Sari la conținut

Utilizator:MURARU

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
                       FEDERATIA ROMANA DE UNIFIGHT
                CONTINUTUL  SI METODICA  ANTRENAMENTULUI SPORTIV
   

I. CARACTERISTICI GENERALE

 UNIVERSAL FIGHT – precurtat  unifight constitue un sistem sportivcare imbina deopotriva tehnici utilitar – militare tras la tinta si aruncarea cutitului, cu probe de alergare, catarare,indemanare si finalizate cu  o competitie de lupta.
 Ca sport, se constitue intr-un sistem de pregatire cu un caracter de formare mulitilaterala pe baza unui  program  cu o structura propie de instruire, pe baza selectiei si adaptarii a unor mijloace din probe din atletism,alpinism,tir si din lupta corp la corp.
  Aparut in anul 1939 in Germania ca o forma de, pregetire si, verificare a tinerilor din trupelor speciale din Germania, dupa cel de al doilea razboi mondial unifight capata un caracter de concurs, transformdu-se rapid intr-un sistem international de intrecere, constituit din doua prebe de concurs: 

a. parcurgerea uneu piste cu obstacole, b. lupta in ring.

 In anul 2000, prin infiintarea  Federatiei Internationale de Unifight se elaboreaza       Regulamentul  Competitional, prin care se definesc : cerintele si continutul  tehnico – tactic, categoriile de greutate si varsta , regulamentele de competitie si de arbitaj, echipamentul de concurs, tinuta arbitrilor si a oficialilor.
 Federatia Romana de Unifight se infiinteaza in anul  2001, iar in 2002 se constitue si Federatia   Europeana , ambele avind sediul in Bucuresti si presedinte fiind ales Marian Constantin-Liscenko.
  II.  ORIENTAREA METODICA GENERALA
 
  Continutul pregatirii sportive pentru participarea la Campionatele Mondiale, Europene si Nationale de Unifight, impun antrenorilor selectionarea mijloacelor pregatirii fizice, tehnico-tcactce, psihologice si a tipului somatic  corespunzator cerintelor de performanta a celor  doua componente.
  Orientarea metodica in unifight este stans legata de dirijarea dezvoltarii tehnice si fizice, necesara pentru trecerea fara penalizare si intr-un timp rapid a obstacolelor si perfectionarea tehnica a 3 - 6 procedee tehnice de lupta din ju-jutsu, judo, box, karate samd, selectionate in functie de particularitatile individuale si a tipului somatic al sportivilor.
   Pentru dezvoltarea calitatilor fizice sunt necesare a-se indeplini urmatoarele sarcini :

1. Cresterea cantitativa si imbunatatirea bazei de selectie a practicantilor siinceperea timpurie a unui sport de pentru full-contact, 7-8 ani; 2. Imprimarea unei activitati cu caracter de intrecere (concurs), inca de la inceputul selectiei primare, prin organizarea de mini stafete cu probe cuprinse in traseul de concurs, concomitent cu reprize de lupta; 3. Selectionarea riguroasa a mijloacelor de lectie, in functie de cele doua componente ale traseului parcurgerea probelor de alergare si indemanare cu cele tehnice de aruncare a cutitului si a trageri cu pistolul. 4. Planificarea si folosirea atenta a celor mai eficace mijloace de revenire si de refacere partiala a organizmului iaintea probelor de tir si a full-contactului. 5. Cresterea numarului de concursuri care sa duca la o stabilitate si o constanta a rezultatelor, tinindu-se seama de caracterul inconstant al rezultatelt in probele de tir si de aruncare a cutitului. 6. Rezolarea problemelor materiale si ale echipamentului corespunzator cerintelor celr 10 probe ale traseuluicu accent pe cea a armamentului.

  Activitatea copmetitionala a dovedit ca pregatirea trebuie efectuata pe doua cicluri, pentru taraseu si pentru lupta. Astfel se va realiza o dezvoltare a calitatilor motrice necesare dapasirii obstacolelor din traseu, dar si o instruire tehnico – tactica, si o pregatire moral-volitiva  pentru lupta full – contact.  

III. CONTINUTUL PROCESULUI DE ANTRENAMANT

  1. Caracterizarea efortului specific
  Efortul intens, deosebit de dinamic in care se desfasoara competitia, necesita o dezvoltare la nivel superior a tuturor capacitatilor care concura la obtinerea performantei.
  Prima consta in parcurgerea fara greseala si in mare viteza a unei piste de  aproximativ 60 m,  pe care se afla 10 obstacole, care solicita sportivilor forta, rezistenta si indemanare si precizie  in minuirea armelor.
 Efortul specific probelor de tragere si de aruncare a cutitului se desfasoara in apnee, care contribuie la acumularea unei datorii de oxigen, prezentind o curba ascendenta in cea de a doua parte a traseului, ajunge la limita superioara dupa efectuarea catararilor la plasa marinareasca si franghie.   
 Cea de a doua proba este reprezentata de o lupta in sistem full-contact  prin utilizarea procedeelor tehnice din lupte, box, jodo, sambo,kick-box, karate samd; ceea ce impune sportivilor alturi de caltatile fizice, forta,rezistenta, viteza, indemanare si calitati psihice si moral-volitive.
 Efortul in unifight este maximal si se manifesta cu intreruperi, are o durata aflata intre 10 pina la 30 de minute si  reprezinta o imbinare a efortului de rezistenta cu cel de intensitate mare impus de conditiile variabile solicitate de trecerea obstacolelor de pe traseu.
 Proba de full – contact  se desfasoara pe o stare de semi-oboseala si se include in grupa eforturilor cu manifestare complexa a calitatilor fizice 
 Functiile neurovegetative (respiratie,circulatie,metabolosm energetic) sunt dezvoltate  in efortul parcurgerii traseului, franate in probele de tragesi si aruncari, sunt imbinate in proba luptei full-contact.
 Capacitatea psihica, participa prin manifestarea egala a factorilor volitivi specificii caracterului de intrecere si a luptei cu factorii afectiv-volitivi si intelectuali in praba de tir si ai probelor ca catarare din traseu.  
 Tipul somatic al  sportivilor , sportivelor, impun existenta unei dezvoltari proportionale a segmentelor, a unui raport optim intre greutate si talie, cu o dezvoltare proportionala a musculaturii centurii scapulare si a membrelor superioare.
 Principalii factori de care depinde performanta in Unifight sunt prezentati in fig.1.
 2; CERINTELE DE SELECTIE.
 Selectia in unifight  este esalonata in 3 etape precise : 
 a).selectia pentru probele cuprinse in cadrul traseului se recomanda a fi organizata in scoli;
 b). selectia pentru probele tehnice pentru tir si  pentru aruncarea cutituluise realizeaza pe parcursul pregetirii si se realizeaza in lectii speciale in poloigoane ori sali special amenajate;
 c).selectia pentru probele de lupta se realizeaza prin pregatirea sportivilor intr-o discoplina din artele martiale, dandui-se caracteru dechis al stilului full- contact.
 Selectia trebuie privita ca o etapa indelungata pe parcursul careia sunt depistate in special calitatile  mai putin perfectibile in procesul de antrenament, indemanarea,viteza, calitatile moral volitive, curajul si decizia rapida.                                                                                              
  


















3.INDICI SI METODE OBIECTIVE DE MASURARE A PRINCIPALILOR FACTORI
 a).Capacitatea motrica
 	 Forta explosiva – se va aprecia pe baza rezultatelor  dat de gradientul fortei (timpul necesar efectuarii unui exercitiu cu 50% ingreuiere din posibilitatile maxime) acesta va fi aplicat in urmatoarele exercitii :

- tractiuni la bara, - catarare pe fringhie,plasa marinareasca, - genuflexiuni cu haltera , - impinsul balterii de la piept din pozitia culcat.

         Viteza  - prin cronometrarea timului de trecere a unui exercitiu din traseu, ca si durata  de executie a unui procedeu tehnic de lupta. Se cronometreza momentul comenzii de incepere a executiei si finalizarea accesteia.  Se tine seama  de categoria de greutate, sex si varsta.      	Indemanarea	- se apreciasa subiectiv de catre antrenor prin notarii de la 1 la 10  ori prin calificative, acestea vizeaza corectitudinea si rapiditatea trecerii probelor din traseu, precum si corectitudinea,amloarea si finalizarea executiei unui procedeu tehnic. Notarea se va efectua prin observatie directa, dar si  pe baza datelor reesite din analiza video.

Rezistenta – se masoara prin determinarea posibilitatilor aerobe si anaerobe, in laboratoare de medicina sportiva. Este data si prin cronometrarea timpului de revenire al pulsuluidupa efort la indicii de la inceputul efortului, cu cit acesta este mai scurt cu atit organizmul sportivului este mai bine antrenat.

 b). Capacitatea psihica.
        Curajul -  poate fi apreciat cu ajutorul unor  de personalitate.
        Echilibrul afectiv - realizeaza cu aparatul de studiu al reactivitatii psihomotorie complexa, prin care se testeaza activitatea sistemului nervos.
         Darzenia – prin teste de personalitate.
         Combativitatea	 - prin testul Rosenzweig.
        Peseverenta starii de atentie,vigilenta si de reactivitate – prin texte psihifiziologice;
        Antrenorul foloseste observatia directa in aprecierea deciziei rapide si a a initiativei.

c). Tipul somatic.

   	Unifight este un sport complex si se desfasoara pe categorii de greutate tipul somatic incadridu-se  in cerintele acestora, astfel:

Raportul talie/greutate - este exprimat de inaltimea optima a sportivilor definita si conforma cu cerintele categoriei de grutate. Raportul dintre talie si greutate minus 100 sa fie in favoarea taliei. Lungimea membrelor superioare – costituie un avantaj in proba de full-contact, se masoara prin masurarea anvergurii. Sportivii cu membrele mai scurte sunt dezavantajati. Diametrul biacromial sa depaseasca pa cel bitrohanterian.

4. INDICI OBIECTIVI DE MASURARE A EFORTULUI.

a). Volumul efortului. Pentru parcurgerea pistei cu obstacole volumul se exprima volumul se exprima in durata,distanta si numar de repetari.

           Variatia volumului este determinata de :
            -  numarul de antrenamente,

- numarul de repetari, - numar de reprize, - durata reprizelor. b). Intensitatea efortului Efortul depus pentru parcurgerea pistei solicita o trecere rapida : prin labirint, in mersul in echilibru pe barna, trecere peste scara orizontala, catarari pe plasa marinareasca si fringhie, ceea ce solicita indici de viteza si frecventa. Intensitatea efortului in probele de tir si aruncare a cutitului manifesta efort izometric ce poate fi evidentiat rin viteza de reactie si executie. In reprizele luptei full-contact intensitatea constitue factorul principal de progresiesi este apreciat prin viteza de executie a procedeelor, prin ritmul luptei si prin scurtarea pauzelor intre reprize si repetari. c). Complexitatea efortului. Ca si intensitatea, complexitatea este un factor principal de progres si se realizeaza prin . - angajari cu mai multi parteneri de talie si categorii diferite, - lupta in conditii de oboseala si solicitari de viteza crescuta

5. LISTA PRINCIPALELOR EXERCITII

a). Pentru pregetirea fizica : - exercitii cu ingreuieri pina – ½ din greutatea proprie, - sarituri cu si fara ingreuieri, - alergari pe distante scurte 30 6 60 metri, - genuflexiuni si flotari simple si ingreiuate, - tractiuni la bara fixa si catarari pe franghie si plasa marinareasca.

b). Perturu pregatire luptelor :

- studiul deplasarilor de apropiere si departare de adversar, - proiectri si aruncari la manechin, - lupta libera de studiu, - lupta cu tema fara limita de timp si puncte, - lupta specifica impotriva altor stiluri de full-contact.

7.LISTA PRINCIPALELOR METODE DE ANTRENAMENT

Antrenamentul in circuit – foloseste incarcaturi ½ din greutatea categoriei la care lupta, numarul de repetari a circuitului intr-o lectie de 4- 6, iar numarul de ateliere ( exercitii) intrun circuit 6- 8 Antrenamentu cu intervale – prin care se realizeaza o variatie a efortului pe seama cresterii sau descreterii numarului de repetari, Antrenamentul variabil – este folosit in perioada competitionala variatia efortului se face pa seama intensitatii. Antrenamentul izotonic – foloseste metoda eforturilor statice necesare probelor de tir si de aruncare a cutitului, se vo folosi urmatoarele durate ale contractiei musculare :

           Contractia musculara			Durata in secunde
           in % fata de maxima                          a contractiei

100 2-5 80-90 4-6 60-70 6-10 40-50 15-20 20-30 30-40

8.LISTA PRINCIPALELOR MIJLOACE DR REFACERE

- Folosirea la maximum a refacerii naturale prin pastrarea unui raport judicios intre efort si odihna si prin asigurarea unor conditii corespunzatoare de viata,alimentatie, asigurarea numarului de ore de odihna si somnasigurarea conditiilor igenico-sanitare necesare; - Utilizarea elementelor hidro – fizio – terapeutice prin efectuarea obligatorie a dusului cald ( 28° – 30°),baie de aburi, masaj etc. - Odihna activa – prin jocuri , inot, schi, gimnastica.

9. CONCURSUL a). Concursurile de pregatire – cuprind concursurile de verificare, antrenamente controlate cu sau fara adversar, concursuri oficiale fara miza. In toate aceste concursuri se urmareste pregatirea pentru competitia de obiectiv, obisnuind sportivul cu problemele de arbitraj si concurs. Numarul concursurilor 10 pina la 14 interne si 3 pina la 6 internationale. b).Campionatele de obiectiv – cuprind concursurile in care se decrn titluri nationale, europene si mondiale.

10. PREGATIREA PENTRU CONCURS

Pregatirea pentru concurs trebuie sa respecte cerintele specifice trecute in regulamentul concursului respectiv. In preajma competitiei pe primul plan trece acumularea fortelor necesare indeplinirii cerintelor competitiei si punerea la punct a amanuntelor de tehnica si tactica in functie de principalii adversari. Apare o reducere substantiala a eforturilor solicitante in antrenamente prin reducerea volumului lor.


    Prof. Anton Muraru