Ulric I de Carniola

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare

Ulric I (de asemenea, Ulrich, Odalric sau Udalrich) (d. 6 martie 1070) a fost markgraf de Carniola de la anul 1045, precum și markgraf de Istria din 1060.

Ulric era fiul și succesorul markgrafului Poppo I, cu soția sa, Hadamut.

În data de 31 iulie 1064, împăratul Henric al IV-lea a donat pământ in pago Histrie ... in comitatu Odalrici marchionis ("în ținutul Istriei ... în comitatul markgrafului Ulric") către prefato Odalrico marchioni ("sus-numitul Ulric, markgraf"). Din nou, în 5 martie 1067, Henric a acordat posesie in pago Istria in marcha Odalrici marchionis ("în ținutul Istriei în marca marchizului Ulric"), de această dată către biserica din Freising. La moartea sa, Ulric a fost menționat ca Odalricus marchio Carentinorum ("Ulric, markgraf al carintienilor").

Ulric a fost căsătorit cu Sofia, fiica regelui Bela I al Ungariei, avută de acesta din urmă cu prima sa soție, Ryksa sau Richeza, sora regelui Cazimir I al Poloniei. Pe de altă parte, s-a sugerat că Sofia ar fi fost de fapt fiica lui Bela cu cea de a doua sa soție, Tuta de Formbach. În orice caz, Sofia era sora viitorului rege al Ungariei, Ladislau I. Sofia i-a dăruit lui Ulric I patru copii:

  • Poppo, succesorul lui Ulric în Carniola și în Istria
  • Ulric, succesorul lui Poppo al II-lea
  • Richgard, căsătorită cu Eckard, conte de Scheyern
  • Adelaida, căsătorită mai întâi cu Frederic de Regensburg, iar apoi cu Udalschalk, conte de Lurngau

Bibliografie[modificare | modificare sursă]