Warhammer 40000

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Warhammer 40000
Operation Sci-Fi Con 2015.jpg
Editor(i) Games Workshop[*][[Games Workshop (British maker of miniature wargames)|​]]  Modificați la Wikidata
Genurifantezie
științifico-fantastic  Modificați la Wikidata
Prezență online
site web oficial

Warhammer 40000 este un joc cu miniaturi de război, creat și deținut de către firma britanică Games Workshop (Rick Prestley ). Este partea futuristă a francizei Warhammer, din aceasta mai făcând parte Warhammer Fantasy Battle. Practic jucătorul își poate alege una dintre cele 8 rase ce se luptă pentru supremație în Calea Lactee în mileniul 40, și cu ajutorul unui sistem de puncte pentru construcția unei armate, unui set de reguli prestabilite și acceptate de către Games Warkshop numit Codex se desfășoară o bătălie dispusă pe rândurile consecutive a jucătorilor de a da cu zaruri.

Istoric[modificare | modificare sursă]

În 1982, Rick Priestley s-a alăturat Citadel Miniatures, o filială a Games Workshop care producea figurine miniaturale pentru utilizare în jocul Dungeons and Dragons. Bryan Ansell (managerul Citadel) i-a cerut lui Priestley să dezvolte un joc miniatural de război medieval-fantastic care să fie oferit gratuit clienților pentru a-i încuraja să cumpere mai multe figurine.

Dungeons and Dragons nu necesita ca jucătorii să folosească figurine miniaturale și chiar și atunci când jucătorii le foloseau, rar aveau nevoie de mai mult de câteva. Rezultatul a fost Warhammer Fantasy Battle, lansat în 1983 cu mare succes.

Warhammer Fantasy era în principal un joc medieval-fantastic în spiritul Dungeons and Dragons, dar Priestley și colegii săi designeri au adăugat câteva elemente opționale de știință ficțiune, mai precis sub forma unor artefacte tehnologice avansate (de ex. arme cu laser) lăsate în urmă de o rasă de călători spațiali dispărută. Warhammer 40,000 a fost o evoluție a acestei idei duse la extrema opusă (adică în mare parte știință-ficțiune, dar cu câteva elemente de fantezie).

Încă de dinainte de a lucra pentru Games Workshop, Priestley dezvoltase un joc de război cu nave spațiale numit "Rogue Trader", care îmbina știința-ficțiune cu elemente clasice de fantezie. Priestley a integrat multe elemente din povestea "Rogue Trader" în Warhammer 40,000, în principal cele legate de călătoria spațială, dar a eliminat regulile pentru combaterea navelor din lipsă de spațiu în carte.

Games Workshop planificase să vândă kituri de conversie prin care jucătorii să poată modifica modelele lor Warhammer Fantasy pentru a folosi arme futuriste, cum ar fi armele cu laser, dar în cele din urmă Games Workshop a decis să creeze o linie dedicată de modele pentru Warhammer 40,000.

Inițial, noul joc al lui Priestley urma să fie pur și simplu numit Rogue Trader, dar puțin timp înainte de lansare, Games Workshop a semnat un contract cu 2000 AD pentru a dezvolta un joc de tablă bazat pe banda lor de desenată Rogue Trooper.

Pentru a nu-i confunda pe clienți, Games Workshop a redenumit jocul lui Priestley Warhammer 40,000: Rogue Trader și l-a comercializat ca o ramură a Warhammer Fantasy Battle (care în multe feluri, chiar era).

Ediții[modificare | modificare sursă]

Prima Ediție (1987):[modificare | modificare sursă]

Ediția originală a jocului a fost un joc de luptă la nivelul unor escadre de soldați setat într-un viitor îndepărtat, în care jucătorii controlau o mică armată de trupe și vehicule care se luptau pentru controlul câmpului de luptă. Regulile erau simple și se concentrau pe lupta cu infanteria, acordând puțină atenție vehiculelor sau altor aspecte ale jocului.

A Doua Ediție (1993):[modificare | modificare sursă]

A doua ediție a Warhammer 40.000 a adus schimbări semnificative jocului, inclusiv introducerea listelor de armate și o gamă extinsă de unități și arme. Regulile au fost, de asemenea, rafinate și extinse pentru a permite bătălii mai mari și scenarii mai complexe.

A Treia Ediție (1998):[modificare | modificare sursă]

A treia ediție a jocului a adus o expansiune suplimentară a gamei de unități și arme, precum și introducerea de noi armate, cum ar fi Tau și Necrons. Regulile au fost, de asemenea, streamline-uite și simplificate, făcând jocul mai accesibil pentru jucătorii noi.

A Patra Ediție (2004):[modificare | modificare sursă]

A patra ediție a Warhammer 40.000 a introdus schimbări semnificative în joc, inclusiv o nouă secvență de turnuri și introducerea "regulilor speciale universale" care se aplicau tuturor unităților din joc. Ediția a mai văzut introducerea de noi armate, cum ar fi Dark Eldar și Space Wolves.

A Cincea Ediție (2008):[modificare | modificare sursă]

A cincea ediție a jocului a adus o rafinare suplimentară a regulilor, precum și introducerea de noi unități, armate și reguli de teren. Ediția a mai văzut introducerea tipului de unitate "Flyer", care a permis lupta aeriană în joc.

A șasea Ediție (2012):[modificare | modificare sursă]

A șasea ediție a Warhammer 40.000 a adus schimbări semnificative la reguli, inclusiv introducerea sistemului "Puncte de carcasă" pentru vehicule și mecanica "Provocare" pentru lupta corp la corp. Ediția a mai văzut introducerea de noi armate, cum ar fi Imperiul Tau și Dinastia Necronilor.

A șaptea Ediție (2014):[modificare | modificare sursă]

A șaptea ediție a jocului a adus rafinare suplimentară la reguli, precum și introducerea de noi unități și armate. Ediția a mai văzut introducerea de noi puteri psihice și sistemul "Formație", care a permis jucătorilor să combine unități din diferite armate în formații specializate.

A opta Ediție (2017):[modificare | modificare sursă]

A opta ediție a Warhammer 40.000 a adus o schimbare majoră în regulile de joc, cu o accentuare pe mișcare și acțiune rapidă. A introdus, de asemenea, noi mecanici, cum ar fi armura salvării, modificatorii de rană și armele cu foc rapid. Ediția a văzut, de asemenea, o actualizare a majorității armatelor, cu o gamă extinsă de unități și opțiuni disponibile.

A Noua Ediție (2020):[modificare | modificare sursă]

Cea mai recentă ediție a jocului, Warhammer 40.000 9th Edition a adus mai multe îmbunătățiri la regulile și mecanicile de joc. A introdus conceptul de "Patrulă" ca o modalitate mai ușoară și mai accesibilă de a juca jocul și a adus noi mecanici de joc, cum ar fi capacitatea de a alege obiective secundare și de a controla terenul de joc în timpul jocului.

A Zecea Ediție (2023):[modificare | modificare sursă]

Cea de-a zecea ediție a Warhammer 40,000[1] se va lansa in vara lui 2023, aducând cu ea o serie de reguli noi, unități proaspete pentru Space Marines și Tyranids și modificări semnificative în galaxia Mileniului 41. Games Workshop a anunțat lansarea Warhammer 40K a celei de-a zecea ediții în această vară, cu modificări majore ale jocului.Noua ediție se va concentra pe Războiul Tyranic al patrulea, cu reguli noi, unități pentru Space Marines și Tyranids și schimbări majore în galaxia Mileniului 41. Jocul va fi mai simplu, cu codex-uri mai mici și cu mai puține stratageme pe armată. Indecșii vor fi gratuite și descărcabile, înlocuind codex-urile actuale. Faza psihică și faza de moralitate vor dispărea, fiind înlocuite cu Battleshock. Construirea armatei s-a schimbat și detach-urile nu mai sunt în joc. Lion El’Jonson, primarhul Dark Angels, a revenit și el cu un model nou uimitor. În ansamblu, cea de-a zecea ediție pare a fi una mare, cu modificări semnificative în regulile jocului.

Leviathan[2], o cutia oficială a celei de-a zecea ediții, a fost anunțată recent de către Games Workshop în timpul Warhammer Fest 2023. Cutia include 25 de Space Marines de elită și 47 de Tyranizi, RuleBook-ul Leviathan, Transfer Sheet-ul Space Marine și un pachet de misiuni.

Rasele din Warhammer[modificare | modificare sursă]

Imperiul Omenirii (Imperium of Mankind)[modificare | modificare sursă]

Imperiul Omenirii este entitatea cea mai numeroasă din Galaxia Calea Lactee din mileniul 40, alcătuită din marea majoritate a rasei umane, divizat în mai multe componente structurale administrative în frunte cu 'Sfântul Împărat al Omenirii', conducătorul nominal, și Senatul Imperial, organizația ce asigură conducerea de facto. Este o organizație ce pune accentul pe xenofobie împotriva tuturor raselor din galaxie, fanatism religios la adresa Împăratului, ridicat la rang de divinitate supremă în Imperiu (și la rang de profet al zeului Mașinilor pentru Fabricatorul din Marte).

Haosul (Chaos)[modificare | modificare sursă]

Haosul este reprezentant de dimensiunea misterioasă ce dublează realitatea din Galaxie, obișnuia să fie lumea de apoi pentru majoritatea raselor însă în prezent este locul unde trăiesc demonii, conduși de către cei 4 Zei, supranumiți și puterile Ruinei:

  • Tzeentch, zeul Magiei, al ambiției și al schimbării;
  • Khorne, zeul violenței, al furiei și al războiului;
  • Slaanesh, zeul hendonist al excesului de orice fel;
  • Nurgle, zeul bolilor, al morbidității și decadenței;

Tau (T'au)[modificare | modificare sursă]

Tau este o rasă relativ tânără în comparație cu celelalte, dar care a reușit să se impună ca o putere datorită societății lor extrem de organizată și orientată spre progres tehnologic. De asemenea, sunt singura rasă ce se folosește de diplomație în cautare de noi aliați.

Orci (Orks)[modificare | modificare sursă]

Orcii, o rasă extrem de violentă și brutală, orientată către război și conflict, expusă într-o manieră comică de cele mai multe ori.

Eldari (Eldar)[modificare | modificare sursă]

Eldari, o rasă ce se asemănă foarte mult cu elfii, adaptați la mileniul 40. În urmă cu aproximativ de 38 de milenii erau cea mai mare putere din Galaxie, însă, odată cu nașterea cataclismică a lui Slaanesh, aproape tot Imperiul lor a fost distrus și marea majoritate a rasei a fost decimată.

Eldari Întunecați (Dark Eldars)[modificare | modificare sursă]

Eldarii Întunecați, parte a rasei Eldarilor ce continuă să-l venereze pe Slaanesh după nașterea acestuia, recunoscuți pentru activitatea de piraterie și ură pentru Eldari.

Necroni (Necrons)[modificare | modificare sursă]

Necroni, una dintre cele mai bătrâne rase din Galaxie, ce a stat adormită aproape 65 de milioane de ani pentru ca materia organică distrusă de ei în primul război cu rasele inteligente de atunci să se refacă.

Tyranide(Tyranids)[modificare | modificare sursă]

Tyranidele, singura rasă din afara Galaxiei, animată de consumarea întregului material genetic întâlnit, de asemenea sunt singura rasă ce nu are un avanpost permanent în Calea Lactee.

Warhammer 40000 în alte produse media[modificare | modificare sursă]

Odată cu Jocul propriu-zis a luat naștere și universul Warhammer, acesta fiind îmbogățit continuu de lucrări ale fanilor (fan fiction), dar și de cărți ale unor scriitori consacrați, sub egida Games Workshop. Chiar și manualul de joc este deseori însoțit de noi fragmente de 'lore'. De asemenea, există și o categorie aparte de simpatizanți ai jocului pasionați de modelarea și colorarea foarte complexă a miniaturilor, și această categorie având parte de materiale speciale publicate cu fiecare nou codex. Pe lângă cele menționate anterior mai există câteva categorii aparte de jocuri speciale cum ar fi Battlefleet Gothica sau divizia de boardgaming.

Pe 13 decembrie 2010 a apărut primul film de lungmetraj Warhammer, Ultramarines: The Movie, lansat direct pe DVD, scenariul a fost scris de Dan Abnett unul dintre autorii consacrați ai Universului Warhammer, și produs de către firma Codex Pictures sub licență Games Workshop. Un nou film, de această dată făcut de fani s-a anunțat a fi în producție, acesta se va numi The Inquisitior Lord și va urmări activitatea unei figuri legendare din universul Warhammer, Torquemada Cotez, un inchizitor în slujba imperiului.

Produse spin-off[modificare | modificare sursă]

Jocuri video[modificare | modificare sursă]

Jocuri RPG[modificare | modificare sursă]

Film[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „Warhammer 40K 10th Edition Complete Guide - Adeptus Ars” (în engleză). . Accesat în . 
  2. ^ „Leviathan Box - Price, Where to Buy & Guide!” (în engleză). . Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Vezi și[modificare | modificare sursă]