Transilvanism

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Transilvanismul (în maghiară transzilvanizmus) este o mișcare politică, culturală manifestată în rândul comunității maghiare care subliniează importanța cunoașterii istorice și conviețuirii interetnice din Ardeal.

Istoric

Mișcarea transilvanistă s-a manifestat în jurul persoanei lui Károly Kós care dădea program pentru maghiarii din Transilvania care după tratatul de la Trianon nu-și găseau locul. Faimosul arhitect Kós care sosea acasă de la Budapesta cu ultimul tren în 1918 afirmă că Ardealul este o entitate specifică unde cele trei comunități etnice trăiesc împreună de secole.

Károly Kós în 1921 scria că "putem să ștergem definitiv lacrimile de pe obrazi, o poartă s-a închis definitiv". El deja atunci era conștient, că revizionismul maghiar nu are nici un sens și doliul național este patetic și non - sens. "Dar stiu: trebuie să reîncepem munca cea grea". El, în loc de doliu, luptă și dușmănie propune o soluție mult mai pașnică și europeană: colaborare, coviețuire și păstrarea identitătii culturală - națională într-un mod, prin care nimeni nu jignește pe celălalt. "Trebuie să muncim, dacă dorim să trăim - și noi dorim să trăim, așa că vom munci!". Spune el cu un optimism rar văzut în presa maghiară din anii 20.El spune, că nu are nici un sens să fim supărați, să adâncim sau aprofundâm ura și diferențele ci mai degrabă, să muncim pentru "noi bastioane", pentru o nouă identitate: transilvanismul.

Literatură

Transilvanismul s-a manifestat în literatură din inițiativa contelui János Kemény care în 1926 a invitat în castelul său din Brâncovenești 28 dintre cele mai proeminente personaje literare maghiare din România care au acceptat soarta minoritară. La castelul de la Brâncovenești a fost fondată asociația culturală Helikon, la reuniunile căreia au participat Áprily Lajos, Berde Mária, Jenő Dsida, Jékely Zoltán, Károly Kós, Aladár Kuncz, József Nyírő , Sándor Reményik, Szemlér Ferenc, Tamási Áron, László Tompa, Albert Wass și mulți alții.[1]

Arhitectură

Referințe

Vezi și