Utilizator:Mateboroka2003/teste

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Pagina „IT” trimite aici. Pentru alte sensuri vedeți IT (dezambiguizare).

Az információs technológia vagy az információs és kommunikációs technológia, rövidítve (leggyakrabban IT) TI vagy IKT, az információ feldolgozásához (beszerzéséhez, feldolgozásához, tárolásához, konvertálásához és továbbításához) szükséges technológia, különösen számítógépek (elektronikus számítógépek) segítségével [1].

A megfelelő angol kifejezések az Information Technology és az Information and Communication Technology, rövidítve IT és IKT. Az IT rövidítés, amelyet leggyakrabban román nyelven használunk, kijelenti /‿ai ti/.

A kifejezést először 1958-ban használták egy cikkben, amely a Harvard Business Review nevet viselő folyóiratban jelent meg, és amelyben a szerzők Leavitt és Whisler kijelentik: «Az új technológia még nem jött létre; de mi "információs technológiának" nevezzük»[2]. Az informatika a kapcsolat eleme a klasszikus electrotechnika és a sokkal újabb informatika között, számos szakmai intézménynek (kezdetben) van elektrotechnikai profilja, amely idővel kiterjed az információtechnika területére. Nem tévesztendő össze az Informatika (Computer Science) vagy a Számítógépes rendszerek.

Általános információk[modificare | modificare sursă]

Cheltuielile pentru tehnologia informației și comunicații în 2005

Az információs technológia alkalmazása megtalálható sok más területen adatok és információk formájában, mint például a: processzorok, számítógépek, hardver és szoftver, programozási nyelvek, adatok szerkezete és még sok más. Az összes olyan elemet, amely valamilyen módon feldolgozza az adatokat, információkat vagy ismereteket, az IT részének kell tekinteni. A szakemberek foglalkozásai ezen a területen nagyon változó, az aplikáció szoftverének telepítésétől néhány komplex számítógépes hálózatok tervezéséig és az adatbázisa az információknak. Néhány tipikus feladat: adatkezelés, számítógépes hardverkészítés, szoftverfejlesztés, teljes információs rendszer adminisztrációja. Az utóbbi években sokat bővült a terjedelme, ma már nem csak a számítógépeket és azok hálózatait foglalja magába, hanem a mobiltelefonokat, okostelefonokat (smartphones) , az internethez csatlakoztatható televíziókat, az autók automatizálását, a katonai alkalmazásokat és még sok mást. Ezért van az, hogy a vezető szakemberekre, munkaerőre magas a kereslet a piacon.

Ebből az okból kifolyólag vezettek be a felsőbb fokú tanintézmények új katedrákat, kulzusokat, profilokat és megfelelő vizsgákat, azért, hogy tartsák a lépést ezekkel tendenciákkal az IT területein, az Informatika és az Információs rendszerek mellett.

2009-ben az IT szolgáltatások a piacon 763 milliárd dollárt (USD) tett ki.[3].

  1. ^ Longley & Shain 1985, p. 164.
  2. ^ „Information technology (necesită abonare)”, Oxford English Dictionary (ed. 2), Oxford University Press, http://dictionary.oed.com/  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  3. ^ „Gartner Says Worldwide IT Services Revenue Declined 5.3 Percent in 2009”, Gartner http://www.gartner.com/it/page.jsp?id=1363713  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)