Ulf Schirmer

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Ulf Schirmer
Date personale
Născut1959 (61 de ani)[1][2] Modificați la Wikidata
Bassum, Germania[3] Modificați la Wikidata
CetățenieFlag of Germany.svg Germania Modificați la Wikidata
Ocupațiedirijor Modificați la Wikidata
Prezență online

Ulf Schirmer (n. 1959, Eschenhausen azi Bassum, Germania) este un dirijor german.

Schirmer a studiat la Conservatorul din Brema și la Musikhochschule Hamburg cu György Ligeti, Christoph von Dohnányi și Horst Stein. Ca asisten al dirijorului Lorin Maazel și ca dirijor la Wiener Staatsoper a condus mai multe premiere. Din 1988 până în 1991 a fost director muzical general (Generalmusikdirektor) la Wiesbaden și director artistic al orchestrei simfonice de pe lângă teatrul de stat din Hessa (Hessisches Staatstheater). În perioada 1995-98 a fost dirijor șef la Orchestra Simfonică de Radio Daneză. Ulf Schirmer a fost invitat la pupitrul mai multori orchestre renumite. A dirijat la Opera din Graz, la Opera din Paris (Bastille), la Teatro alla Scala din Milano, la Deutsche Oper Berlin și la opera din Leipzig. A participat la Festivalul de la Bregenz și la Festvalul de la Salzburg.

Ca dirijor de operă Ulf Schirmer a condus mai ales opere ale compozitorilori Richard Strauss și Richard Wagner. Pe lângă piese din repertoriul clasic în care predomină mai ales Beethoven, Bruckner și Richard Strauss s-a ocupat și de muzică contemporană.

Din 2006 Schirmer este dirijor șef la Münchner Rundfunkorchester (Orchestra de Radio München), a doua orchestră a Radiodifuziunii Bavareze (prima fiind orchestra simfonică). Din 2009 este în plus și director muzical general la Opera din Leipzig.[4]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „Ulf Schirmer”, Gemeinsame Normdatei, accesat în  
  2. ^ Ulf Schirmer, Munzinger-Archiv, accesat în  
  3. ^ „Ulf Schirmer”, Gemeinsame Normdatei, accesat în  
  4. ^ Peter Korfmacher, "Da unterhalten sich Menschen". Leipziger Volkszeitung, 20 decembrie 2009.

Legături externe[modificare | modificare sursă]