Sari la conținut

Utilizator:Valeriu Cusner

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Pagina Valeriu Cusner

[modificare | modificare sursă]
Valeriu Cușner
Valeriu Cuşnerenco, cu pseudonimul de scriitor Valeriu Cuşner, s-a născut în Constanţa la 22 martie 1937. A absolvit Liceul Mircea cel Bătrân în anul 1954. În 1960 a absolvit Facultatea de Mecanică a Institutului Politehnic Iaşi. În perioada 1952 - 1960 a practicat fotbalul ( întâi ca junior la formaţia Locomotiva PCA-în prezent Farul Constanţa –

apoi- ca senior- la Ştiinţa Iaşi ).

A lucrat ca inginer proiectant în Constanţa. A făcut parte din grupul de scriitori liberi, condus de poetul Radu Crişan. În acel grup se afla şi poetul Horia Agarici (celebrul aviator care „vânase bolşevici” ), precum şi Paul Andreescu ( în prezent este şeful Filialei

din Constanţa a Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici ),Radu Crişan fiind condamnat la 12 ani de închisoare. Valeriu Cuşner deţine numeroase pagini din dosarul său de la CNSAS.

Ca scriitor în 2001 a publicat volumul de versuri „Pândar de vise”, în 2004 „Joc de nenoroc”, în 2005, „Împuşcaţi-i pe poeţi!”, şi, apoi, în 2007, volumul de critică literară „Cronici discursive”. În anul 2008 a fost coautor la volumul aniversar „România din suflet”. În 2009 a apărut şi primul său volum de proză scurtă „Timpul Zero”.
A colaborat ( şi mai colaborează uneori ), cu poeme, cronici literare, eseuri

şi proză la revistele de cultură: Contemporanul-Ideea Europeană, Luceafărul, Cronica Fundaţiei Internaţionale Mihai Eminescu ( toate din Bucureşti ), Axioma ( Ploieşti ), 13 PLUS ( Bacău ), Bucovina Literară ( Suceava ), Steaua, Adevărul, Oraşul, Făclia, Cetatea Culturală ( toate din Cluj ), Memento (din Timişoara ), Turd΄Art ( din Turda ), Oglinda literară din jud. Vrancea şi la revistele de cultură din Constanţa: Tomis, Marea Noastră şi EMEL (Ideal). De asemenea la revista „Conexiuni-New York” ( Romanian Montlly Magazine ), precum şi la revista multilingvă „Qirim Cultural Association of Canada”.

Deţine premiului I - pe ţară, în 1998, la Emisiunea politică de la Televiziunea Română intitulată „Punctul pe i”, precum şi numeroase diplome şi insigne pentru performanţele din munca de proiectare.
Este membru ASLRQ ( Asociaţia Scriitorilor de Limba Română din Quebec-Canada)şi membru

al Enciclopediei "Hübners Who is Who" ( Verlag für Personenenzyklopädien AG ),inclus în 2008 în Enciclopedia Personalităţilor din România, la pag.369.

Frecventează, deseori, şi Cenaclul Literar „ M.Sadoveanu” din oraşul Constanţa.

Accesând WEB-ul, prin motorulGOOGLE, cu numele de Valeriu Cusner se pot afla mai multe.


REFERINŢE CRITICE
Alina Beiu-Deşliu, acad. Ctin Bălăceanu-Stolnici, Mircea Ioan-Casimcea, Romulus-Iulian Olariu, Dominic Diamant, Pavel Cristina, Ion Roşioru, Maria Pop, Viorica Răduţă, Emilian Marcu.