Tiberiu Soare

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare

Tiberiu Soare (n. 3 ianuarie 1977, București) este un dirijor român.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Născut la București în 1977, Tiberiu Soare a urmat cursurile Liceului Militar de Muzică "Iacob Mureșianu" din București, pe care le-a absolvit în anul 1995, ca șef de promoție.

Este absolvent al două dintre facultățile Universității Naționale de Muzică din București, cea de dirijat, la clasa profesorilor Ludovic Bács și Petru Andriesei, precum si cea de interpretare muzicală (tubă), la clasa conf. univ. Ion Popescu. S-a perfecționat apoi în cadrul Studiilor aprofundate – secția dirijat orchestră cu Horia Andreescu și a urmat cursuri de măiestrie susținute de dirijorii: Alain Paris și Adrian Sunshine. Preocupat permanent de îmbogățirea cunoștințelor muzicale, Tiberiu Soare a participat și la cursul de compoziție predat de Dan Dediu la aceeași Universitate.

Tânărul artist își desfășoară activitatea muzicală ca dirijor din 1999, aparițiile sale în fața publicului obținând, pe lângă aplauze, aprecierea unanimă a criticilor de specialitate și a colaboratorilor. A dirijat orchestrele Filarmonicilor din Târgu-Mureș, Brașov, Craiova, Satu Mare, Ploiești, Constanța, Bacău, Botoșani, Orchestra de Cameră Radio și Orchestra Națională Radio.

Între 2002 și 2006 a activat ca profesor asociat la Universitatea Națională de Muzică din București – secțiile de muzică de cameră și operă.

În 2004 Tiberiu Soare a semnat conducerea muzicală a premierei românești a operei Münchausen de Dan Dediu, la pupitrul ansamblului de muzică contemporană Profil, al cărui dirijor este de la înființarea acestuia, în 2002. Cu același ansamblu și-a făcut și debutul în cadrul Festivalului Internațional „George Enescu” (ediția 2005), urmat de 2 CD-uri cu muzică contemporană românească.

Din 2005 este dirijor la Opera Națională Română, însă la pupitrul Orchestrei Naționale Radio a realizat până acum mai multe concerte și înregistrări, fiecare apariție a sa adăugând noi succese la palmaresul său.

În prezent este dirijor al Operei Naționale București, unde a debutat cu baletul Spărgătorul de nuci de P.I. Ceaikovski în 2005. Deși domeniul său predilect de activitate îl constituie interpretarea muzicii culte, tânărul dirijor s-a remarcat mai ales prin fervoarea cu care susține coexistența tuturor genurilor muzicale în universul cultural al oricărui meloman.[necesită citare] El este de părere că granițele de ordin temporal și conceptual nu ar trebui să existe în muzică.[necesită citare] Cineva care ascultă "Paraziții" poate să îndrăgească în aceeași măsură și muzica lui Mozart sau Handel. De asemenea el sfătuiește tinerii și nu numai "să nu facă un obstacol din calitatea <<versurilor>> muzicii culte", pentru că oricum "peste 100 de ani nimeni nu va înțelege nimic nici din versurile muzicii de azi, sau le va găsi inactuale până la ridicol".[necesită citare]

Din ianuarie 2007 Tiberiu Soare este coordonatorul Studioului Experimental de Operă și Balet „Ludovic Spiess” înființat în cadrul Operei Naționale București.

În 11 septembrie 2010 Tiberiu Soare a fost invitat să dirijeze primul său concert la pupitrul London Philharmonic Orchestra alături de soprana Angela Gheorghiu. A urmat o serie de apariții alături de Suedwestfallischen Philarmonie în sala Filarmonicii din Essen (Germania) și Filarmonica “George Enescu” la Muscat, capitala Sultanatului Oman. Pentru stagiunea 2012-2013 a fost deja invitat să dirijeze la Salle Pleyel (Paris) un concert cu Orchestre National de l’Ile de France alături de soprana Angela Gheorghiu.

În noiembrie 2011 a început colaborarea cu prestigiosul ansamblu de muzică nouă “Kammer Ensemble N” din Stockholm.

Din vara anului 2012 este dirijor principal al Orchestrei Naționale Radio.

Proiecte[modificare | modificare sursă]

  • FUNDAȚIA CALEA VICTORIEI

Tiberiu Soare este colaborator de nădejde al Fundației Calea Victoriei din anul 2008 (este unul dintre primii lectori ai fundației, alături de dl Neagu Djuvara, Petre Guran, Mihail Neamțu, Ștefan Vianu și alții).

În 2008 – 2009 a susținut cursul în 10 ședințe CUM SĂ ASCULTĂM MUZICA, care s-a dovedit a fi un mare succes, făcând salonul fundației neîncăpător.

În anul 2010 și 2011 a continuat să susțină conferințe în cadrul fundației pe diferite teme muzicale.

În anul 2012 a lansat seria de conferințe interactive, inițiate de fundație și găzduite de Opera Națională din București: PENTRU CE MERGEM LA OPERĂ?, proiect care s-a bucurat de o mare popularitate.

În martie 2014 lansează împreună cu Fundația Calea Victoriei cartea “Pentru ce mergem la Operă?“, ce cuprinde transcrierea (suportul de curs) al conferințelor din 2012-2013. Fondurile rezultate din acest proiect sunt direcționate către susținerea bursierilor (a tinerilor care participă gratuit) la cursurile umaniste ale fundație, precum și pentru realizarea proiectelor muzicale pentru tineri din cadrul FCV.

  • MOZART ROCKS

A dirijat primul concert “Mozart ROCKS” din București, la Sala Radio (2008) și concertul “Mozart ROCKS 2009” de la Sala Palatului (2009). Un an mai târziu, dirijează Orchestra Filarmonicii “George Enescu” în cadrul evenimentului “Mozart ROCKS 2010” iar în 2011 concertul organizat cu ocazia Zilele orașului Bistrița. La invitația primăriei Alba-Iulia, dirijează concertul "Mozart ROCKS" de Ziua Națională în 2011 iar în anul 2012, concertul de la Sankt Petersburg, în cadrul Zilelor Culturii Româno-Ruse.

Distincții[modificare | modificare sursă]

În 2003 a obținut Premiul Criticii Muzicale pentru aportul său în cadrul proiectului Traviata-150.

În 2006 revista Actualitatea muzicală i-a decernat premiul pentru cea mai convingătoare prestație a unui tânăr interpret în urma activității sale din stagiunea precedentă. Tot în 2006 fundația „Anonimul ” l-a desemnat ca reprezentant al domeniului muzical la secțunea tineri artiști pentru finala marilor premii Prometeus.[necesită citare]

În 2011 dirijorului i-a fost acordat Premiul Uniunii Artiștilor Interpreți din România în urma realizării premierei spectacolului “Oedip” de George Enescu la pupitrul Operei Naționale București în cadrul Festivalului Internațional “George Enescu”, ediția 2011.

În 2012, primește Premiul de Excelență din partea Fundației Calea Victoriei, premiu acordat celor mai de seamă lectori ai fundației (Georgeta Filitti, Adina Nanu, Neagu Djuvara, Vintilă Mihăilescu, Andrei Pleșu).

În martie 2013, îi este oferit Premiul pentru Muzică în cadrul celei de-a XIII-a ediții a Galei Premiilor Radio România Cultural.

În iunie 2013, proiectul “Pentru ce mergem la Operă?”, gândit de Fundația Calea Victoriei împreună cu Tiberiu Soare, este premiat în cadrul Galei Societății Civile 2013, secțiunea “Artă și cultură”.

Discografie[modificare | modificare sursă]

„Romance” – Orchestra Națională Radio, Tiberiu Soare, Ruxandra Donose (2014)

George Enescu- Simfonia a II-a op. 17 în La major – Orchestra Națională Radio, Tiberiu Soare (2013) O, ce veste minunată! – Colinde românești” – Angela Gheorghiu, alături de Orchestra Națională Radio (dirijor Tiberiu Soare), Corul Național de Cameră Madrigal (dirijor Virgil Popescu) și Corul Accoustic (dirijor Daniel Jinga) (2013)

Schumann & Liszt – Ophelie Gaillard, Delphine Bardin, Tiberiu Soare (2012)

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Interviuri