Utilizator:Nicolae VASILE

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Servomotorul electric este un motor electric specializat pentru funcționarea,ca element de execuție,într-un sistem automat,find exploatat în regim de schimbări repetate de turație,reversări,frânări,menținerea sarcinii în poziție fixă,comenzile venind de la o structura inteligentă a sistemului(regulator,controler,microprocesor,calculator,etc).

Construcție[modificare | modificare sursă]

Construcția nu diferă principial de cea a motoarelor electrice clasice,cu deosebirea ca din motive legate de necesitatea obținerii unor timpi de răspuns reduși,au diverse forme precum cilindru alungit,disc,pahar,pentru reducerea momentului de inerție. Pentru reducerea volumului sau masei de obicei una dintre armături(stator sau rotor) este echipată cu magneți permanenți,cealaltă fiind bobinata cu conductor de cupru.În interiorul acestuia sunt plasați traductori sau senzori pentru masurarea turației,poziției,temperaturii,etc.

Aplicații[modificare | modificare sursă]

Servomotorul electric reprezintă sursa de mișcare in cazul masinilor unelte,robotilor industriali,automobilului electric,antenelor,ușilor,ferestrelor,porților clădirilor inteligente,etc,unde turația și poziția acestora sunt controlate on-line. Fabricile computerizate folosesc forța servomotoarelor în locul forței umane oferind o producție de calitate uniforma și predictibilă.

Producători[modificare | modificare sursă]

Marii producători sunt din țările dezvoltate economic,producatori de echipamente high-tech precum Japonia,Germania,SUA,Franța,etc. România este producator de servomotoare electrice din 1962 (servomotoare cu rotor disc),1984(servomotoare cu rotor pahar) și 1988 (servomotoare fără perii),pentru piața internă dar mai ales pentru export.

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

[1] Nicolae VASILE,Sigismund ȘLAIHER.Servomotoare electrice, Editura ELECTRA,București,2004.

Legături Externe[modificare | modificare sursă]