Utilizator:Jobava-ro/CC

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Despre Licențierea Creative Commons și Wikimedia Commons ( Editează | Vezi )

Dacă vreți să utilizați o imagine de pe Wikimedia Commons, procedați în felul următor:

Trebuie să vă uitați la licența imaginii respective. De regulă, este vorba de GFDL 3.0 și CC-BY-SA 3.0 (și ulterioare).

Cea mai convenabilă e CC-BY-SA, care vă permite să o reproduceți și să o modificați. Trebuie doar să scrieți o mențiune de genul: © CC-BY-SA 2015 John Smith (utilizator Wikipedia), Sursa: https://en.wikipedia.org/wiki/File:fișier.jpg Licență: https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/, eventual cu un mini-logo BY-SA, care se poate obține aici: https://creativecommons.org/choose/

CC vine de la „Creative Commons”. BY înseamnă „atribuire”, adică trebuie să specificați autorul și dacă opera a fost modificată. SA înseamnă „share-alike” adică obligația de a relicenția modificările doar sub licențe care păstrează acele drepturi pentru utilizatori (de a modifica și de a reproduce). Licența poate să nu conțină BY, în acel caz nu mai este obligatorie specificarea autorului.

Atenție și la licențele CC-x-x-ND și CC-x-x-NC, unde ND înseamnă „no derivative”, adică nu sunt permise modificările și NC înseamnă „non-comercial”

Dacă licența e de tip Public Domain atunci nu mai trebuie să specificați autorul și nici URL-ul (deși nu ar strica), fiind necesar doar imagine în domeniul public. Imaginile din domeniul public pot fi modificate și modificările pot fi relicențiate sub orice formă.