Sari la conținut

Venă subclaviculară

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Vena subclaviculară

Venele subclaviculare (vena subclaviculară dreaptă este vizibilă în dreapta jos, iar vena subclaviculară stângă este vizibilă jos)
Gray480.png
Diagram showing completion of development of the parietal veins. (Subclavian vein labeled at right, third from top.)
Latinăvena subclavia
Ramificată dinvenă branchiocefalică
Sursavenă axilară, venă jugulară externă
Artera corespunzătoarearteră subclaviculară
Sistemaparatul cardiovascular
Legături

Vena subclaviculară este o venă mare, pereche, câte una de o parte și de alta a corpului, care este responsabilă de drenarea sângelui din extremitățile superioare, permițând acestui sânge să revină la inimă. Vena subclaviculară stângă joacă un rol cheie în absorbția grăsimilor și lipidelor, permițând ca produsele care au fost transportate de limfă să intre în fluxul sanguin, unde poate intra în vena portă hepatică. Diametrul venelor subclaviculare este de aproximativ 1-2 cm, în funcție de individ. [1]

Anatomie[modificare | modificare sursă]

Fiecare venă subclaviculară este o continuare a venei axilare și merge de la marginea exterioară a primei coaste până la limita mediană a mușchiului scalen anterior. De aici se unește cu vena jugulară internă pentru a forma vena brachiocefalică (cunoscută și sub denumirea de „venă innominată”). Unghiul de unire este denumit unghi venos.

Vena subclaviculară urmărește artera subclaviculară și este separată de artera subclaviculară de inserția scalenă anterioară. Astfel, vena subclaviculară se află anterior față de scalenul anterior, în timp ce artera subclaviculară se află posterior inserției scalene anterioare (și anterior inserției scalene medii).

Fiziologie[modificare | modificare sursă]

Ductul toracic se varsă în vena subclaviculară stângă, [2] în apropierea joncțiunii sale cu vena jugulară internă stângă. Poartă limfa (apă și soluții) din sistemul limfatic, precum și chilomicronii sau chile, formate în intestin din grăsimi și lipide, permițând acestora să intre în fluxul sanguin; produsele grăsimilor și lipidelor pot fi apoi transportate de fluxul sanguin către vena portă hepatică și apoi în cele din urmă la ficat, ceea ce face ca vena subclaviculară stângă să joace un rol cheie în absorbția acestor grăsimi și lipide.

Canalul limfatic drept își drenează limfa în joncțiunea venei jugulare interne drepte, iar vena subclaviană dreaptă.

Relevanță clinică[modificare | modificare sursă]

Deoarece vena subclaviculară este mare, centrală și relativ superficială, este adesea folosită pentru plasarea liniilor venoase centrale.

Istorie[modificare | modificare sursă]

Sub (mai jos) și clavicular (referitoare la clavicula).

Tulburări[modificare | modificare sursă]

Boala Paget-Schroetter include tromboza venelor subclaviculare, în acest caz, de obicei, este cauzată de exerciții fizice.

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Imagini suplimentare[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „Subclavian Vein Anatomy, Function & Location | Body Maps”. Healthline (în engleză). . Accesat în . 
  2. ^ „What is the Subclavian Vein? (with pictures)”. wiseGEEK (în engleză). Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]