Sari la conținut

USS Nautilus (SSN-571)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Tipsubmarin nuclear[*]  Modificați la Wikidata
ConstructorGeneral Dynamics  Modificați la Wikidata
Compania operatoareUnited States Navy  Modificați la Wikidata
Caracteristici
Lungime98 m  Modificați la Wikidata
Lățime9 m  Modificați la Wikidata
O ilustrație din nuvela lui Jules Verne Douăzeci de mii de leghe sub mări (1866-69), desenată de George Roux

USS Nautilus (SSN-571) a fost primul submarin operațional cu propulsie nucleară din lume și primul submarin care a finalizat un tranzit scufundat al Polului Nord la 3 august 1958. Comandantul ei inițial a fost Eugene Parks „Dennis” Wilkinson, un ofițer naval larg respectat care a pregătit scena pentru mulți. a protocoalelor Marinei nucleare de astăzi a SUA și care a avut o carieră de poveste în timpul serviciului militar și după aceea.[1]

Împărțind un nume cu submarinul fictiv al căpitanului Nemo din romanul științifico-fantastic clasic al lui Jules Verne din 1870 Douăzeci de mii de leghe sub mări[2] și USS Nautilus (SS-168) care a servit cu distincție în al Doilea Război Mondial,[3] noul Nautilus cu propulsie nucleară a fost autorizat în 1951. Construcția a început în 1952, iar barca a fost lansată în ianuarie 1954, la care a participat Mamie Eisenhower, Prima Doamnă a Statelor Unite, soția celui de-al 34-lea președinte Dwight D. Eisenhower; a fost pus în funcțiune în luna septembrie următoare în Marina Statelor Unite. Nautilus a fost livrat Marinei în 1955.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Winters, Ann (28 March 2017). "Underway on Nuclear Power" -- The Man Behind the Words: Eugene P. "Dennis" Wilkinson, Vice Admiral USN. The American Nuclear Society.
  2. ^ Verne, Jules. 20,000 Leagues Under the Seas. Wikisource. 
  3. ^ „Nautilus III (SS-168)”. public1.nhhcaws.local (în engleză). Accesat în . [nefuncțională]