Tensiune arterială

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search

Tensiunea arterială sau Presiunea arterială este presiunea exercitată de sânge asupra unității de suprafață a arborelui circulator. Inima, prin activitatea sa, întreține o diferență de presiune de-a lungul arborelui circulator. Presiunea are un maxim în aortă, iar pe măsură ce sângele se îndepartează de inimă, presiunea arterială scade, astfel că în venele din apropierea atriului drept ea este 0. Diferența de presiune permite circulația sângelui de la artere spre vene.

Factori[modificare | modificare sursă]

Presiunea arterială depinde de următorii factori:

  • Debitul cardiac, care reprezinta volumul de sânge pompat de inimă timp de un minut. Presiunea arterială crește odată cu debitul cardiac.
  • Rezistența periferică, care depinde de calibrul vaselor sangvine. Presiunea arterială este direct proporțională cu aceasta.
  • Elasticitatea vaselor. Datorită elasticității, vasele se pot destinde în sistolă si pot să revină la forma inițială in diastolă, comprimând sângele din circulație. În cazul arteriosclerozei, vasele devin rigide și presiunea arterială crește.
  • Viscozitatea sangvină
  • Volumul de sânge. Creșterea acestuia duce la creșterea presiunii arteriale.

Valori numerice în diverse stări fiziologice[modificare | modificare sursă]

Presiunea arterială crește fiziologic la efort fizic, în stări emoționale puternice, la trecerea de la ortostatism la clinostatism, în somnul cu vise și diferă de la sex la sex, precum și de la vârstă la vârstă. Ea scade în timpul somnului liniștit. Patologic, crește în cazuri de febră sau hipertensiune arterială.

Valorile normale sunt 100 - 130 mmHg pentru bărbați si 90 - 120 mmHg pentru femei.

Hipertensiunea este Presiunea sistolică a sângelui egală sau mai mare de 130 mmHg și/sau Presiunea diastolică mai mare de 80 mmHg la persoanele care nu iau medicamente antihipertensive.

Măsurare[modificare | modificare sursă]

Masurarea poate fi realizată invaziv și neinvaziv.

Masurarea neinvaziva se poate face foarte usor cu ajutorul unui tensiometru (digital sau mecanic). Tensiometrul digital are un microprocesor ce, prin intermediul unui senzor de presiune, masoara vibratiile rezultate din umflarea si dezumflarea pernei de aer pe artera.

De ce este bine sa va luati tensiunea arteriala acasa?[modificare | modificare sursă]

Un argument solid in favoarea luarii tensiunii acasa este ca masuratorile se iau in conditii familiare si relaxante. Cea mai importanta masuratoarea este cea care se ia inaintea micului dejun, imediat dupa ce v-ati dat jos din pat dimineata. Pe cat se poate este bine de luat tensiunea de fiecare data la aceeasi ora si in aceleasi conditii in fiecare zi. Aceste masuratori repetate ne ajuta in detectarea primelor semmne ale cresterii tensiunii arteriale. Daca o tensiune ridicata ramane nedetectata, acest lucru creste riscul de aparitie a bolilor cardiovasculare.

De aceea vă recomandăm: Luati-va tensiunea arterială in fiecare zi și în mod regulat, chiar dacă nu aveți nicio plângere aparenta.

Fluctuatii ale presiunii arteriale[modificare | modificare sursă]

Sunt multi factori ce pot influenta presiunea arteriala. Masuratorile pot fi afectate serios de stres, teama, efort fizic intens sau momentul zilei în care sunt efectuate masuratorile. Aceste fluctuatii sunt mai accentuate in cazul persoanelor care sufera de hipertensiune. Presunea arteriala este de obicei la valorile maxime in timpul eforului fizic iar la nivelul cel mai scazut in timpul orelor de somn. Greutatea corporala are, de asemenea, o influenta marcanta asupra tensiunii arteriale. Hipertensiunea insoteste aproape ca o umbra obezitatea. Cresterea in greutate este insotita de o frecventa crescuta a hipertensiunii arteriale.

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • V. Ranga; I. Teodorescu Exarcu. Anatomia și fiziologia omului, Editura Medicală, București 1970
  • A Policec s.a. Aparate electronice medicale p 34-41, Editura Dacia, 1988

Legături externe[modificare | modificare sursă]