Vithimiris

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Vithimiris a fost un rege al greuthungilor (trib gotic) care a domnit o perioadă nespecificată în sud-estul Ucrainei de astăzi. L-a succedat pe Ermanaric, conducând probabil în 375 sau 376[1]. Ammianus Marcellinus, singura sursă din acea perioadă, ne relatează că după moartea lui Ermanaric, a încercat să reziste alanilor, care erau aliați cu hunii. Dar moare în luptă[2] și este succedat de fiul său prea tânăr Viderichus. În aceste condiții, conducerea rămâne în mâinile lui Alatheus și Saphrax[3], comandanții săi.

Conform lui Herwig Wolfram, Vithimiris nu a fost fiul lui Ermanaric[4].

Singurul istoric care îl mai menționează pe Ermanaric este Iordanes. Iordanes a scris că după moartea lui Ermanaric, acesta a fost succedat de un anume Vinitharius, domnind un singur an. Acesta s-a luptat cu hunii timp de un an, ca într-un final să fie ucis în luptă.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Peter Heather, The Goths, Wiley-Blackwell 1996, p. 98-101 (Heather l-a numit pe Vithimiris "Vithimer", fără să explice acestă formă a numelui).
  2. ^ Ammianus Macellinus, Res gestae 31, 3, 3.
  3. ^ Michael Kulikowski, Rome´s Gothic Wars: from the third century to Alaric, Cambridge 2007, p. 126 (Kulikowski a ales forma "Vithimir").
  4. ^ Herwig Wolfram, Die Goten, Beck, München 2001, p. 253.

Legături externe[modificare | modificare sursă]