Utilizator:Joy Joie/teste

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Cornel Petrișor este un antreprenor româno-american și om politic. Este membru al Partidului Republican din SUA, dar și lider în diaspora al Alianței pentru Unirea Românilor. În literatura dedicată exilului românesc, el este cunoscut și drept frontierist, pentru curajul de-a trece ilegal Dunărea, la numai 21 ani, în noaptea zilei de 20 mai 1985.

Nașterea, copilăria și adolescența

Cornel Petrișor s-a născut la Someșu Rece în 1960, într-o familie de creștini penticostali. Vorbind despre familia sa, Cornel Petrișor afirma:

„M-am născut în Transilvania, într-un sat pe care istoria modernă îl lăsase-n urmă. Părinții mei, oameni credincioși, mi-au dat numele de Cornel, poate cu gândul la sutașul din Biblie, pe care Iisus l-a admirat și l-a ajutat. Din fragedă pruncie, pot spune c-am iubit libertatea. Nu mi-au plăcut niciodată limitele impuse de oameni înguști la minte. Am detestat regimurile autoritare. Era inevitabil să ajung să urăsc Partidul comunist, într-un timp schimonosit de frică, foame și cenzură. De mic am visat la o lume mai bună.”

În prima tinerețe, Petrișor a făcut cursuri de ospătar și, după mărturia autobiografică publicată în 2023, el s-a calificat la locul întâi într-o competiție națională. Obligațiile profesionale l-au făcut să-l servească la masă și pe dictatorul Nicolae Ceaușescu.

Exilul

În primăvara anului 1985, Cornel Petrișor a decis să fugă din țară, înot, pe la Clisura Dunării. După cinci ore de luptă cu apele fluviului, Petrișor a ajuns în Iugoslavia, împreună cu ceilalți trei camarazi (dintre care doi nu știau să înoate). După un scurt popas la Belgrad și Ljubljana, refugiații români au ajuns la Trieste în Italia, unde au cerut azil la Ambasada SUA.

A petrecut șase luni într-un lagăr, în așteptarea unei invitații din partea unei familii de români aflați deja pe teritoriul Statelor Unite. Pentru a-i convinge pe americani de autenticitatea mărturiei sale despre România lui Ceaușescu, Petrișor trebuit să schițeze interiorul curții de acces din Casa Armatei. L-a schițat fără nicio greșeală, primind drumul către libertate.

Șederea în America

După o câteva săptămâni petrecute în Chicago, Cornel Petrișor s-a stabilit la Seattle și a devenit un prosper om de afaceri în domeniul construcțiilor.

A scris texte despre antreprenoriat, politică și religie.