Utilizator:Popa Andrada

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

doTerra[modificare | modificare sursă]

doTerra este o companie de marketing pe mai multe niveluri cu sediul în Pleasant Grove, Utah, care vinde uleiuri esențiale și alte produse conexe. Această agenție a fost fondată în anul 2008 de foștii directori ai Young Living și alții.

doTerra kit

Compania și reprezentanții săi au întâmpinat multe probleme în legătură cu produsele lor deoarece oamenii nu credeau în puterea acestor uleiuri, precum vindecarea cancerului, autismului, Ebola și mai nou a bolii COVID-19. Afirmația că aromaterapia poate avea proprietăți curative dincolo de relaxare nu este susținută de cercetătorii științifici.

Istoria[modificare | modificare sursă]

Compania a fost înființată în luna aprilie 2008, de către David Stirling, Emily Wright, David Hill, Corey B. Lindley, Gregory P. Cook, Robert J. Young și Mark A. Wolfert. Stirilng, Wright și Hill au fost foști directori ai Young Living, o companie care vinde și uleiuri esențiale prin marketing pe mai multe niveluri. Numele său este inspirat din expresia latină pentru „darul Pământului". Compania a lansat inițial 25 de uleiuri simple și 10 amestecuri de uleiuri.

Începând cu anul 2013, doTerra a raportat că are aproximativ 450 de angajați corporativi, 350 la sediul central din Utah și 100 în birourile din Taiwan, Japonia, Europa și Australia. Mai târziu, compania a anunțat că va construi un nou sediu în Pleasant Grove, Utah. Produsele companiei sunt vândute prin intermediul distribuirilor independenți numiți Avocații Wellness, utilizând un model de marketing pe mai multe niveluri pentru a-și vinde produsele. Persoanele fizice primesc comisioane pe baza propriilor vânzări și a vânzăriilor altora din organizația lor.

În anul 2014, compania a vândut peste 150 de produse, cum ar fi suplimente, articole de îngrijire personală și uleiuri esențiale.

Controverse și procese[modificare | modificare sursă]

doTerra loțiune de mâini cu citrice

În luna august 2013, Young Living a inițiat o acțiune împotriva doTerra pentru furt de secrete comerciale, susținând că agenția și-a recreat procesul de producție ilegal. În timpul procesului dintre cele două companii, Young Living a realizat o analiză a produselor doTerra care sugerează că agenția utiliza substanțe chimice sintetice în produsele lor organice. Chimistul Robert Pappas a spus că uleiurile, care au fost testate de Centrul Național al Cercetării Științifice, nu se potriveau cu niciun ulei vândut de doTerra. În anul 2014, luna octombrie, Judecătoria Sectorului 4 a respins cererile formulate împotriva doTerra; companiile au soluționat, de asemenea, procese în legătură cu teste de laborator false, publicitate falsă și furt de secrete comerciale și și-au retras afirmațiile negative în ceea ce privește puritatea produselor reciproce. În luna iulie, 2018 instanța a decis că Young Living, a acționat cu rea-intenție și a indus în eroare instanța, astfel că Judecătorul a ordonat ca Young Living să acopere cheltuielile avocatului doTerra.