Wikipedia:Labels/About

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare

Wikipedia:Labels      Acasă Despre Campanii Documentație Participanți

Wiki labels este numele unei suite de software suite, dar și al unui WikiProject. În acest WikiProject, producem seturi de date cu artifacte wiki etichetate, iar suita de software este gândită pentru a simplifica această muncă.

Obiective și sferă de interes[modificare sursă]

Logoul Labels

Obiectivul acestui proiect este producerea de seturi de date etichetate pentru necesitățile comunității Wikipediei. Aceste seturi de date au diverse aplicabilități, între care cercetarea (cum ar fi analiza calitativă a contribuțiilor nou-veniților[1] și interacțiunile între redactori[2]) precum și dezvoltarea de unelte wiki avansate (cum ar fi modelele utilizate de User:ClueBot NG și WP:STiki). În general, strângerea acestor tipuri de seturi de date e dificilă întrucât necesită investiții substanțiale de timp și efort din partea unui grup mic de oameni pentru a „codifica manual” un set de date suficient de mare.

Pe noi ne interesează (1) identificarea de oportunități pentru a produce seturi de date etichetate importante, (2) distribuirea efortului cât mai larg cu putință și (3) simplificarea și eficientizarea „codificării manuale” a seturilor mari de date. Vedeți la lista noastră de campanii de ce ne-am ocupat recent. Dacă doriți să ne ajutați, înscrieți-vă în lista de membri. Dacă aveți o idee de set de date etichetate pe care l-ați dori produs, propuneți în pagina de discuții.

Cum pot ajuta?[modificare sursă]

Sunt mai multe feluri în care puteți contribui la proiect.

Etichetare
Acest proiect are ca sferă de interes etichetarea artifactelor de la Wikipedia. Pentru majoritatea campaniilor de etichetare, foarte multe observații trebuie etichetate pentru a produce un set util de date. Așa că un obiectiv al acestui proiect este distribuirea eficientă a acestui gen de muncă. Dacă vă interesează să contribuiți, adăugați-vă numele în lista de participanți.
Programare
Repararea de buguri, implementarea de noi funcționalități și ameliorarea performanței sistemului. Se primesc pull requesturi! Vedeți repository-ul.
Administrare
Încărcarea de campanii, tratarea problemelor din sistem și ajutarea nou-veniților să înceapă munca de etichetare. Dacă vă interesează să ajutați la alte activități de mentenanță legată de Wiki labels, vorbiți cu EpochFail sau cu He7d3r.

Proiecte partenere[modificare sursă]

Revision scoring as a service[modificare sursă]

Logo Revision scoring

Multe dintre cele mai puternice unelte ale Wikipediei se bazează pe clasificarea automată a calității editărilor. În acest proiect, vom construi un API public de scoruri clasificate ale versiunilor. Credem că prin furnizarea unui astfel de serviciu, va fi mult mai ușor să se construiască noi unelte wiki puternice și să se extindă uneltele actuale la alte wikiuri. Pentru a construi clasificatoare automate puternice, trebuie să începem cu date etichetate de mare calitate. Aici intervine Wiki labels. Vedeți WP:Labels/Edit quality.

Logoul ORES

Principalul mod în care dezvoltatorii de unelte wiki pot profita de acest proiect este un serviciu web de tip REST și un sistem de punctare denumit ORES (Objective revision evaluation service). ORES furnizează un serviciu web care va genera la cerere scoruri pentru versiuni. De exemplu, http://ores.wmflabs.org/scores/enwiki?revids=34854258&models=reverted cere scorul modelului „anulat” pentru revizia #34854258 de la Wikipedia în engleză.

Note[modificare sursă]

  1. ^ Halfaker, A., Geiger, R. S., Morgan, J. T., & Riedl, J. (2012). The rise and decline of an open collaboration system: How Wikipedia’s reaction to popularity is causing its decline. American Behavioral Scientist, 0002764212469365. summary full paper
  2. ^ m:Grants:IEG/Editor_Interaction_Data_Extraction_and_Visualization