizat de articol (nivel „ciot” mai dezvoltat), creat în prealabil și Editorul Vizual, cu care participanții s-au familiarizat mai repede. Sarcinile date editorilor au fost unele simple și au cuprins:

  • crearea structurii articolului
  • căutarea de informații în bibliografie și introducerea de conținut în articol
  • referențierea informațiilor
Aspecte de la activitate

Legături externe[modificare sursă]