Utilizator:Speckled Gardenia/Adam Scott (actor)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Adam Scott

Scott in 2023
Date personale
Partener(i)Naomi Sablan (măritați în 2005)
Număr de copii2
Activitate
Alma materAmerican Academy of Dramatic Arts
Ani de activitate1994–present
FuncțieActor, Comedian, Producător
Partener(ă)Naomi Sablan (măritați în 2005)

Adam Paul Scott (născut pe 3 Aprilie, 1973), este un actor, comedian și producător american. Acesta este cunoscut pentru rolul său ca Ben Wyatt în sitcom-ul NBC Parks and Recreation, pentru care a fost nominalizat de două ori pentru Critics’ Choice Television Award for Best Actor in a Comedy Series. A apărut și ca Derek Huff în filmul Step Brothers, John Meyer în The Aviator, Henry Pollard în sitcomul Party Down (Starz), Ed Mackenzie în seria HBO Big Little Lies, și Trevor în seria The Good Place (NBC). În 2022, a început a juca în drama psihologică Severance (Apple TV+), pentru care a primit numeroase nominări pentru premii, printre acestea Primetime Emmy Award for Outstanding Lead Actor in a Drama Series. A fost nominalizat pentru premiul de cel mai bun actor de către Screen Actors Guild, Golden Globes, Critics’ Choice, etc.

Tinerețe[modificare | modificare sursă]

Adam Scott a fost născut pe 3 Aprilie, 1973 în Santa Cruz, California. Părinții lui sunt Anne (née Quaratararo) și Douglad Scott, profesori retrași. Aceștia au divorțat în timpul copilăriei actorului. Tatăl lui este de descendență Scoțiană, cât timp ce mama lui este pe jumătate Italiană (Siciliană) și de descendență Irlandeză. Acesta are doi frați mai mari, Shannon și David. A absolvit de la Harbor High School și American Academy of Dramatic Arts în Los Angeles, California.

Carieră[modificare | modificare sursă]

Scott la Festivalul Internațional de Film de la Toronto din 2012

Scott a apărut în numeroase filme de notă, printre care: Hellraiser: Bloodline (1996), Star Trek: First Contact (1996), The Lesser Evil (1998), High Crimes (2002), The Aviator (2004), Torque (2004), Monster-in-Law (2005), Knocked Up (2007), Step Brothers (2008), The Vicious Kind (2009), Piranha 3D (2010), Friends with Kids (2012), The Secret Life of Walter Mitty (2013), and Krampus (2015).

Scott își atribuie pivotul de la rolurile dramatice la cele comice rolului de Derek Huff în Step Brothers (2008), cât timp ce a învățat improvizația comică de la co-starurile sale, Will Ferrell, John C. Reilly și Kathryn Hahn . [1]

L-a jucat pe antagonistul Ted Hendricks, bossul lui Walter Mitty, in refacerea din 2013Ben Stiller a filmului The Secret Life Walter Mitty. Celelalte comedii majore în care a apărut includ Hot Tub Time Machine 2 și comedia-horror de Crăciun, filmul Krampus, amândouă realizate în anul 2015.

Scott a apărut în și a produs numeroase filme independente. A jucat rolul de Caleb Sinclaire în filmul The Vicious Kind (2010), fapt care i-a dobândit nominația de Independent Spirit Award for Best Actor. Filmul, în sine, a fost recunoscut de critici și Scott a câștigat două premii individuale la două festivale de film separate datorită filmului. A mai jucat în duă filme de Matt Bissonette, Who Loves the Sun (2006) și Passanger Side (2009), realizat pe DVD pe 26 Octombrie, 2010. A apărut și în filmele Our Idiot Brother (2011) cu Paul Rudd și Leslye Hedland’s Bachelorette (2012). A jucat în roluri principale în Friends with Kids (2012) și A.C.O.D. (2013).

În 2015, a fost producător executiv și actor în filmul de comedie The Overnight.

Scott și Paul Rudd au colaborat iarăși pentru a produce și juca în comedia indie Fun Mom Dinner (2017).

Televiziune[modificare | modificare sursă]

Rolurile inițiale de televiziune a lui Scott includ Griff Hawkins în Boy Meets World, Josh în Party of Five, un stagiar în drept în Murder One, și interesul romantic a lui David, Ben Cooper, în Six Feet Under. [[Categorie:Nașteri în 1973]] [[Categorie:Regizori de televiziune americani]] [[Categorie:Oameni în viață]] [[Categorie:Americani de origine scoțiană]] [[Categorie:Americani de origine irlandeză]] [[Categorie:Americani de origine italiană]]

  1. ^ „Adam Scott”. The A.V. Club (în engleză). . Arhivat din original la . Accesat în .