Vehicul subacvatic controlat de la distanță

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Vehicul subacvatic telecomandat - ROV

Vehicul subacvatic controlat de la distanță (engleză : Remotely operated underwater vehicle (ROV) sau Remotely Controled Vehicle (RCV), este un vehicul subacvatic telecomandat special conceput pentru activități subacvatice aflate în general la adâncime mare.

În funcție de activitate, ROV-urile pot fi numai pentru observație sau cercetare și se numesc OBSROV (Observation Remotely Operated Vessel), sau pentru lucru subacvatic ca inspecții și expertize marine, intervenții speciale la platforme marine de foraj sau producție, operațiuni de ranfluare etc. și se numesc WROV (Workclass Remotely Operated Vessels).

Un ROV este alcătuit din următoarele elemente principale:

Vehiculul este format dintr-un cadru metalic, pe care sunt puse camere de televiziune subacvatice, sistem de iluminare, aparate de navigație și control, sistemul de propulsie, flotoare și dispozitivele de manevrare.

Pupitrul de comandă se află la suprafață pe nava suport sau pe o platformă marină și are monitoare TV, sisteme de comandă și control, sursele de energie.

Cablul ombilical este acționat de o instalație de manevrare aflată tot la suprafață și este alcătuit din cablurile pentru transmiterea imaginilor, a comenzilor și a energiei electrice.
Raza de acțiune a ROV-ului și adâncimea de lucru este determinată de lungimea cablului, care poate fi de câteva sute sau câteva mii de metri.

ROV-urile sunt prevăzute și cu brațe articulate sau chiar cu diferite unelte de lucru.

ROV-urile sunt concepute și construite în funcție de tipul activității. Pentru inspecția interioară a unor spații mici, vehiculul are formă cilindrică, este de mici dimensiuni cântărind câteva zeci de kilograme fiind capabil de a inspecta interiorul unei conducte, interiorul unei epave, grote etc.

Vehiculele ROV de mari dimensiuni ce pot cântări câteva sute sau câteva mii de kilograme, sunt vehicule specializate numite CURV (Controled Underwater Remote Vehicle). Acestea sunt prevăzute și cu șenile pentru a se deplasa pe fundul mării peste diverse obstacole sau prin zone cu fund moale și curenți puternici. <br\br>CURV-urile sunt vehicule complexe ce pot efectua lucrări din cele mai variate cum ar fi detectarea, controlul, și remedierea cablurilor sau conductelor submarine, acționarea unor sisteme de închidere a puțurilor de foraj marin (în caz de erupție), căutare și recuperare de torpile, pozare și îngropare de conducte sau cabluri submarine, excavare a sedimentelor valoroase (nodul polimetalic)etc.

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Vehicul subacvatic controlat de la distanță

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Dinu Dumitru, Vlad Constantin : Scafandri și vehicule subacvatice. Ed. Științifică și Enciclopedică, București, 1986.
  • Dinu Dumitru, Vlad Constantin : Intervenții subacvatice. Editura Tehnică, București, 1982.