Warhammer 40000

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Warhammer 40000
Necron force deployment (8152672508).jpg
Editor(i)Games Workshop[*]  Modificați la Wikidata
Genurifantasy
științifico-fantastic  Modificați la Wikidata
Prezență online
site web oficial

Warhammer 40000 este un un joc cu miniaturi de război, creat și deținut de către firma britanică Games Workshop (Rick Prestley ). Este partea futuristă a franchizei Warhammer, din aceasta mai făcând parte Warhammer Fantasy Battle. Practic jucătorul își poate alege una dintre cele 8 rase ce se luptă pentru supremație în Calea Lactee în mileniul 40, și cu ajutorul unui sistem de puncte pentru construcția unei armate, unui set de reguli prestabilite și acceptate de către Games Warkshop numit Codex se desfășoară o bătălie dispusă pe rândurile consecutive a jucătorilor de a da cu zaruri.

Rasele din Warhammer[modificare | modificare sursă]

Imperiul Omenirii (Imperium of Mankind)[modificare | modificare sursă]

Imperiul Omenirii este entitatea cea mai numeroasă din Galaxia Calea Lactee din mileniul 40, alcatuită din marea majoritate a rasei umane, divizat în mai multe componente structurale administrative în frunte cu 'Sfântul Împărat al Omenirii', conducătorul nominal, și Senatul Imperial, organizația ce asigură conducerea de facto. Este o organizație ce pune accentul pe xenofobism împotriva tuturor raselor din galaxie, fanaticism religios la adresa Împăratului, ridicat la rang de divinitate supremă în Imperiu (și la rang de profet al zeului Mașinilor pentru Fabricatorul din Marte).

Haosul (Chaos)[modificare | modificare sursă]

Haosul este reprezentant de dimensiunea misterioasă ce dublează realitatea din Galaxie, obișnuia să fie lumea de apoi pentru majoritatea raselor însă în prezent este locul unde trăiesc demonii, conduși de către cei 4 Zei, spranumiți și puterile Ruinei:

  • Tzeentch, zeul Magiei, al ambiției și al schimbării;
  • Khorne, zeul violenței, al furiei și al războiului;
  • Slaanesh, zeul hendonist al excesului de orice fel;
  • Nurgle, zeul bolilor, al morbidității și decadenței;

Tau (T'au)[modificare | modificare sursă]

Tau este o rasă relativ tânără în comparație cu celelalte, dar care a reusit să se impună ca o putere datorită societății lor extrem de organizată și orientată spre progres tehnologic. De asemenea, sunt singura rasă ce se folosește de diplomație în cautare de noi aliați.

Orci (Orks)[modificare | modificare sursă]

Orcii, o rasă extrem de violentă și brutală, orientată către război și conflict, expusă într-o manieră comică de cele mai multe ori.

Eldari (Eldar)[modificare | modificare sursă]

Eldari, o rasă ce semană foarte mult cu elfii, adaptați la mileniul 40. În urmă cu aproximativ de 38 de mileni erau cea mai mare putere din Galaxie, însă, odată cu nașterea cataclismică a lui Slaanesh, aproape tot Imperiul lor a fost distrus și marea majoritate a rasei a fost decimată.

Eldari Întunecați (Dark Eldars)[modificare | modificare sursă]

Eldarii Întunecați, parte a rasei Eldarilor ce continuă să-l venereze pe Slaanesh după nașterea acestuia, recunoscuți pentru activitatea de piraterie și ură pentru Eldari.

Necroni (Necrons)[modificare | modificare sursă]

Necroni, una dintre cele mai bătrâne rase din Galaxie, ce a stat adormită aproape 65 de milioane de ani pentru ca materia organică distrusă de ei in primul razboi cu rasele inteligente de atunci să se refacă.

Tyranide(Tyranids)[modificare | modificare sursă]

Tyranidele, singura rasă din afara Galaxiei, animată de consumarea întregului material genetic întâlnit, de asemenea sunt singura rasă ce nu are un avanpost permanent în Calea Lactee.

Warhammer 40k în alte medii[modificare | modificare sursă]

Odată cu Jocul propiu-zis a luat naștere și universul Warhammer, acesta fiind îmbogățit continuu de lucrări ale fanilor (fan fiction), dar și de cărți ale unor scriitori consacrați, sub egida Games Workshop. Chiar și manualul de joc este deseori însoțit de noi fragmente de 'lore'. De asemenea, există și o categorie aparte de simpatizanți ai jocului pasionați de modelarea și colorarea foarte complexă a miniaturilor, și această categorie având parte de materiale speciale publicate cu fiecare nou codex. Pe lângă cele menționate anterior mai există câteva categorii aparte de jocuri speciale cum ar fi Battlefleet Gothica sau divizia de boardgaming.

Pe 13 decembrie 2010 a apărut primul film de lungmetraj Warhammer, Ultramarines: The Movie, lansat direct pe DVD, scenariul a fost scris de Dan Abnett unul dintre autorii consacrați ai Universului Warhammer, și produs de către firma Codex Pictures sub licență Games Workshop. Un nou film, de această dată făcut de fani s-a anunțat a fi în producție, acesta se va numi The Inquisitior Lord și va urmări activitatea unei figuri legendare din universul Warhammer, Torquemada Cotez, un inchizitor în slujba imperiului.

Legături externe[modificare | modificare sursă]