Sari la conținut

Taifunul Haiyan

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Traseul Taifunului Haiyan de-a lungul zonei central-vestice a Oceanulu Pacific

Taifunul Haiyan (cunoscut în Filipine ca Taifunul Yolanda) a fost un ciclon tropical care s-a desfășurat în zona centrală a Oceanului Pacific, unul din cele mai intense cicloane tropicale înregistrate în perioada istorică de când se studiază datele cicloanelor.

Date generale[modificare | modificare sursă]

Datele Agenției Meteorologice Japoneze arată că viteza vântului (pe o perioadă susținută de cel puțin zece minute) a ajuns pe alocuri la 235 km/h, fiind astfel vorba de al doilea ciclon tropical ca intensitate din Oceanul Pacific de nord-vest, împreună cu Bess în 1982 și Megi în 2010, după Taifunul Tip din 1979.[1] Datele prezentate de Joint Typhoon Warning Center din SUA arată că Haiyan a fost cel mai intens ciclon tropical pe plan global în perioada istorică de când se înregistrează datele cicloanelor, cu un maxim (timp de un minut) de 315 km/h (195 mph).[2] Haiyan de asemenea a lovit țărmul la momentul de putere maximă, facându-l astfel probabil cel mai puternic ciclon tropical care a ajuns pe uscat.[3] Presiunea atmosferică estimată de către Agenția Meteorologică Japoneză a fost de 895 hPa (26.43 inHg), cea mai scăzută după Taifunul Megi din 2010.[4]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „Typhoon List: Number, Name, Basin, Min Pressure (hPa), Max Wind (kt), Storm Wind Max Radius (nm), Storm Wind Max Diameter (nm), Gale Wind Max Radius (nm), & Gale Wind Max Diameter (nm)”. Digital Typhoon. Accesat în . 
  2. ^ „Philippines hit by 'worst typhoon on record'. The Guardian. Londra: Guardian News and Media. Accesat în .  Legătură externa în |website= (ajutor)
  3. ^ 'Most powerful storm ever to make landfall' batters Philippines; 4 deaths confirmed - World News”. Worldnews.nbcnews.com. Accesat în . 
  4. ^ „Typhoon List: Number, Name, Basin, Birth (UTC), Death (UTC), Duration, & Min Pressure (hPa)”. Digital Typhoon. Accesat în .