Utilizator:Alice.mihalcea

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Universitatea Adam Mickiewicz din Poznań[modificare | modificare sursă]

Universitatea Adam Mickiewicz din Poznań (Poloneză: Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu) este una dintre cele mai importante universităţi din Polonia, fiind situată în oraşul Poznań, vestul Poloniei. Universitatea a fost înfiinţată pe data de 7 mai 1919, iar din anul 1955 poartă numele poetului polonez, Adam Mickiewicz.

Istoric[modificare | modificare sursă]

Universitatea a fost deschisă oficial pe 7 mai 1919 ( la cea de-a 400a anivesare de la înfiinţarea Academiei Lubrański din Poznań). La început, universitatea s-a numit Wszechnica Piastowska ("Universitatea Pianiştilor" – wszechnica fiind un substantiv mai puţin folosit pentru "universitate"), în anul 1920 a fost redenumită Uniwersytet Poznański ("Universitatea din Poznań". În primii 20 de ani a format studenţi în domenii precum dreptul, economia, medicina, ştiinţele umaniste, matematica, ştiinţele naturii, agricultura şi silvicultura.

În anul 1920, faimosul sociolog Florian Znaniecki a înfiinţat primul departament de sociologie în cadrul Univesităţii, acesta fiind unul dintre primele din Europa. În aceeaşi perioadă, botanistul Józef Paczoski a fondat şi primult institut de fitosociologie din lume. După invadarea Poloniei, Poznań-ul a făcut parte din suprafaţa anexată de Germania nazistă şi Universitatea a fost închisă în 1939. A fost redeschisă ca Universitate germană şi a funcţionat aşa până în 1944. Universitatea Ploneză a fost redeschisă dupa sfârşitul celul De-al Doilea Război Mondial, într-o formă mai restrânsă. În 1950, Facultatea de Medicină, care cuprindea şi secţia de Stomatologie şi Facultatea de Farmacie, s-a separat şi funcţionează sub numele de Universitatea de Ştiinţe Medicale din Poznań.

Adam Mickiewicz University
Collegium Minus
Collegium Minus  
South view of Collegium Minus
South view of Collegium Minus  
Aula of Collegium Minus
Aula of Collegium Minus  
Collegium Iuridicum
Collegium Iuridicum