Taumatawhakatangihangakoauauotamateaturipukakapikimaungahoronukupokaiwhenuakitanatahu

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Taumatawhakatangihangakoauauo
tamateaturipukakapikimaunga
horonukupokaiwhenuakitanatahu
Altitudine305 m  Modificați la Wikidata
LocalizareNoua Zeelandă  Modificați la Wikidata
Coordonate40°20′46″S 176°32′25″E ({{PAGENAME}}) / 40.346°S 176.5402°E
Hartă
Taumatawhakatangihangakoauauotamateaturipukakapikimaungahoronukupokaiwhenuakitanatahu se află în Noua Zeelandă
Taumatawhakatangihangakoauauotamateaturipukakapikimaungahoronukupokaiwhenuakitanatahu

Taumatawhakatangihangakoauauotamateaturipukakapikimaungahoronukupokaiwhenuakitanatahu este numele unei coline de 350 de metri, în apropiere de Mangaorapa și Porangahau, la sud de Waipukurau, între Hastings și Dannevirke, Noua Zeelandă. Numele este de cele mai multe ori abreviat de către locuitori pentru a facilita conversația, termenul folosit fiind „Taumata”.

Istoria[modificare | modificare sursă]

The New Zealand Geographic Placenames Database, menținută de Informații Funciare Noua Zeelandă (Linz), înregistrează numele ca „Taumatawhakatangihangakoauauotamateapokaiwhenuakitanatahu".[1]

Semnificație[modificare | modificare sursă]

Acest cuvânt ar însemna „Vârful colinei unde Tamatea, bărbatul cu genunchi mari, cunoscut ca devoratorul pământului, a coborât, a suit și a devorat munții, în timp ce-i cânta la flaut iubitei sale.”

Forma mai lungă Tetaumatawhakatangihangakoauaotamateaurehaeaturipukapihimaungahoronukupokaiwhenuaakitanatahu, cu 85 de litere, a intrat în Guiness Book (Cartea Recordurilor) ca fiind cel mai lung toponim din lume.

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ "Place Name Detail: Taumata­whakatangihanga­koauau­o­tamatea­pokai­whenua­ki­tana­tahu”. New Zealand Geographic Placenames Database. Land Information New Zealand. http://www.linz.govt.nz/placenames/find-names/topographic-names-db/database/index.aspx?p=56389 Arhivat în , la Wayback Machine.. Retrieved 2009-01-25.

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Audio (extern)
Pronunție