Utilizator:Petre Craciun

De la Wikipedia, enciclopedia liberă


Petre Craciun (discuție contribuțiicontribuții șterseștergere în masă a contribuțiilorredenumiriblocare utilizatorhardblockjurnal blocări)

Date biografice[modificare | modificare sursă]

Scriitor de literatura pentru copii, jurnalist, autor de filme documentare și realizator al mai multor emisiuni de televiziune. Născut la 29 august 1962, la Giurgiu, jud. Giurgiu. A urmat cursurile Liceului "Ion Majorescu", din localitate, apoi pe cele ale Universității București, Facultatea de Istorie-Filosofie, secția Istorie, promoția 1986. In timpul facultății s-a specializat in istoria geto-dacilor, participând la mai multe sesiuni de săpături arheologice pe șantierul de la Poienești, Vaslui, impreună cu arheologul Mircea Babeș.

Activitate[modificare | modificare sursă]

A fost profesor de istorie (1986 – 1992), apoi specialist in relații publice și comunicare (1992 – 2009). Intre anii 2007- 2010 a predat Jurnalism la Universitatea Andrei Șaguna din Constanța. In 2009 a fondat publicația online Optimal Media, parte a companiei Optimal Media Solution. A mai intemeiat Editura Zorio, unde au văzut lumina tiparului mai multe titluri. În 2011 a inițiat, impreuna cu fiul său, Cristian Crăciun, portalul literaturacopii.ro, destinat iubitorilor de literatură română și universală de vârstă școlară. A putut fi vazut la TVR 1 si TVR International, unde a initiat si prezentat emisiunile "Amprente", "Misiunea permanenta" si "Alege viata" (300 editii). A semnat 15 filme documentare, printre care numeroase producții cu caracter educativ, cum ar fi: "Drogurile, iluzie cu sens unic", "Olanda, speranță pentru oricine", "Efectele consumului de alcool", "Drogurile, viata pe contrasens" etc. In pregatire la casa de productie Optimal media Solution - un documentar incitant despre trecutul, prezentul si viitorul romanului politist autohton. A ințiat, singur sau in colaborare, campaniile sociale „Primește-l alături de tine”, „Reinființați Agenția Națională Antidrog”, „Absentul”, „O carte pentru Valea Plopului”. In 1997 a obtinut Marele Premiu al Asociatiei Scriitorilor din Iasi, și locul I la concursul de povesti "Ion Creanga", singura competitie de acest gen din tara. Povestea premiata, "Floarea intelepciunii si iarba puterii" a fost publicată in 1998 la Editura Junimea, intr-un volum colectiv.

Lucrari publicate[modificare | modificare sursă]

A publicat 12 volume, cel mai apropiat sufletului său "Floarea intelepciunii si iarba puterii", care a vazut lumina tiparului la Editura Timpolis, in 2003. Povestea care a dat numele volumului și care a fost premiata de Asociatia Scriitorilor din Iasi este preluată de majoritatea site-urilor pentru copii. In 2011 a vazut lumina tiparului, la Editura Zorio, volumul de poezie pentru copii "Taina ghemului de ata", cu grafică semnată de Nicolae Tonița Junior. Carti publicate: ◦ "Cureaua cu tinte", Editura Neroandria, 1995, roman; ◦ "Alarma la Peles", Editura Grafica Prahoveana, 1996, roman; ◦ "Povestile de la bojdeuca", Editura Junimea, 1997, volum colectiv de povesti; ◦ "Cuvant dinlauntru", Editura Premier, 2001, eseuri; ◦ "Floarea intelepciunii si iarba puterii", Editura Timpolis, 2003, povesti. ◦ "In spatele oglinzii", Editura Fed, 2003, versuri; ◦ "Alege viata", interviuri, Editura Codecs, 2004, interviuri cu consumatori de droguri; ◦ "Agenda de comunicare in domeniul drogodependentei", Editura Zorio, 2005; ◦ "Taina ghemului de ata", poezii pentru copii, Editura ZORIO, 2011 ◦ "Complexul sălii de așteptare”, eseuri, Editura ZORIO, 2012. ◦ "Unde-i victima, domnule Atanasiu?", policier, Editura ZORIO, 2012 ◦ ”Candva ma chema Codita”, povestire pentru copii,Editura ZORIO, 2012