Wikipedia:Atelier grafic/Programe didactice cartografice/Programe didactice pentru cartografia digitală georeferențiată
Wikepedia: Atelier grafic/Programe didactice cartografice/Programe didactice pentru cartografiea digitală georeferenț(i)ată
Programele didactice pentru cartografia digitală georeferenț(i)ată
[modificare sursă]Hartă geografică vectorială – Hartă a reliefului bitmap – Hartă topografică vectorială Hartă vectorială a suprafețelor acvatice – Optimizarea umbrelor de relief – Integrarea datelor complementare Resurse cartografice georeferenț(i)ate – Convenții colorimetrice Ajutor: Cartografie – Atelier grafic – Hărți
Tabloul de mai sus propune diferite legături spre programele didactice pentru ajutorarea creerii hărților în sânul Wikipedia pornind de la surse digitale și georeferenț(i)ate.
Prezentare
[modificare sursă]Fiecare din aceste programe didactice se sprijină pe datele digitale (numerice) libere (modele digitale de teren – MDT și alte date georeferenț(i)ate scoase din site-urile guvernamentale) și le aplică un tratament, și acesta digital, pentru a fi utilizate într-un program de editare grafică pentru realizarea hărților. Această metodă evită la maximum intervenția umană directă, fie la sursă, fie în timpul procesului de creație (cum sunt, de exemplu, traseele cu mâna ridicată), și reduce astfel impreciziile: deformări în proiecție, contururi ale cotelor sau ale nivelurilor de altitudine eronate, rea poziție spațială a unor date, etc. Aceste programe didactice prezintă o metodă pas cu pas care face accesibilă crearea unor hărți complexe și nu necesită cunoștințe specifice prealabile în materie de cartografie sau de abilități grafice.
Programele didactice prezentate aici folosesc programele SIG 3DEM și/sau GRASS GIS pentru editarea datelor cartografice și exportarea lor în formate suportate de programe de grafism. Mai multe alte programe SIG libere și/sau gratuite sunt disponibile pentru diferite platforme. Fiecare utilizator va putea adapta cu ușurință aceste programe didactice, în funcție de configurația sa informatică, principiul de creație rămânând același.
Rezoluția maximă a SRTM de la NASA (folosită în aceste programe didactice) pentru acoperirea mondială atinge 93 m la ecuator, în prezent fiind datele libere disponibile cele mai precise. Este deci posibil să se creeze hărți detaliate de mare mărime, ne având decât vreo câțiva zeci de kilometri de latură, dar acestea nu sunt adaptate pentru planurile de orașe cu rețelele lor de străzi, de exemplu, care necesită date mult mai precise și specifice care nu fac obiectul acestor programe didactice.
Tipuri de hărți propuse
[modificare sursă]- Hartă geografică vectorială: pentru hărți generale, geopolitice, tematice sau ca alternative mai precise, complete și detaliateacelora scoase de CIA Word Factbook, de exemplu.
Ansambul hărții este în format vectorial, cu excepția umbrelor de relief (opțional).
- Hartă de relief bitmap: când reprezentarea reliefului este importantă, dar determinarea precisă a nivelurilor altitudinilor nu este căutată.
Ansamblul fondului hărții este în format bitmap, datele complementare sunt vectoriale.
- Hartă topografică vectorială: când topografia este subiectul principal.
Ansamblul hărții este în format vectorial, cu excepția umbrelor de relief.
Programe didactice complementare
[modificare sursă]Etapă esențială pentru fiecare din hărțile citate mai sus când acestea cuprind un litoral.
Pentru o mai bună lectură a formelor generale de relief
Pentru completarea hărților cu batimetrie [1], cursuri de apă, frontiere, orașe, drumuri, etc.
Adaptarea hărților topografice pentru o aplicație în domeniile climatologiei, geologiei, hidrologiei, repartiției vegetației, geografiei umane, etc.
Pagină de ajutor complementar
[modificare sursă]Programele, surse de date și site-uri informative pe Internet specifice cartografiei digitale georeferenț(i)ate.
Note și referințe
[modificare sursă]- ^ Batimetria (<fr. bathymétrie) este măsurarea adâncimilor marine, prin sondaj. Vd. Le Petit Larousse Illustré en couleurs, Larousse, Paris, 2007.
Bibliografie
[modificare sursă]- Le Petit Larousse Illustré en couleurs, Larousse, Paris, 2007.