Tepui

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Tepui-ul Kukenan.

Tepui sau tepuy (pronunție, ˈtɛpˌwi) este un munte fără o proeminență clară de tip vârf, având ca altitudine superioară un platou sau o suprafață plană de tip mesa. Aceste forme de eroziune montană sunt specifice înălțimilor din vestul Venezuelei și estului Guyanei, numite platoul Guayana.

Cuvântul tepui semnifică "casa zeilor" în limba tribului de amerindieni Pemon, care locuiesc zona Gran Sabana. Majoritatea formațiilor montane de tip tepui sunt izolate, creând entități separate comparative cu majoritatea lanțurile montane care prezintă conexiuni între grupările și entitățile montane componente. Această caracteristică primordială a tepui-lor le face să fie foarte asemănătoare cu mini-lanțurile montane de tipul Madrean Sky Islands ("insule din cer") din sudul Statelor Unite și nordul Mexicului. Izolarea structurilor tepui, face ca acestea, aidoma insulelor din cer să prezinte puternice individualități endemice, caracteristici unice ale ecosistemelor lor, atât în floră cât și în faună.

Printre cele mai remarcabile tepui se numără și Autana, Auyantepui și Monte Roraima, care este și cea mai cunoscută dintre toate, aflată la punctul triplu de graniță dintre Venezuela, Brazilia și Guyana). Componența tipică a acestor structuri morfologice constă din gresie din Precambrian sandstone ori cuarţite apărând abrupt din junglă, oferind un aspect deosebit de spectacular. Auyantepui este ogașul apei curgătoare care creează Cascada Angel, cea mai înaltă cascadă a lumii.

Morfologie[modificare | modificare sursă]

Platoul muntelui Roraima; formația fotografiată are această formă ciudată datorită eroziunii.

Aceste structuri montane, având aspectul unei mese, sunt rezultatul eroziunii a ceea ce a rămas dintr-un platou extins, alcătuit primordial dintr-un strat superior de roci sedimentare de tipul gresiei, care acoperise cândva placa de bază din granit. Acest platou de tip "sandwich" se întindea între bazinele râurilor Amazon și Orinoco, la nord, respectiv între coasta Oceanului Atlantic și unul din afluenții fluviului Amazon, Rio Negro. De-a lungul istoriei Pământului, platoul a fost erodat și astfel s-au format tepuii, din formațiuni ale platoului rămase izolate.

Alte forme de eroziune

Floră și faună[modificare | modificare sursă]

Muntele Roraima.

Cei mai mulți tepui sunt situați in Parcul Național Canaima din Venezuela, parc ce a fost inclus in Patrimoniul mondial UNESCO.

O selecție de tepui[modificare | modificare sursă]

Tepuiul Kukenan
Pantele abrupte ale muntelui Roraima.

Câtiva dintre cei mai notabili tepui sunt:

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  • O mare parte din textul acestui articol vine de la articolul Wikipedia corespunzător în limba germană http://de.wikipedia.org/wiki/Tepui, accesat la data de 16 februarie 2006, care utilizează următoarele surse:
    • Uwe George: Inseln in der Zeit. GEO - Gruner + Jahr AG & Co., Hamburg, ISBN 3-570-06212-0.
    • Roland Stuckardt: Sitze der Götter. terra - Heft 3/2004, Tecklenborg Verlag, Steinfurt.

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Tepui