Templul Unirea Sfântă din București

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Templul Unirea Sfântă din Bucureşti

Templul Unirea Sfântă din București este un lăcaș de cult evreiesc din orașul București, localizat pe Str. Mămulari nr. 3 din sectorul 3. Edificiul a fost construit în anul 1836 ca sinagogă a breslei croitorilor. Începând din anul 1978, în acest templu a fost amenajat Muzeul de istorie a evreilor din România "Șef rabin dr. Moses Rosen".

Muzeul de Istorie al Comunității Evreiești - Templul "Unirea Sfântă" a fost inclus pe Lista monumentelor istorice din București din anul 2015, având codul de clasificare B-II-m-A-19173 [1].

Istoric[modificare | modificare sursă]

Templul Unirea Sfântă (Ahdut Kodesh) din București a fost construit de către breasla croitorilor în anul 1836, fiind cunoscută și sub denumirea de Sinagoga Mare a croitorilor. Clădirea a fost remodelată în anul 1910, după planurile arhitectului Iulius Grunfeld. În prezent, edificiul are o suprafață de 305 m², un parter și două nivele, fiind un amestec de elemente maure, romanice și bizantine la care se adaugă influența arhitecturii bizantine din Muntenia. Nava centrală este supraînălțată, iar zidurile sunt întărite de contraforți.

În ianuarie 1941, sinagoga a fost devastată de legionari, fiind apoi restaurată. Templul Unirea Sfântă din București a supraviețuit atât celui de-al doilea război mondial, cât și epocii lui Nicolae Ceaușescu, în care au fost demolate majoritatea sinagogilor din București.

La acest templu a slujit ca rabin dr. Meyer Abraham Halevy în perioadele 1935-1940 și 1946-1963.

La 15 ianuarie 1978, la inițiativa Dr. Moses Rosen (1912-1994), rabin-șef al comunităților evreiești din România și președinte al federației Comunităților Evreiești din România, a fost amenajat în acest templu Muzeul de Istorie al Comunității Evreiești din România. Primul director al Muzeului a fost publicistul Marius Mircu, autor a numeroase lucrări despre evreii din România.

Denumirea muzeului are mai multe variante: Muzeul de Istorie al Comunităților Evreilor din România, Muzeul de Istorie a Comunitații Evreiești București etc.

În lista sinagogilor din România publicată în lucrarea Seventy years of existence. Six hundred years of Jewish life in Romania. Forty years of partnership FEDROM – JOINT, editată de Federația Comunităților Evreiești din România în anul 2008, se preciza că Templul Unirea Sfântă din București nu mai era în funcțiune.[2]

Muzeul de Istorie al Comunităților Evreilor din România [modificare | modificare sursă]

Muzeul acoperă o lungă perioadă a istoriei evreilor din România. Expoziția include o colecție vastă de cărți scrise, publicate, ilustrate sau traduse de evreii din România; o arhivă importantă a istoriei evreilor români; o colecție de tablouri pictate de evrei români care, deși este mică, constă din lucrări de o valoare comparabilă cu cea a unui mare muzeu de artă (multe din lucrările acestor artiști sunt expuse în Muzeul Național de Artă al României); obiecte din patromoniul teatrelor evreiești, inclusiv din Teatrul Evreiesc de Stat; afișe și publicații ale mișcării sioniste; afișe și broșuri antisemite. Două camere din muzeu tratează perioada Holocaustului: una se ocupă cu perioada Holocaustului din punct de vedere istoric, iar cealaltă este un memorial sentimental al Holocaustului.

Pe scurt, este vorba de un muzeu dedicat istoriei rolului unui anumit grup etnic în societate. În contrast cu muzeul similar din Budapesta, acesta nu este un muzeu care privește exodul majorității evreilor din țară în Israel ca un punct culminant. Acest muzeu este concentrat mai mult asupra contribuției evreilor la cultura română.

Muzeul conține, de asemenea, o colecție mare de obiecte rituale evreiești din România, strânse de către dr. Moses Rosen (1912-1994), fostul șef-rabin al evreilor din România [3].

Paza muzeului este relativ ridicată, în principal datorită unui incident din decembrie 2000 când doi bărbați antisemiți au vandalizat muzeul, cerând să vadă "săpun uman" [4].

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Maja Wassermann: Von Bukarest bis Jassy und Czernowitz. Eine ostjüdische Forschungsstelle "Am Rande Europas". Î: David. Jüdische Kulturzeitschrift (Viena), an. 5, nr. 16, aprilie 1993, pag. 24-25.

Fotogalerie[modificare | modificare sursă]

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Lista monumentelor istorice din București din anul 2015
  2. ^ The Federation of Jewish Communities of Romania (FEDROM) - Seventy years of existence. Six hundred years of Jewish life in Romania. Forty years of partnership FEDROM – JOINT (2008), p. 69
  3. ^ [1]
  4. ^ BBC News, 28 decembrie 2000 - Jewish museum attacked in Bucharest

Legături externe[modificare | modificare sursă]