Utilizator:Mitzulik

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

SÂNGELE[modificare | modificare sursă]

  Sângele este pricipalul lichid circular al corpului,cu rol on transportarea gazelor respiratorii si a substantelor nutritive la celule si tesuturi.
  Acest lichid este un component al mediului intern.8%din greutatea corpului o substitue sângele care conţine un pigment numit hemoglobină,Pigmentul din compoziţia sângelui dă culoarea acestuia care poate fi de doua feluri:--de culoare roşu deschis pentru sangele oxigenat prezent in jumatatea stanga a inimii;
           --de culoare roşu închis pentru sangele neoxigenat prezent in cealalta parte a inimii;
  Sângele este alcatuit din plasma sanguina ce reprezinta 55% din sânge si elementele figurate ce reprezintă 45%din sânge.Plasma sanguina prezintă 90%apă,1%substanţe anorganice si 9% substanţe organice.
  Proteinele din plasma pe langa rolul de transport,mai are rol si de apărare a organismului prin sistemult imunologic,in procesul de coagulare a sângelui.
  Elementele figurate sunt hematiile,leucocitele si trombocitele care iau naştere la nivelul maduvii roşii ale oaselor.Hematiile sau eritrocitele sunt globulele roşii in numar de aroximativ 4,5-5 mil mm3.Aceste celule sunt anucleate trăind pe o perioadă scurtă de 120 zile fiind distruse in splină.Fiind anucleate nu se pot înmulţi,fiind produse mereu de măduva rosie a oaselor.Datorită hemoglobinei ce conţine fier din interiorul hematiilor,acestea au rol şi în transportul oxigenului si a dioxidului de carbon.

Fișier:Http://www.e-scoala.ro/biologie/eritrocite.gif Fișier:Http://www.itsybitsy.ro/images/upload/articles/444-1.jpg

  Leucocitele sau globulele albe sunt celule incolore,in număr mai mic decat globulele roşii.Sunt mobile si au nucleu si emit pseudopode cu rol in locomoţie.Principalul rol al acestor globule este de apărare a organismului prin producţia de anticorpi.
  Plachetele sangvine sau trombocitele sunt celule ale sângelui cu rol in coagulare.Proporţia elementelor figurate din sânge se numeşte hematocrit.Acestea sunt in numar de 200-400mii mm3.