Utilizator:Petrutjjk

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
   Molustele, animale cu corpul moale

[[Denumirea de moluște provine din latinescul molluscus, mollis = moale și reprezintă principala caracteristică a corpului acestor organisme. ]]

In urmatoarele randuri voi prezenta molustele si viata acestora.
Aceastea traiesc in apele marine, apele dulci, dar si in mediile terestre cu suprafete umede.
 Molustele se impart in trei grupe: GASTROPODELE; CEFALOPODELE si LAMELIBRANHIATELE.
 Cefalopodele (cefalon=cap;podos=picioare) sunt cele mai evoluate moluste.Acestea au bratele asezate in zona capului,iar ca reprezentanti intalnim caracatita, sepia si nautilul.Cefalopodele traiesc in mediul acvatic marin si au o mare dorinta pentru cunoastere.
 Aceste vietuitoare sunt animale de prada.Ganglionii nervosi alcatuiesc un fel de ,,creier’’ protejat de un invelis cartilaginos.
  In functie de mediul inconjurator, aceste animale isi pot schimba culoarea corpului.
  Gastropodele traiesc in mediul acvatic, dar si terestru.
  Dintre reprezentantii acestor grupe amintim limaxul; melcul-de-livada si limnea.
  Aceste animale au corpul moale, de obicei aparat de o cochilie rasucita in spirala. Are patru tentacule sensibile la cap si trei buze. Locomotia acestui animal se realizeaza foarte lent, pri tarare cu ajutorul piciorului.
   Nutritia gastropodelor este fictofaga, hrana de baza fiind frunzele.
   Sistemul dicestiv al acestui animal este format din aparat bucal, faringe, stomac, intestin subțire, hepatopancreas si anus.Sistemul vascula este format din vase de sânge si inimia bicamerala(un atriu si un ventricul). Cel respirator este format din plamani, inima si vase de sange.
   Acest animal este hemafrodit, depune ouă cu capul în pământ, iar din ouă se dezvoltă melci cu cochilia transparentă.
   Scoicile alcatuiesc grupa lamelibranhiatelor. Aceasta grupa are ca reprezentanti pe stridie, scoica-de-lac si midia-de-stanca.
    Aceste animale traiesc in mediul acvatic, dulce si sarat.
    Cochilia are doua valve prinse una de alta, doi mușchi: anterior și posterior. Valvele sunt secretate de manta, sunt calcaroase și căptușite de manta. Prezintă doua orificii numite simfoane: unul mic și unul mare. Corpul este moale, gǎlbui, cǎrnos și învelit de manta. Între corp și manta se gasește Camera Mantalei. Piciorul este un organ musculos turtit lateral cu aspect de lamǎ de topor. Scoica nu are cap.