Vitus Bering

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Vitus Bering
ВитусИонассенБеринг.jpg
Date personale
Nume la naștereVitus Jonassen Bering Modificați la Wikidata
Născut[1] Modificați la Wikidata
Horsens, Regiunea Midtjylland, Danemarca[2][3][1] Modificați la Wikidata
Decedat (60 de ani)[4][5] Modificați la Wikidata
Insula Bering, Ținutul Kamceatka, Rusia[4][5][6][7] Modificați la Wikidata
Cauza decesuluiscorbut Modificați la Wikidata
Căsătorit cu Anna Bering[*][[Anna Bering |​]] Modificați la Wikidata
Ocupațieexplorator
hydrographer[*][[hydrographer (profession)|​]]
ofițer de marină[*]
navigator[*] Modificați la Wikidata
Activitate
Rude Vitus Bering[*][[Vitus Bering (Danish writer and poet (1617-1675))|​]]  Modificați la Wikidata

Vitus Jonassen Bering (n. 12 august 1681, Horsens, Danemarca - d. 19 decembrie 1741, Insula Bering, Rusia) a fost un explorator danez în serviciul Marinei Ruse, un căpitan-komandor cunoscut marinarilor ruși drept Ivan Ivanovici. El a fost primul european care a descoperit Alaska și Insulele Aleutine. Strâmtoarea Bering, Marea Bering, Insula Bering, Ghețarul Bering și Puntea Bering poartă numele exploratorului.

Biografie[modificare | modificare sursă]

După un voiaj în Indii, Bering se angajează în marina rusă în 1703 ca sublocotenent, servind în Flota Baltică în timpul Marelui Război al Nordului. Între 1710 și 1712, el a servit în Flota Mării Azov la Taganrog, participând în războiul ruso-turc.

În 1725, țarul Petru I al Rusiei l-a rugat să conducă prima expediție spre Kamceatka. Țelul expediției a fost să afle extinderea spre est a Siberiei, și dacă Asia și America de Nord erau conectate sau dacă erau două continente separate.

La 14 iulie 1728, Bering a început prima călătorie pe corabia Gabriel, și a călătorit spre nordul peninsulei Kamceatka prin strâmtoarea care îi poartă astăzi numele. La 14 august el a înconjurat Capul de est al peninsulei Ciukotka, și deoarece țărmul asiatic o lua spre vest, Bering a conchis că Asia și America de Nord erau două continente separate. În 1731, Bering a fost înnobilat pentru explorările sale.

Curând, Bering a propus o a doua expediție de cercetare a Pacificului de Nord. El se întoarce în Okhotsk în 1735, unde comandă construirea a două vase, Sf Petru și Sf Pavel, cu care navighează spre est, întemeind orașul Petropavlovsk din Kamceatka în 1740. De acolo, Bering a pornit într-o expediție către America de Nord în 1741, în cadrul căreia a cercetat sudul peninsulei Alaska, insula Kodiak, Muntele Saint Elias, insula Kayak. A doua corabie, sub comanda lui Aleksei Chirikov, a descoperit țărmul de nord-vest al SUA (arhipelagul Alexandru, numit astfel în cinstea țarului Alexandru al II-lea al Rusiei). La întoarcere, Bering a explorat insulele Aleutine, murind pe una din acele insule, care îi poartă astăzi numele.

  1. ^ a b Den Store Danske Encyklopædi 
  2. ^ Nordisk familjebok 
  3. ^ http://gcaptain.com/maritime-monday-may-twenty-twentythirteen-iceicebaby/  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  4. ^ a b Salmonsens Konversationsleksikon[*][[Salmonsens Konversationsleksikon (Danish encyclopedic dictionary)|​]]  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor)
  5. ^ a b Dansk Biografisk Lexikon 
  6. ^ (PDF) https://escholarship.org/uc/item/03g4f31t.pdf  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  7. ^ http://cs.mcgill.ca/~rwest/wikispeedia/wpcd/wp/v/Vitus_Bering.htm  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)