Un vals vienez

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Un vals vienez
Der Komödiant von Wien

Afișul românesc al filmului
Titlu originalDer Komödiant von Wien
Genfilm dramatic
film biografic
RegizorKarl Paryla și Karl Stanzl
ScenaristTheodor Ottawa
Karl Paryla
StudioAkkord-Film, Viena
Director de imagineWilli Sohm
MuzicaOskar Wagner
DistribuțieKarl Paryla
Christl Mardayn
Angelika Hauff
Marianne Schönauer
Premiera8 octombrie 1954
Durata104 minute
film color (Agfacolor)
ȚaraAustria Austria
Limba originalăgermană
Disponibil în românăsubtitrat
Prezență online
Alexander Girardi

Un vals vienez (titlul original: în germană Der Komödiant von Wien) este un film dramatic-biografic austriac, realizat în 1954 de regizorii Karl Paryla, și Karl Stanzl, protagoniști fiind actorii Karl Paryla, Christl Mardayn, Angelika Hauff și Marianne Schönauer.[1]

Sub propria sa regie, Karl Paryla joacă rolul legendarului actor de scenă Alexander Girardi.

Rezumat[modificare | modificare sursă]

Atenție: urmează detalii despre narațiune și/sau deznodământ.

Filmul urmărește patru decenii, din 1870 până în 1910, din viața lui Alexander Girardi. De tânăr, Girardi a lucrat ca ucenic în metalurgie, dar a visat mereu la scenă. Într-o zi, pleacă la Viena pentru a-și realiza acest vis. Începutul se dovedește a fi dificil, iar Girardi trebuie să se mulțumească inițial cu roluri de duzină în locuri nesemnificative. Tânărului îi este greu să se afirme împotriva intrigilor care înfloresc în lumea teatrului. Datorită unei recomandări făcute de celebrul compozitor Franz von Suppè, a reușit să se afirme. A obținut protecția fiului regelui valsului Johann Strauss, care a compus chiar și un vals pentru Girardi. Ca actor și cântăreț popular la Theater an der Wien, care nu se ferește de la tonurile critice față de stabilimentul vienez, Alexander Girardi atinge o mare popularitate în rândul oamenilor de rând și după o concurență acerbă cu colegul său Felix Schweighofer, devine un iubit absolut al publicului.

Drept urmare, femeile încep să fie interesate de el, nu întotdeauna din motive nobile. Una dintre acele femei, colega actriță Helene Odilon, a reușit să-l determine să se căsătorească cu ea. La fel de elegantă și destul de lipsită de caracter Helene, care în prezent are succes la Volkstheater din Viena în rolul unei doamne de salon cu maniere șlefuite care i se potrivește de minune, speră să câștige o parte din faima lui Girardi prin această relație. Dar apoi își înșală soțul. Atunci când Alexander Girardi se desparte de ea, fosta sa soție începe să comploteze masiv împotriva lui și chiar încearcă să-l declare nebun pe Girardi. Intriga Helenei eșuează, iar datorită colegei, actrița Katharina Schratt, care îi prezintă cazul iubitului ei, împăratul Franz Joseph I, Girardi este complet reabilitat. În cele din urmă, comediantul popular a atins apogeul recunoașterii când a primit în sfârșit un contract la prestigiosul Burgtheater. Acum a ajuns acolo unde și-a dorit dintotdeauna.

Distribuție[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]