Sari la conținut

Tipulide

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Tipulide
Tipula oleracea
O larvă de Tipula sp.
Clasificare științifică
Regn: Animalia
Încrengătură: Arthropoda
Clasă: Insecta
Ordin: Diptera
Subordin: Nematocera
Infraordin: Tipulomorpha
Suprafamilie: Tipuloidea
Familie: Tipulidae
Latreille, 1802
Genuri

Vezi text

Tipulidele (Tipulidae) sau țânțăroii, sunt o familie de insecte diptere nematocere asemănătoare cu niște "țânțari giganți", dar nu înțeapă animalele și oamenii, care au un corp subțire și lung, două aripi lungi și picioare foarte lungi și subțiri și trăiesc de obicei în locuri umede sau umbroase. Sunt cele mai mari nematocere, putând avea anvergura de 10 cm. Familia cuprinde peste 4000 de specii, grupate în 3 subfamilii: Ctenophorinae, Dolichopezinae și Tipulinae. Au un articol apical al antenei caracteristic, care are forma unui flagel și este mai lung decât celelalte articole bazale ale antenei luate împreună. Antenele la mascul sunt pectinate, iar la femelă simple la subfamilia Ctenophorinae și nepectinate sau dințate ca ferăstrăul la subfamilia Dolichopezinae și Tipulinae.

Adulții, în general, nu se hrănesc. Câteva specii au o trompă lungă, care le permite, probabil, să se hrănească cu nectar.

Larvele se dezvoltă în sol sau în apă, adesea sunt fitofage (Tipula etc), unele sunt răpitoare în apă dulce (Hexatoma) sau se hrănesc cu materii organice în descompunere. Larvele de tipulide provoacă adesea pagube mari culturilor de cereale, cărora le rod rădăcinile. Pășunile apar cu pete întinse îngălbenite, acolo unde au fost atacate de acești dăunători.

Diversitatea globală a tipulidelor

Familia tipulide cuprinde peste 4000 de specii grupate în 115 genuri și 3 subfamilii.

Specii din România

[modificare | modificare sursă]

În România sunt descrise 132 specii [1]

  1. ^ „Edina Török, Levente-Péter Kolcsár & Lujza Keresztes. An annotated list of Tipulidae (Insecta, Diptera) from Romania. Entomologica romanica 18: 15-20, 2013” (PDF). Arhivat din original (PDF) la . Accesat în . 
  • Mihail A. Ionescu, Matilda Lăcătușu. Entomologie. Editura Didactică și Pedagogică, București, 1971, 417 p.

Legături externe

[modificare | modificare sursă]


Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Tipulide
Wikispecies
Wikispecies
Wikispecies conține informații legate de Tipulide