Vânătoarea de capete

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Vânătoarea de capete
Informații generale
AutorDavid Marusek
GenSF
Ediția originală
Titlu original
Counting Heads
Limbaengleză
EditurăTor Books / editura Tritonic
Țara primei aparițiiS.U.A.
Data primei apariții2005
Număr de pagini576
ISBN978-973-733-266-0
OCLC58043015
Ediția în limba română
TraducătorCristina și Ștefan Ghidoveanu
Data apariției2008
Cronologie
Mind Over Ship
Mind Over Ship
Mind Over Ship {{{text}}}

Vânătoarea de capete (titlul original Counting Heads) este un roman science fiction de David Marusek, publicat pentru prima dată în 2005 de editura americană Tor Books.

În românește a apărut la editura Tritonic. Versiunea românească a fost comandată de editură încă din 2006 lui Mihai Samoilă, dar proiectul a fost abandonat la jumătate datorită apariției unui alt proiect al editurii, mai urgent. În final, traducerea a fost reluată în 2008 de Cristina și Ștefan Ghidoveanu și, în sfârșit, publicată.[1]

Prezentare[modificare | modificare sursă]

Vânătoarea de capete este o dezvoltare a povestirii We Were Out of Our Minds with Joy din 1995 a aceluiași autor. Acțiunea povestirii, desfășurată în 2092-4, ocupă prima dintre cele trei părți ale romanului. Celelalte două părți se petrec 40 de ani mai târziu, în 2134. Este povestea unei omeniri supra-saturate. În această lume individualitatea a devenit un concept învechit, iar familia este o noțiune fluidă. Într-o lume atât de aglomerată ca aceea descrisă de Marusek, instituțiile sunt supradimensionate și funcționează după principii ce nouă ni s-ar părea ciudate. Ni se prezintă o organizare socială ce reînvie sistemul de caste și în care sunt incluse și clonele umane. Deși acțiunea este, în principiu, cea a unui roman polițist, tonul satiric și umorul negru, dar și analiza profundă a sufletului uman fac din acest roman o operă de un realism convingător.

Povestirea din Vânătoarea de capete continuă în al doilea roman publicat de David Marusek în 2009, Mind Over Ship.

Referințe[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]