Tottenham Hotspur Stadium

51°36′16″N 0°03′59″V (Tottenham Hotspur Stadium) / 51.60444°N 0.06639°V
De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Tottenham Hotspur Stadium
AmplasareLondra, Anglia
Coordonate51°36′16″N 0°03′59″V ({{PAGENAME}}) / 51.60444°N 0.06639°V
Deschis2019
ProprietarTottenham Hotspur F.C.
OperatorTottenham Hotspur F.C.
Cost construcție1 miliard de lire sterline[1]
BeneficiarTottenham Hotspur F.C. (2019–prezent)
Capacitate62.303[2][3]
Dimensiuni105 m x68 m
Suprafață de jocDesso GrassMaster
Prezență onlinesite web oficial

Tottenham Hotspur Stadium este stadionul pe care joacă meciurile de pe teren propriu echipa Tottenham Hotspur din nordul Londrei, înlocuind stadionul anterior al clubului, White Hart Lane. Cu o capacitate de 62.303 locuri,[3] este al treilea cel mai mare stadion de fotbal din Anglia și cel mai mare stadion de club din Londra.[4] Acesta este proiectat pentru a fi un stadion multifuncțional și are primul teren de fotbal retractabil partajat din lume, care dezvăluie un teren de gazon sintetic dedesubt pentru meciurile din NFL din Londra, pentru concerte și alte evenimente.

Construcția stadionului a fost inițiată ca element central al Proiectului de dezvoltare Northumberland, menit să fie catalizatorul unui plan de regenerare de 20 de ani pentru Tottenham. Proiectul acoperă locul stadionului demolat White Hart Lane și zonele adiacente acestuia. Proiectul a fost conceput pentru prima dată în 2007 și a fost anunțat în 2008, dar planul a fost revizuit de mai multe ori, iar construcția stadionului, afectată de dispute și întârzieri, nu a început până în 2015. Stadionul s-a deschis ulterior pe 3 aprilie 2019 având loc o ceremonie înainte de primul meci din Premier League desfășurat pe acest stadion.

Denumirea „Tottenham Hotspur Stadium” este temporară, intenția fiind de a vinde drepturile de denumire, astfel încât să poarte numele unui sponsor.[5][6][7] Stadionul este ocazional denumit New White Hart Lane de către fani și de o parte a mass-media.[8][9][10][11]

Referințe[modificare | modificare sursă]

 1. ^ Gilmour, Paul (). „Daniel Levy says Tottenham will become one of biggest clubs in the World”. Sky Sports. Accesat în . 
 2. ^ „Local: Information for local residents and businesses”. Tottenham Hotspur F.C. Accesat în . 
 3. ^ a b „Premier League Handbook 2020/21” (PDF). Premier League. p. 36. Arhivat din original (PDF) la . Accesat în . 
 4. ^ White, Jim (). „Tottenham Hotspur's new home sets benchmark for modern stadia”. The Telegraph. Accesat în . 
 5. ^ Collomosse, Tom (). „New Tottenham stadium will be called the 'Tottenham Hotspur Stadium' if club starts season without naming-rights deal”. London Evening Standard. Accesat în . 
 6. ^ Luckings, Steve (). „The penny finally drops as Tottenham deal with spiralling costs of move back to White Hart Lane”. The National. Accesat în . 
 7. ^ Morgan, Tom (). „Tottenham Hotspur struggle for £200m naming deal for new stadium”. The Daily Telegraph. 
 8. ^ de Menezes, Jack (). „Tottenham announce stay at Wembley Stadium and reveal first game at new White Hart Lane against Liverpool”. The Independent. Accesat în . 
 9. ^ Flavius, Kevin (). „Tottenham Confirm New White Hart Lane Will Not Be Ready to Host Matches Until Next Year”. 90MIN. Accesat în . 
 10. ^ Mannion, Damian (). „PITCH PERFECT Tottenham stadium news: Pitch being laid at new White Hart Lane ground and fans can watch it live”. talkSPORT. Accesat în . 
 11. ^ Wallace, Sam (). „Workers on Spurs' new White Hart Lane stadium 'off their heads on cocaine' during construction”. The Telegraph. Accesat în .