Sari la conținut

Vladislav I

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Vladislav I (n. 1325, d. 1377) a fost domnitorul Ţării Româneşti între 1364 şi cca 1377; este fiul lui Nicolae Alexandru şi frate al voievodului Radu I. Vladislav I este cunoscut publicului larg şi sub numele de Vlaicu Vodă, datorită piesei de teatru omonime a lui Alexandru Davila.

Emisiuni monetare

Printre alte realizări, Vladislav I este primul voievod român care emite monedă, în preajma anului 1365. Emisiunile monetare atribuite domniei lui Vlaicu Vodă, practic primele monede româneşti propriu-zise, sunt bătute numai în argint şi au fost clasificate astfel de către numismaţii români (în speţă clasificarea aparţine lui Octavian Iliescu):

  • I - piese cu diametrul de 18-21 mm şi greutatea medie 1,05 g;
  • II - piese cu diametrul de 16-18 mm şi greutatea medie de 0,70 g;
  • III - piese cu diametrul de 14-16 mm şi greutatea medie 0,35 g, acestea din urmă fără legendă (anepigrafe).
Fișier:Dinar de argint Vladislav I.gif
Dinar de argint emis de către voievodul Vladislav I

Monedele din prima categorie ar aparţine unui sistem similar cu ducaţii veneţieni de argint bătuţi începând din anul 1202, denumiţi iniţial ducaţi (ducato), apoi groşi sau matapani, mult imitaţi în Peninsula Balcanică. Numele ducat este atestat mai târziu în documente pentru unitatea monetară a Ţării Româneşti, fiind iniţial echivalent cu groşii sârbeşti şi bulgăreşti bătuţi în sistemul ducaţilor veneţieni de argint.

Monedelor din a doua categorie, cu greutate medie de 0,70 g, echivalente cu dinarul unguresc de argint din acea vreme, le revine denumirea de dinari.

A treia categorie, monede anepigrafe (dar purtând literele Б-Л pentru "Vladislav") cu greutatea medie de 0,35 g, a fost cunoscută sub numele de ban, aşa cum se numea anterior dinarul de argint al banilor (principilor) Slavoniei. Banul muntean era echivalent cu 1/2 dinar, deci corespundea obolului unguresc. Denumirea de "ban" s-a pastrat în epoca modernă, în prezent numele fiind purtat de cel mai mic nominal circulant, moneda de 1 ban, a suta parte dintr-un leu românesc.

Fișier:Ban Vladislav I.gif
Ban de argint emis de către voievodul Vladislav I

Raportul dintre monedele muntenesti medievale în perioada lui Vladislav I era următorul:

  • 1 ducat muntean = 1½ dinar = 3 bani;
  • 1 dinar = 2 bani.

Legături externe


Predecesor:
Nicolae Alexandru
Domnitor al Ţării Româneşti
1364-1377
Succesor:
Radu I