Telegrafie

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Pagina „Telegraf” trimite aici. Pentru alte sensuri vedeți Telegraf (dezambiguizare).
Telegrafo.png

Telegrafia reprezintă modul de transmitere a informațiilor prin impulsuri nemodulate, folosind un anume cod. Cel mai cunoscut cod este cel propus de pictorul Samuel Finley Breese Morse (1791-1872), în anul 1838, cod cunoscut în România sub denumirea de Alfabetul Morse.

Șase ani mai târziu, în 1844, cu sprijinul inginerului Alfred Vail (1807 - 1859), Morse realizează primul telegraf electric cu care creează legătura telegrafică între Washington și Baltimore.

Sistemul a fost rapid adoptat de serviciile poștale și de căi ferate din S.U.A.

În perioada de început a telecomunicațiilor fără fir, telegrafia Morse a fost intens folosită. Pe măsură ce alte moduri de comunicare au fost dezvoltate, telegrafia a pierdut teren datorită ratei scăzute a informațiilor transmise dar și datorită faptului că necesita o pregătire specială a operatorilor.

În prezent, serviciile comerciale au renunțat la telegrafia Morse. Singurii care o mai folosesc sunt radioamatorii.

Principalul avantaj al comunicațiilor în codul Morse rămâne faptul că prin acest mod se pot realiza comunicații chiar în condiții extrem de dificile (paraziți atmosferici și industriali, bruiaje, trafic aglomerat, etc.), semnalul nemodulat fiind mai „penetrant” decât semnalul modulat.

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Telegrafie