Utilizator:Strainu/Ajutor/Căutare

De la Wikipedia, enciclopedia liberă


În noile versiuni de MediaWiki, căsuța de căutare este plasată în dreapta-sus

Pentru a căuta un articol sau o altă pagină în Wikipedia se poate folosi funcția de căutare, disponibilă la toate paginile din Wikipedia, în partea dreapta-sus. Pe măsură ce scrieți în căsuță, sunt afișate articolele care încep cu textul respectiv (indiferent de diacriticele introduse). Dacă doriți să căutați și în textul articolelor, selectați ultima intrare din listă.

În locul funcției de căutare se pot folosi și următoarele unelte, care însă permit identificarea articolelor numai după titlu:

  • Indexul articolelor: căutare de la primele două litere din titlu;
  • Lista paginilor: listarea paginilor (articole, imagini etc.) al căror titlu începe cu un anumit șir de caractere.

Diacritice[modificare | modificare sursă]

În prezent funcția de căutare nu necesită scrierea corectă a cuvintelor românești sau străine, cu diacritice acolo unde este cazul. De exemplu, o căutate după „frecvent” va găsi atât o eventuală pagină numită astfel, cât și pagina „frecvență”. Același comportament există și la căutarea folosind motoare externe.

Domeniu[modificare | modificare sursă]

Rezultatele căutării, inclusiv selecția spațiilor de nume

În mod implicit căutarea se face numai în articole și în paginile de ajutor. Puteți opta pentru căutarea în alte tipuri de pagini prin bifarea căsuțelor respective în rezultatele căutării. De asemenea utilizatorii înregistrați și autentificați pot alege la Preferințe ce tipuri de pagină vor fi avute în vedere la căutare.

Majuscule[modificare | modificare sursă]

Funcția caută nu ține cont dacă ați introdus cuvântul cu majuscule sau minuscule. Funcția salt ține cont de majuscule doar în anumite situații; prima literă din titlu nu contează niciodată dacă e sau nu majusculă.

Actualizare[modificare | modificare sursă]

Funcția de căutare operează asupra unei baze de date separată de cea a proiectului și care se actualizează periodic. De aceea paginile foarte noi pot să nu apară ca rezultat al căutării, și invers, paginile șterse sau redenumite recent încă mai pot apărea între rezultate.

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Instrumente externe[modificare | modificare sursă]