Sari la conținut

Victor Emanoil Stanciu

Adăugare subiect
De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Victor Emanoil Stanciu (1915-2015) este cunoscut pentru implicarea sa în cadrul Regimentului 90 Infanterie Vanatori de Munte. Acest regiment face parte din trupele de elită ale armatei române, cunoscute pentru antrenamentul riguros și abilitățile specializate în lupta în teren muntos și accidentat.

Acesta s-a nascut in 1915,in Bucuresti dar s-a mutat cu familia la Sibiu in urma ocuparii capitalei de catre fortele armate germane.El mai avea doi frati si o sora.Tatal sau era cel mai renumit croitor militar pentru subofiteri din Sibiu.Acesta urmeaza gradinita,scoala generala si liceul economic in Sibiu.In 1932 avanseaza la scoala de subofiteri si o termina in 1937. In 22 iunie 1941 cand intra Romania de partea Germaniei naziste,Victor Emanoil pregateste regimentul 90 infanterie vanatori de munte si este inaintat cu gradul de locotenent-colonel.In perioada 1941-1944 acesta participa la numeroase batalii in cadrul regimentului in Crimeea,Ucraina si Bucovina,unde lupta impotriva Armatei Rosii.

Victor Emanoil Stanciu - iulie 2015

Dupa finalul razboiului acesta se angajeaza si devine contabil-sef la Electrogaz.In 1949 se casatoreste si are un copi.In 1959 este decorat de Anton Moisescu,memnbru RPR cu Steaua Republicii Populare Romane cls a IV a.

In 1999 este chamat de asociatia veteranilor de razboi sa participe la o parada organizata de Regele MIhai I(1921-2017) si Emil Constantinescu.Acesta este bucuros de aceasta invitatie si se prezinta acolo.Acesta este decorat cu medalia Crucea Comemorativa a celui de-al doilea razboi mondial.Asociatia Veteranilor Ii ofera si o camasa militara cu epoleti si o bereta de vanatori de munte. In 2010 se nasc stranepotii acestuia Razvan si Bogdan.In 2015 implineste 100 de ani si este realizata o petrecere unde dl Stanciu se imbraca in haina de militar si isi pune decoratile in piept.In timpul petrecerii nepoata acestuia aduce un tort personalizat cu un vanator de munte care tine in mana drapelul romaniei.

# Victor Emanoil Stanciu la o sesiune foto in costum de militar de locotenent colonel cu decoratile primite in 1944

Victor Emanoil Stanciu rămâne o figură respectată în istoria militară a României, fiind amintit pentru contribuțiile sale semnificative în cadrul Regimentului 90 Vânători de Munte și pentru rolul său în evenimentele cruciale din al Doilea Război Mondial. Moștenirea sa este perpetuată prin povestirile veteranilor și în studiile istorice despre luptele din terenurile montane ale Europei de Est.