Valea gheizerelor

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Valea gheizerelor

Valea gheizerelor (în rusă Долина гейзеров) este o regiune cu numeroase gheizerz din Peninsula Kamchatka, a doua cea mai mare concentrație de gheizere din lume. Are aproximativ 90 de gheizere și multe izvoare termale se află pe Peninsula Kamchatka, în extremul orient rus. Temperaturile s-au dovedit de a fi de 250 ° C, mai jos cu 500m. Este o parte din rezervația naturală Kronotsky, care, la rândul ei, este inclusă în Patrimoniul Mondial Unesco "Vulcanii din Kamchatka". Accesul în vale este unul dificil, este nevoie de elicoptere pentru a ajunge în vale.

Istoric[modificare | modificare sursă]

Gheizerele din Kamceatka au fost descoperite de către un om de știință local, Tatiana Ustinova, în 1941. A publicat concluziile sale paisprezece ani mai târziu, dar zona a fost explorată puțin din zonă până în anul 1972. Un studiu sistematic a fost realizat la mijlocul anilor 1970, și un sistem automat de monitorizare a fost introdus în 1990. Peste treizeci de gheizere au un nume, printre acestea este și un gheizer uriaș (Velikan), capabil de a produce un jet de apă ajungând până la 40 de metri (130 ft). Din 1980, zona a fost promovată ca unul dintre magneții turistici din Kamceatka și Orientul Îndepărtat Rus. Turiștii străini au fost permiși în vale în 1991.Aproximativ 3.000 de turiști au vizitat site-ul anual.

Daunele de la alunecarea de teren[modificare | modificare sursă]

La 3 iunie 2007, o masivă scurgere de noroi a inundat două treimi din vale. Oleg Mitvol de la serviciu Rusiei de Supraveghere a Resurselor Naturale a spus "Am asistat la un eveniment natural unic, dar consecințele unei astfel de catastrofe naturale sunt ireversibile". World Heritage Site și-a exprimat, de asemenea, profunda îngrijorare față de problema. "Această veste este una tragică pentru omenire, în care ne-am pierdut unul dintre cele mai mari minuni naturale ale lumii", World Wildlife Fund purtător de cuvânt a comentat. Pe 5 iunie, a fost raportat ca un lac termal se forma deasupra văii. Alunecarea de teren a avut loc în timp ce documentarul Wild Rusia a fost filmat, acesta dispune de imagini de înainte și după dezastru.

Gradul de schimbare permanentă nu este încă clar, dar poate fi mai mic decât sa crezut inițial. Ca din 9 iunie 2007, apele s-au retras oarecum, expunând unele dintre caracteristicile scufundate. Velikan (uriaș) Geyser, unul din câmpul cel mai mare, nu a fost îngropat în slide și a fost recent observat să fie activ.

Referințe și note[modificare | modificare sursă]