Sari la conținut

Ubii

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Ubii
Topografie în jurul CCAA, drumuri romane, Limes și ubii - proximitatea tongrilor și trevirilor - dincolo de Rin, în Germania: sigambrii.

Ubii erau triburi germanice din Antichitatea greco-romană.

Trăiau pe malul drept al Rinului. Iulius Caesar a făcut o alianță cu ei în 55 î.Hr.. În 19 î.Hr., au fost deplasați de romani pe malul stâng, sub autoritatea lui Marcus Vipsanius Agrippa. Zece ani mai târziu, Agrippa a fondat pe teritoriul lor Colonia Claudia Ara Agrippinensium (actualul oraș Köln), care a devenit capitala lor.[1]

Ubii au fost informatori ai lui Iulius Caesar în timpul războiului galic.[2] Au fost aliați leali ai romanilor și i-au ajutat pe aceștia la reprimarea revoltei batavilor în 70. Au fost foarte sensibili la cultura romană și și-au schimbat apoi numele în agrippenses, în onoarea lui Agrippa. Au susținut trupele romane în războiul contra marcomanilor în Pannonia, în 166-167. În 306, laetii franci salieni au luptat cu ubienii contra alemanilor. Identitatea lor s-a pierdut apoi cu francii în nordul Galiei.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ W. Eck, La romanisation de la Germanie, Errance, Paris, 2007, p. 10. Datarea acestei deplasări în 39/38, în timpul primei șederi a lui Agrippa, este făcută imposibilă prin descoperirea recentă a unor monede bătute de ubieni după mutarea lor.
  2. ^ Ex: Caesar, informat de cercetași ubii că suevii se retrăseseră în pădurile lor, dar temânduse că le-ar lipsi merindea (căci s-a văzut mai sus că agricultura era foarte neglijată la vechii germani), a hotărât să nu se angajeze mai departe. (Războiul Galic, Cartea VI, 29)

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

Izvoare primare[modificare | modificare sursă]

Izvoare secundare[modificare | modificare sursă]

  • Todd, Malcolm (), The early Germans (în engleză) (ed. 2), Malden: Blackwell Publishing, ISBN 978-1-4051-1714-2 
  • Mallory, James Patrick (), À la recherche des Indo-Européens, Paris: Seuil, ISBN 978-2-02-014390-5 
  • Balard, Michel (), Des Barbares à la Renaissance, Paris: Hachette, ISBN 978-2-010-06274-2 

Vezi și[modificare | modificare sursă]