Institutul Ucrainean

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Ukrainian Institute)
Institutul Ucrainean
Logo of the Ukrainian Institute.svg
Будинок Української Народної Республіки, служив резиденцією Скоропадського, Петлюри.JPG
Înființare  Modificați la Wikidata
SediuKiev, Instîtutska vulîțea (Kîiiv)[*][[Instîtutska vulîțea (Kîiiv) (street in Pecherskyi District, Kyiv, Ukraine)|​]], 20/8, 01021, Ucraina
LocațieKiev, Ucraina
Coordonate50°26′44″N 30°32′03″E ({{PAGENAME}}) / 50.445556°N 30.534167°E
Director generalVolodîmîr Șeiko
Ministru de profilDmîtro Kuleba⁠(d)
Personal12
35  Modificați la Wikidata
site web oficial
pagină Facebook
cont Twitter
Instagram
canal YouTube
LinkedIn

Institutul Ucrainean (în ucraineană Український інститут, transliterat: Ukraiinskîi instîtut) este o instituție publică din Ucraina care reprezintă cultura ucraineană în lume și formează o imagine pozitivă a Ucrainei în străinătate. Institutul a fost fondat de Cabinetul de Miniștri al Ucrainei în 2017[1] și este subordonat Ministerului Afacerilor Externe al Ucrainei. Și-a început plenar activitatea în vara anului 2018, după numirea în funcția de director general a lui Volodîmîr Șeiko și înființarea unei echipe de specialiști.[2]

Activitatea Institutului Ucrainean este împărțită în următoarele sectoare: cinematografie, muzică, arte vizuale, literatură, teatru, proiecte și programe academice, proiecte și programe de imagine, dezvoltarea diplomației culturale și cercetare.[3] Printre programele și proiectele organizate de Institutul ucrainean se numără:

  • Luna diplomației culturale ucrainene la Wikipedia (în colaborare cu Ministerul Afacerilor Externe și ONG-ul Wikimedia Ukraine)
  • Forumul internațional al diplomației culturale (în colaborare cu Ministerul Afacerilor Externe)
  • Premiul „Women in Arts” (în colaborare cu cu UN Women)
  • „Ukraine in two Minutes” („Ucraina în două minute”; în colaborare cu cu Internews Ukraine și UkraineWorld)
  • „Ukrainian souvenir” („Suvenirul ucrainean”)

În 2019 instituția a organizat și administrat 85 de proiecte în 12 țări: Austria, Cehia, Franța, Germania, Italia, Lituania, Polonia, Regatul Unit, Spania, SUA, Țările de Jos, Ucraina.[4]

La 8 decembrie 2022, Institutul Ucrainean a devenit membru asociat al EUNIC (European Union National Institutes for Culture), cu votul unanim al președinților institutelor culturale din Uniunea Europeană.[5]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „Про утворення державної установи "Український інститут". Guvernul Ucrainei. Arhivat din original la . Accesat în . 
  2. ^ „Володимир Шейко, генеральний директор Українського інституту”. www.ukrinform.ua (în ucraineană). Arhivat din original la . Accesat în . 
  3. ^ „Sectors”. Ukrainian Institute. Accesat în . 
  4. ^ „Український інститут реалізував 85 проєктів в 11 країнах світу: чи може уряд економити на іміджі України”. Радіо Свобода. Arhivat din original la . Accesat în . 
  5. ^ Ion, Monica (). „Institutul Ucrainean devine membru asociat al EUNIC, în urma votului în unanimitate al președinților Institutelor Culturale din UE”. RADOR. Arhivat din original la . Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons-logo.svg Materiale media legate de Institutul Ucrainean la Wikimedia Commons