Vânătoarea de capete

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Vânătoarea de capete
Informații generale
Autor David Marusek
Gen SF
Ediția originală
Titlu original
Counting Heads
Limba engleză
Editură Tor Books / editura Tritonic
Țara primei apariții S.U.A.
Data primei apariții 2005
Număr de pagini 576
ISBN 978-973-733-266-0
OCLC 58043015
Ediția în limba română
Traducător Cristina și Ștefan Ghidoveanu
Data apariției 2008
Cronologie
Mind Over Ship
Mind Over Ship
Mind Over Ship {{{text}}}

Vânătoarea de capete (titlul original Counting Heads) este un roman science fiction de David Marusek, publicat pentru prima dată în 2005 de editura americană Tor Books.

În românește a apărut la editura Tritonic. Versiunea românească a fost comandată de editură încă din 2006 lui Mihai Samoilă, dar proiectul a fost abandonat la jumătate datorită apariției unui alt proiect al editurii, mai urgent. În final, traducerea a fost reluată în 2008 de Cristina și Ștefan Ghidoveanu și, în sfârșit, publicată.[1]

Prezentare[modificare | modificare sursă]

Vânătoarea de capete este o dezvoltare a povestirii We Were Out of Our Minds with Joy din 1995 a aceluiași autor. Acțiunea povestirii, desfășurată în 2092-4, ocupă prima dintre cele trei părți ale romanului. Celelalte două părți se petrec 40 de ani mai târziu, în 2134. Este povestea unei omeniri supra-saturate. În această lume individualitatea a devenit un concept învechit, iar familia este o noțiune fluidă. Într-o lume atât de aglomerată ca aceea descrisă de Marusek, instituțiile sunt supradimensionate și funcționează după principii ce nouă ni s-ar părea ciudate. Ni se prezintă o organizare socială ce reînvie sistemul de caste și în care sunt incluse și clonele umane. Deși acțiunea este, în principiu, cea a unui roman polițist, tonul satiric și umorul negru, dar și analiza profundă a sufletului uman fac din acest roman o operă de un realism convingător.

Povestirea din Vânătoarea de capete continuă în al doilea roman publicat de David Marusek în 2009, Mind Over Ship.

Referințe[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]