Vasilisc din Comana

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Vasilisc din Comana
Evtropy, Kleonik and Basilisk.jpg
Date personale
Născutsecolul al III-lea d.Hr. Modificați la Wikidata
Amasya, Turcia Modificați la Wikidata
Decedat308 d.Hr. Modificați la Wikidata
Komana Pontika⁠(d), Tokat, Turcia Modificați la Wikidata
Înmormântat Suhumski raion[*][[Suhumski raion (district of Abkhazia)|​]] Modificați la Wikidata
Cauza decesuluidecapitare Modificați la Wikidata
Venerație
Sărbătoare3 martie  Modificați la Wikidata
Gloriole.svg Sfinți

Vasilisc din Comana (n. secolul al III-lea d.Hr., Amasya, Turcia – d. 308 d.Hr., Komana Pontika⁠(d), Tokat, Turcia) este un sfânt mucenic al Bisericii catolice și ortodoxe. A fost nepotul sfântului mucenic Teodor Tiron[1] și a fost martirizat în timpul persecuției anticreștine a împăratului roman Galerius.

Biografie[modificare | modificare sursă]

S-a născut probabil în a doua jumătate a secolului al III-lea în orașul Amasya din centrul nordic al peninsulei Anatolia a Imperiului Roman și era, potrivit unor surse, nepotul lui Teodor Tiron.[1] Împreună cu Eutropiu și Cleonic, a propovăduit minunile săvârșite de unchiul său, Teodor Tiron, încercând să-i convertească pe păgânii din regiune la creștinism și dărâmând o statuie a zeiței Artemis. Au fost capturați de guvernatorul roman Asclepiodot, care a ordonat crucificarea lui Eutropiu și a lui Cleonic și l-a trimis pe Vasilisc la închisoare, unde a rămas mai mult timp.[1] A avut acolo viziunea premonitorie a morții sale prin martiriu.

Vasilisc le-a cerut gardienilor să-l lase să se întoarcă în orașul natal pentru a-și lua rămas bun de la familia sa și, obținând acordul lor, a mers acasă și i-a anunțat pe părinții săi că va fi martirizat, cerându-le să păstreze credința creștină. Atunci când noul guvernator Agrippa a aflat de eliberarea lui Vasilisc, i-a pedepsit pe gardieni și a trimis câțiva soldați să-l caute și să-l aducă în lanțuri la închisoarea din Comana Pontica. Cu prilejul unui popas, soldații l-au legat de un copac și au plecat să mănânce la un han de pe marginea drumului. Chinuit de sete, Vasilisc s-a rugat lui Dumnezeu și, potrivit legendei, a apărut un izvor într-o stâncă de lângă el. Alertați de zgomot, soldații au ieșit din han și au văzut minunea, așa că l-au dezlegat.

Mai târziu, Vasilisc a fost adus în fața guvernatorului Agrippa, care a încercat să-l forțeze să aducă o jertfă zeilor romani în schimbul vieții sale.[1] A refuzat, spunând că l-a lăudat pe Dumnezeu în fiecare oră a vieții sale și nu avea nevoie să facă sacrificii. S-a rugat cu tărie și, potrivit legendei, statuia zeiței Artemis din templul roman s-a prăbușit la pământ.[1] În cele din urmă, guvernatorul roman a ordonat decapitarea lui Vasilisc[1] și aruncarea trupului său în râu.

Este sărbătorit de Biserica Ortodoxă pe 3 martie,[1] 16 martie și 4 iunie, iar de Biserica Catolică pe 3 martie și 22 mai.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b c d e f g Emil Preda, Dicționar al sfinților ortodocși, Ed. Lucman, București, 2000, p. 95.

Bibliografie[modificare | modificare sursă]