Sari la conținut

Utilizator:Razvi73/teste

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Virgil Lupescu (1870-1948)

Virgil Lupescu in anul 1905
Virgil Lupescu 1870-1948


Virgil Lupescu istoric si latinist, născut în 1870 în Roșia de Secaș județul Alba, a servit învățământul argeșean timp de patru decenii, între 1895-1935. Face parte din ultimele rânduri de profesori ardeleni veniți să predea la școlile din vechiul regat.

Fiu al lui Vasile Lupean și al Rosaliei Făgărășanu, a mai avut un frate Remus și o soră Letiția. Cel mai mare dintre copii Virgil și-a schimbat numele din Lupean în Lupescu. A făcut școala primară în comuna natală iar gimnaziul și liceul la Blaj. Având înclinații care învățătură s-a înscris la Facultatea de Istorie și latină de la Universitatea din Iași pe care a absolvit-o cu calificative foarte bune. După absolvirea facultății a fost numit profesor suplinitor la Liceul internat din Iași. Aici o întâlnește pe viitoarea lui soție, fiica unuia dintre colegii lui mai în vârstă, Ignaz Freihube, Angela Maria Helena.

După o suplinire scurtă la Iași, în anul 1895 este numit profesor titular la liceul I.C. Brătianu din Pitești unde predă cu rezultate dintre cele mai bune patruzeci de ani, până în anul 1935 când se pensionează. Concomitent cu deținerea catedrei de istorie de la liceul de băieți din Pitești, a fost profesor și director la școala comercială din localitate. Între timp a avut doi copii: Lucia, născută în 1898 și căsătorită cu profesorul piteștean Ionel Gr Rădulescu și Eugen născut în 1907 inginer de poduri și căi ferate.

Virgil Lupescu, ardelean cu principii sănătoase despre educație, era un om cu înfățișare plăcută, nu prea înalt, bine legat, cu ochii vioi și pătrunzători, cu mustața răsucită în spirală după moda vremii. A fost un temperament energic și autoritar. La clasa avea pretenția că elevii să spună lecția așa cum a ordonat el evenimentele istorice expuse la ora de curs.

Lucrări

Virgil Lupescu a elaborat două manuale școlare de antichități romane, unul pentru clasa a V-a și altul pentru clasa a VII-a secundară care au ajuns până la ediția a V-a.

O altă lucrare meritorie a lui Virgil Lupescu este Istoria patriei pentru clasa I-a comercială, întocmită după ultimele date istorice și aprobată de onor minister cu ord. Nr. 387 din 11 iulie 1925, care de asemenea a apărut în mai multe ediții.

Cea mai bună carte de istorie scrisă de profesorul Virgil Lupescu rămâne însă Istoria patriei adaptată pentru pregătirea examenului de bacalaureat care a fost folosită foarte mult în liceu în deceniile trei și patru ale secolului 20, fiind publicată în mai multe ediții.

Profesorul Virgil Lupescu s-a stins din viață în anul 1948.

Manual de Antichitati Publice Romane, autor Virgil Lupescu, Editura Liga poporului, Pitesti 1925
Manual de Antichitati Publice Romane

Referinte[modificare | modificare sursă]

Manual de antichitati publice romane Ed. A V-a pt. Cl. A VII-a secund. Pitesti Ed si depozitul la Tip. Artistica P. Mitu 1927

V. Lupescu Istoria patriei ptr cl a I-a comerciala Ed. A V-a Editura si depozitul la Tip. Liga poporului S.A. Pitesti 1925

V. Lupescu Istoria patriei Ed. I Libraria Papetaria, Tip Artistica P. Mitu, 1926.

Ion M. Dinu Figuri de dascali argeseni. Complexul muzeal golesti 1991.