Turritopsis dohrnii

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Meduza nemuritoare
PSM V33 D765 Turritopsis.jpg
Clasificare științifică
Regn: Animalia
Încrengătură: Cnidaria
Clasă: Hydrozoa
Ordin: Anthoathecata
Familie: Oceaniidae
Gen: Turritopsis
Specie: T. dohrnii
Nume binomial
Turritopsis dohrnii
(Weismann, 1883)[1]

Turritopsis dohrnii, numită și meduza nemuritoare, este o specie de meduză mică, biologic nemuritoare, întâlnită în Marea Mediterană și în apele Japoniei. Este unicul caz confirmat cunoscut de un animal capabil sa se reîntoarcă complet până la stadiul de imaturitate sexuală, după ce a atins stadiul de maturitate sexuală.[2][3]

Ca și majoritatea altor reprezentanți ai Hydrozoa, T. dohrnii își începe ciclul vieții ca o larvă minusculă înotătoare, cunoscută ca planulă. Ca planulă se așază la fund și dă naștere la o colonie de polipi, care se atașează de fundul mării. Apoi acești polipi înmuguresc și își continuă viața lor într-o formă liberă de înot, eventual devenind maturi sexual. Toți polipii și meduza rezultanți dintr-o singură planulă sunt clone identice genetic. Dacă o meduză T. dohrnii este expusă la stres de mediu sau agresiune fizică, sau se îmbolnăvește, sau îmbătrânește, ea poate reveni la stadiul de polip, formând o nouă colonie de polipi.[4] Ea realizează acest lucru prin procesul de dezvoltare celulară de transdiferențiere, care alterează starea diferențiată a celulelor și le transformă în noi tipuri de celule.

Prădătorii nu sunt o problemă pentru ea deoarece are tentaculele urzicătoare iar acești prădători evită să se atingă de ele.

Teoretic, acest proces poate prelungi la infinit, practic făcând aceste meduze nemuritoare biologic,[3][5] deși, în natură, majoritatea Turritopsis sunt susceptibile de a sucomba boală în stadiul de meduză, fără a mai reveni la forma polip.[6]

„Meduza nemuritoare” a fost anterior clasificată ca Turritopsis nutricula.[7]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ WoRMS (). P. Schuchert, ed. Turritopsis dorhnii (Weissmann, 1883)”. World Hydrozoa database. World Register of Marine Species. Accesat în . 
  2. ^ Bavestrello, Giorgio (). „Bi-directional conversion in Turritopsis nutricula (Hydrozoa)”. Scientia Marina. 56 (2–3): 137–140. 
  3. ^ a b Piraino, Stefano; F. Boero; B. Aeschbach; V. Schmid (). „Reversing the life cycle: medusae transforming into polyps and cell transdifferentiation in Turritopsis nutricula (Cnidaria, Hydrozoa)”. Biological Bulletin. Biological Bulletin, vol. 190, no. 3. 190 (3): 302–312. doi:10.2307/1543022. JSTOR 1543022. 
  4. ^ Nathaniel Rich (). „Can a jellyfish unlock the secret of immortality?”. The New York Times Magazine. 
  5. ^ Gilbert, Scott F. (). „Cheating Death: The Immortal Life Cycle of Turritopsis”. Arhivat din original la . Accesat în . 
  6. ^ Ker Than (). "Immortal" Jellyfish Swarm World's Oceans”. National Geographic News. Accesat în . 
  7. ^ Miglietta, M. P.; S. Piraino; S. Kubota; P. Schuchert (). „Species in the genus Turritopsis (Cnidaria, Hydrozoa): a molecular evaluation”. Journal of Zoological Systematics and Evolutionary Research. 45 (1): 11–19. doi:10.1111/j.1439-0469.2006.00379.x. 

Lectură suplimentară[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Turritopsis dohrnii
Wikispecies
Wikispecies conține informații legate de Turritopsis dohrnii