Utilizator:Patricia.iacob18/teste

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Ateneul Național din Iași (fostul Ateneu Popular Tătărași), situat pe str. Ion Creangă, nr. 14, Iași, este o instituție de spectacole și concerte aflată sub Înaltul Patronaj al Majestății Sale Margareta, Custodele Coroanei române, care organizează spectacole de teatru și activități cultural-artistice. Având misiunea de a produce și de a promova evenimentele și activitățile cultural-artistice precum și de a promova și susține valorile cultural-artistice și educative și de a încuraja actele de creație ale tinerilor debutanți, Ateneul din Iași prezintă un mare interes, în proiectele derulate, pentru promovarea si omagierea evenimentelor și personajelor care au influențat și au contribuit la formarea societății românești de-a lungul secolelor.

Ateneul Național din Iași
Clădire
Foste numeAteneul Popular Tătărași
OrașIași
ȚarăRomânia
Construcție

Istoric[modificare | modificare sursă]

Ateneul Național din Iași (fostul Ateneu Popular Tătărași (str. Ion Creangă, nr. 14, Iași) a fost inaugurat pe data de 25 aprilie 1920, de primarul Mihai Negruzzi:

”Astăzi, 25 aprilie 1920, în al II-lea an al Domniei Maiestății Sale Ferdinand I, Regele tuturor românilor, și al Augustei Sale Soții, Maiestatea Sa Regina Maria, și în zilele păstoriei a Î.P.P.S. Mitropolit al Moldovei și Sucevei Pimen – Prefect al Județului fiind Dl. Petru Pogonat și Primar al orașului Dl. Mihai Negruzzi, a clădit și inaugurat de către un grup de buni români, în frunte cu Dl. Prof. Univers. A.C. Cuza, <<Ateneul Popular>> în suburbia Tătărași, în orașul Iași.”. Noua instituție de cultură avea să beneficieze între anii 1923 și 1947 de Înaltul Patronaj al Casei Regale a României, sub 3 regi: Ferdinand I, Carol al II-lea și Mihai I. Chiar din actul de înființare se desprinde misiunea fundamentală a instituției, aceea de a pune la dispoziția populației, indiferent de pătură socială, un lăcaș cultural care să ”lumineze mintea și să înnobileze sufletele […], convinși de ideea că, numai prin o cultură națională larg răspândită, un popor își făurește un viitor trainic și își păstrează un loc de cinste în rândul popoarelor civilizate”[1], scop pe care, și în prezent, Ateneul, sub noua sa denumire, încearcă să-l îndeplinească, sub sloganul ”Unire prin cultură!”.

În 2004, prin eforturile primăriei, spațiului cultural ieșean i se restituia instituția Ateneului Tătărași, a cărui identitate fusese dizolvată sub regimul comunist. Ateneul renăstea într-un imobil nou, situat în cartierul Tătărași, conceput special pentru a se putea monta și găzdui spectacole, dar și pentru a organiza expoziții, proiecții de film, lansări de carte, mese rotunde, conferințe, dezbateri sau cursuri.

Noul Ateneu nu a abandonat tradiția sa instituțională, făcând eforturile necesare pentru a redeveni, în conștiința publică a ieșeanului, acea instituție de cultură închinată tutror categoriilor de public, indiferent de statut social sau de vârstă.

Sub Înaltul Patronaj al Majestății Sale Margareta, Custodele Coroanei române[modificare | modificare sursă]

Din anul 1923 și până în 1947, Regii Ferdinand I, Carol al II-lea și Mihai I al României au acordat Înaltul Lor Patronaj instituției de cultură ieșene.

După 70 de ani, Ateneul Național din Iași revine sub blazonul regal.

În cadrul unei ceremonii ce a avut loc în data de 21 martie 2018 la Palatul Elisabeta, Majestatea Sa Margareta, Custode al Coroanei Române a acordat Înaltul Său Patronaj Ateneului ieșean.

Astfel, ca o reparație istorică, acesta revine acasă, Ateneul redobândindu-și prestanța și certificarea înaltei calități a evenimentelor culturale organizate.

Ateneul Național din Iași a organizat, în anul 2019, 6 evenimente special dedicate Casei Regale a României.


Istoric[modificare | modificare sursă]

În sensul cinstirii trecutului, pe 8 octombrie 2016, sala mare de spectacole primea numele ”Radu Beligan”, în cinstea marelui actor ce descoperise dragostea față de artă teatrală la doar 12 ani, pe scena Ateneului Popular, în anii de glorie ai instituției. La evenimentul omagial, alături de Primarul Municipiului Iași și de Managerul Ateneului, au fost prezenți fiica maestrului, Lamia Beligan, și actorul Florin Piersic. Dimensiunea atinsă de evenimentele cultural-artistice organizate de Ateneu, de la începutul anilor 2000 până în prezent, a condus și la revenirea instituției, la fel ca în perioada interbelică, sub Înaltul Patronaj al Casei Regale a României, momentul fiind marcat, într-un cadru solemn, la data de 21 martie 2018. De altfel, pe scena instituției, în anii de după reînființare, au performat mari artiști și oameni de cultură ai României: Florin Piersic, Dorel Vișan, Constantin Chiriac, Dan Puric, Victor Rebengiuc, George Mihăiță, Irina Margareta Nistor, Magda Catone, Stere Gulea, Horațiu Mălăele, Igor Cobileanschi. Începând cu anul 2017, la Ateneul Tătărași a luat ființă și primul cinematograf românesc, de stat, de după 1990, fiind preluate în administrare și cinematografele vechi ale Iașului: Republica (actual Trianon), Victoria, Dacia și Tineretului. Din 2019, prin Hotărârea Consiliului Local Iași nr. 120 din data de 23 martie, titulatura instituției s-a schimbat în Ateneul Național din Iași.

  1. ^ „Transliterarea Actului de Înființare”.