Sari la conținut

Utilizator:G7adrian/teste

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Anca Sîrghie (n. 1944) este o proeminentă personalitate a vieții culturale românești, activând ca scriitoare, critic literar și cadru didactic universitar. Lucrările sale au contribuit semnificativ la înțelegerea și aprecierea unor figuri ale literaturii și publicisticii românești precum Mihai Eminescu, George Coșbuc, Nicolae Cristea, Ioan Slavici, Octavian Goga, Lucian Blaga, Radu Stanca, Emil Cioran, Ana Blandiana, Ioan Alexandru și Constantin Noica. De asemenea, este recunoscută pentru analizele sale aprofundate și perspectivele critice în domeniul literaturii și culturii românești.

A predat timp de 30 de ani limba și literatura română în învățământul preuniversitar din Sibiu, iar în 1997 devine conferențiar universitar, activând următorii 21 de ani la universități sibiene și la Academia de Teatru din Târgu Mureș. Invitată la evenimente universitare din țară și din străinătate, a ținut conferințe pe teme literare la Universitatea de Vest de la Timișoara, la Universitatea "Alexandru Ion Cuza" din Iași, la Universitatea Humbold de la Berlin, Germania, la Universitatea Harvard din SUA, la Universitatea din Helsinki, Finlanda, la cea din Ankara, Turcia, și Zaragoza, Spania. Este membră a Uniunii Scriitorilor din România, a UNITER, a Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și deținătoare a unor distincții, precum Premiul “Radu Stanca”, "Biblios", "Octavian Goga” și “Emil Cioran”, Ordinul Național “Serviciul Credincios” în grad de CAVALER conferit de Președinția României, Distincția  2007 Romanian Christian Society, since 1903, Dorul-104 years de la New York, SUA, Medalia oferită de Connetablie de Guyenne, Blaye din Franța, Medalia M.S. Elisabeta, Regina României, primită de la Romanian Christian Dorul din New York, SUA, "Mnemos Praemium" 2023, oferit de revista "Contact internațional", Iași.

Biografie

Anca Sîrghie s-a născut la Brașov, în familia lui Vlase și a Mariei Bițu, intelectuali care i-au asigurat o educație aleasă, în domeniul limbilor străine și a muzicii, ea citind din biblioteca proprie cărți esențiale. A urmat Liceul „Gheorghe Lazăr” din Sibiu, apoi, în 1962, a devenit studentă la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj, secția Limba și Literatura Română a Facultății de Filologie. Și-a început cariera didactică în 1967, predând ca profesoară de limba și literatura română la licee din Sibiu timp de aproape 30 de ani. Din 1981, când devine Doctor în Filologie, primește ore la Facultatea de Filologie și istorie din Sibiu, fiind pentru un an asistenta profesorului de stilistică Gh. Tohăneanu. În 1990 este invitată de ministrul Mihai Șora să activeze la București în Ministerul Învățământului și Științei, catedra didactică fiindu-i mutată la Colegiul Național "Sf. Sava" din capitală. Acolo a activat în următorii ani școlari, paralel cu munca din minister, unde s-au succedat la conducerea instituției Gheorghe Ștefan și Mihai Golu. La propria solicitare, revine la Sibiu, inițiind din 1993 o colaborare între Liceul economic, unde a decis să activeze, și Liceul hotelier din Talence, Franța. Din 1997, este titularizată conferențiar la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, înțelegând să sporească prestigiul specialității Biblioteconomie-Arhivistică prin inițierea unei sesiuni științifice studențești de anvergură națională și cu participanți din America, Franța, Tunisia și Germania. Roadele cercetării științifice realizate cu studenții se regăsesc în paginile publicației "Lumina slovei scrise", care apare din 2003, iar începând din anul 2007 și-a îmbogățit profilul tematic cu articole de pedagogia învățământului preșcolar și primar. Această publicație universitară, unică în peisaj românesc prin componenta sa studențească, a însumat 20 de numere până în anul 2018. Este aleasă membră a Academiei Româno-Americane în iunie 2009, de când participă la toate edițiile desfășurate în România cu conferințe pe teme litere și cu lansări de cărți, așa cum s-au organizat la Cluj-Napoca în 23-25 mai 2018 și în 23-25 octombrie 2023 la Timișoara. A participat prin zoom și la evenimentele culturale organizate de președinta interimară Ileana Costea din California. A mijlocit în 1997 crearea unei colaborări între Facultatea de jurnalism de la Universitatea "Lucian Blaga” din Sibiu și facultatea similară de la Universitatea "Michel de Montaigne" de la Bordeaux, Franța, contract viabil până în prezent. Din 2019, activează ca membră a Academiei Australiano-Române de la Sydney, colaborând la revistele culturale de acolo, care îi solicită texte de interes literar.

Date personale
Născut9 februarie 1944
Brașov
Căsătorit cuVasile Sîrghie (din 1966)
CopiiRăzvan (1968) și Sabin (1971)
NaționalitateRomână
Ocupațiescriitoare, cadru didactic universitar
Activitate
Titlu academicDoctor în filologie
PremiiPremiul "Radu Stanca", Premiul "Octavian Goga", Premiul "Emil Cioran"
Președinte al Ligii Culturale "România-Franța" din Sibiu

Activitate publicistică[modificare | modificare sursă]

Cărți[modificare | modificare sursă]

Ca autor:

*Radu Stanca și obsesia Thaliei. Ipostazele omului de teatru (1996)

*Memorandistul Nicolae Cristea și epoca sa (prima ediție- 1996; ediția a doua -2002)

*Întâlnire de calea undelor. Interviuri radiofonice despre scriitori români ( coautor Alexandru Brașoveanu, vol. I -2008 și vol. II -2011)

  • Lucian Blaga și ultima lui muză (2015, cu versiune franceză, Lucian Blaga et sa derniere muse, 2020)
  • Radu Stanca - Evocări și interpretări în evantai (2016)
  • America visului românesc ( vol.I-2017; vol. II- 2019; vol. III- 2020 )
  • Radu Stanca și Sibiul ( prima ediție -2022; ediția a doua - 2023)
  • Dialog epistolar cu Nae Antonescu (2023)
  • Fascinația artei. Dialoguri româno-americane (2023)
  • Fascinația adevărului. Dialoguri româno-americane (2023).
  • Lucian Blaga-profesor (2024)

Ca îngrijitor de ediție și prefațator:

*Nicolae Cristea, File de memorialistică. Jurnal, (1998)

*Aurel Cioran, fratele fiului risipitor (2012, în colaborare cu Marin Diaconu )

*Radu Stanca, Dăltuiri (2012, în colaborare cu Marin Diaconu)

*Confluențe lirice. Antologia de poezie și proză (2012)

  • Adi Travadi, Răscrucea, (2013).
  • Mircea Ștefan, Prefix 101, ( 2014)

*Radu Stanca. Profil spiritual ( vol. I-II 2015, în colaborare cu Marin Diaconu )

  • Maria-Daniela Pănăzan, Poezia lui Dumitru Ichim. Eseu monografic, (2017).

*Nicolae Cristea, Meditațiuni politico-istorice (2018, în colaborare cu Marin Diaconu)

*Nicolae Cristea: Publicistică (2019)

  • Coordonează anual volumul Caiete Cioran (2019-2023)

*Procesul memorandistului Nicolae Cristea (2021, în colaborare cu Marin Diaconu )

  • Ludmila Bologa Bercea, Viața mea cu bune și rele. Mărturisiri (2021)
  • Nicolae Cristea, Procesul memorandistului Nicolae Cristea (2021, în colaborare cu Marin Diaconu)
  • Gheorghe Chindriș, Folclor și tradiții românești (2023)

Cursuri universitare[modificare | modificare sursă]

  • Literatura universală și comparată ( prima ediție - 2000, ediția a II-a - 2001, coautor Dumitru Chioaru)
  • Lectura și studiul. Introducere în psihopedagogia lecturii și a studiului ( ediția I- 2000; ediția a doua 2002)
  • Biblioteci de specialitate (2002)
  • Istoria scrisului, a cărții și a tiparului ( prima ediție-2002, ediția a II-a - 2004)
  • Introducere în biblioteconomie. Completarea colecțiilor (2002)
  • Pagini din istoria bibliotecilor. Biblioteci celebre ale lumii (2003)
  • Carte veche românească (2003)
  • Din istoria presei românești (2004).
  • Relațiile cu publicul în bibliotecă ( prima ediție- 2004; ediția a II-a - 2008)
  • Edituri și colecții editoriale ( 2004 )
  • Din istoria presei românești ( 2004 )
  • Metodologia cercetării științifice și instrumentele ei ( prima ediție - 2005, ediția a II-a - 2006)
  • Învățământul universitar biblioteconomic din Sibiu la 15 ani (2006).
  • Utilizatorii bibliotecilor ( prima ediție - 2003, ediția a II-a- 2007)
  • Introducere în biblioteconomie. Achiziționarea și dezvoltarea colecțiilor (2007)
  • Literatura pentru copii în contextul beletristicii românești (2008)
  • Biblioteca și publicul ( ediția a doua 2008)
  • Metodica predării limbii și literaturii române în învățământul preșcolar și primar (2009)

Redactor de publicații[modificare | modificare sursă]

Redactor-șef la revista "Lumina slovei scrise", Sibiu (20 vol., din 2003 până în 2018).

În board-ul revistelor "Ardealul literar" Deva, "Destine literare" Montreal, "Rapsodia" Sibiu, "Ofranda literară" București.

Articole, eseuri și studii[modificare | modificare sursă]

Anca Sîrghie a publicat peste 500 de articole, eseuri și studii în reviste precum "România literară", "Manuscriptum", "Viața Românească", "Arena literară", "Cetatea lui Bucur", "Muzeul presei românești", "Bucureștiul literar și artistic", "Ofranda literară" din București, "Steaua" de la Cluj-Napoca, "Transilvania", "Euphorion", "Saeculum", "Rapsodia", "Cenaclul de la Păltiniș" din Sibiu, "Contact internațional" de la Iași, "Ardealul Literar" de la Deva, "Rotonda valahă" din Râmnicu Vâlcea, "Discobolul" și "Zenit" Alba Iulia, "Poesis" și "Cronograf", Satu Mare, "Litere" și "Climate literare" Târgoviște, "Vatra" Târgu Mureș", "Romanian Roots", "Lumea românească" și "Lumină Lină" din SUA, "Destine Literare" și "Observatorul" din Canada, "Românul australian" de la Melbourne, "Cuvântul românesc" de la Madrid, "Alternanțe" la Munchen și Buletinul Bibliotecii Române" de la Freiburg, Germania etc.

De asemenea, a publicat studii în volume colective din România și din străinătate, în cadrul unor manifestări precum Colocviile Naționale de Critică ale revistei "Transilvania", Festivalul Internațional "Lucian Blaga", Colocviile "Emil Cioran", conferințe internaționale de literatură comparată etc.

Temele abordate acoperă un spectru larg, de la evenimente literare și editoriale, cronica vieții teatrale, istorie culturală, eseuri de motivație literară, până la biblioteconomie, muzicologie sau științele educației.

Distincții[modificare | modificare sursă]

Anca Sîrghie a primit de-a lungul anilor numeroase premii și distincții, printre care:

  • "Mnemos Praemium" 2023, oferit de revista "Contact internațional", Iași,
  • Diploma „Flacăra cuvântului” de la Mirajul Oltului, Călimănești (2022),
  • Premiul „Emil Cioran” oferit de Uniunea Scriitorilor din România -filiala Sibiu (2021),
  • Distincția „Sens și contrasens în MASS-MEDIA” din partea Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România (2021),
  • Distincția „Credință și loialitate” din partea Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România (2021),
  • Diploma Societății Scriitorilor Bistrițeni „Conexiuni” (2020),
  • Medalia Festivalul Internațional de Teatru și Literatură „Liviu Rebreanu” din Bistrița (2020),
  • Diploma de excelență de la Festivalul Internațional de Teatru și Literatură „Liviu Rebreanu” din Bistrița (2020),
  • Diploma de excelență a Cenaclului Românesc "Mircea Eliade", Denver Colorado, SUA ( 2020)
  • Medalia jubiliară „Curierul de Vâlcea - 30 de ani” (2020),
  • Diploma „Curierul de Vâlcea 30” a primului cotidian particular din România (2020),
  • Premiul „Radu Stanca” din partea revistei „Euphorion”, Sibiu (2017),
  • Medalia M.S. Elisabeta, Regina României a Societății Românești Creștine/Romanian Christian Society/ "Dorul" de la New York SUA( 2009),
  • Premiul "Biblios" la Festivalul internațional "Lucian Blaga" de la Sebeș și Alba-Iulia (2009),
  • Ordinul Național „Serviciul Credincios” în grad de Cavaler, conferit de Președinția României (2007),
  • Distincția  2007 Romanian Christian Society, since 1903, Dorul-104 years de la New York, SUA,
  • Medalia oferită de Connetablie de Guyenne, Blaye din Franța (2000) etc.

Viața personală[modificare | modificare sursă]

Anca Sîrghie s-a căsătorit în 1966 cu Vasile Sîrghie, cu care are doi fii – Răzvan (n. 1968) și Sabin (n. 1971), ambii fiind ingineri și având doctoratul în științele istoriei. Ei au emigrat, stabilindu-se în Statele Unite ale Americii. Anca Sîrghie are doi nepoți, Alexandru Tudor și Alyssa Roxana, fiii lui Sabin. Pentru a-și vizita familia, călătorește frecvent în Statele Unite ale Americii.

A susținut de-a lungul anilor, cu începere din 2001 conferințe pe teme literare la evenimente culturale în cadrul comunităților de români din SUA și Canada, în încercarea de a consolida dialogul cu diaspora. Această formă de activitate științifică s-a intensificat din 2019, odată cu izbucnirea pandemiei de coronavirus, când la Cenaclul "Destine literare" din Montreal, Canada, la Cenaclul "Mihai Eminescu" de la New York, SUA, la Casa Românească de la High Way, California, la Cenaclul Românesc "Mircea Eliade" din Denver. CO. în SUA a ținut prin zoom peste 100 de conferințe literare pentru românii de pretutindeni, contribuție pentru care a fost apreciată drept "un ambasador" al culturii românești la conaționalii de peste Atlantic (Gh. Naghi, Victor Neghină, Silvia Popescu ) sau "misionar cultural" în America (Mircea Petean).

Referințe[modificare | modificare sursă]

Au scris despre contribuția sa literară: Eugen Todoran, Z. Ornea, Ovidiu Drimba, Ana Blandiana, Gheorghe Naghi, Nae Georgescu, Elena Macavei, Paula Romanescu, Zenovie Cârlugea, Antonia Bodea, Sebastian Doreanu, Dorin Nădrău, Mihaela Albu, Paul Cernat, Iulian Cătălui, Mihaela Malea Stroie, Ilie Rad, Mircea Popa etc.