Tabletă grafică

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare

O tabletă grafică este un dispozitiv periferic de intrare pentru computere, care permite introducerea imaginilor desenate manual asemenea celor realizate cu un instrument de scris pe hârtie. Aceste tablete pot fi folosite pentru a introduce date cum ar fi semnăturile de mână. Totodată pot fi folosite pentru a înregistra o imagine de pe o bucată de hârtie atașatǎ suprafeței tabletei. Capturarea datelor în acest fel se realizează prin reprezentarea conturului/ marginilor imaginii și se numește digitalizare.

O tabletă grafică ( denumită și penpad, digitizer sau suprafață de digitalizare ) este alcătuită dintr-o suprafață pe care utilizatorul poate “ desena “ sau să contureze o imagine cu un stylus , un instrument similar unui pix special conceput pentru acest aparat. Imaginea nu apare în general pe suprafața tabletei ci pe monitorul calculatorului. Unele tablete vin cu funcționalitatea secundară de a se comporta ca un ecran tactil în loc de monitor al calculatorului , interacționând cu stylus-ul. Alte tablete au funcția de a înlocui mouse-ul , devenind un dispozitiv primar de selectare și navigare pentru calculator. Există tablete care în loc de stylus, au un dispoztiv-puc (ca forma unui puc) care poate fi plimbat pe suprafeța tabletei și care dispune pentru captare de un reticul (goniometric) ce identifică diferențiat pozițiile locațiilor de pe tabletă.

Vârful pix-stylusui sau dispozitivul-puc, mișcate pe tabletă, transmit impulsuri prin care tableta primește informații corespondente despre apăsarea/prezența pix-stylusului sau dispozitivului-puc pe poziția respectiva de pe tabletă. La modelele mai perfecționate pot fi recunoscute și informații precum: înclinația pixului, rotirea lui, apăsarea degedelor sau se lucrează similtan cu mai multe dispozitive (stylus, puc).

Pix-stylusul conține o bobină care poate produce un câmp magnetic direcționat sau unul variabil. Bucle conductive din tabletă identifică poziția dispozitivului pe tabletă comparînd amplitudinea/tăria semnalelor induse. Alte informații suplimentare cum este apăsarea pixului, sau acționarea unei taste sunt și ele digitalizate și transmise împreună cu poziția pixului către calculator. Alimentarea cu energie a pixurilor se face prin baterie electrică integrată, sau prin inducție (electromagnetică) din tabletă (pix pasiv).

Istoric[modificare | modificare sursă]

Prima tabletă grafică a fost Teleautograful , patentat de Elisha Gray în 1888. Aceasta este cea mai cunoscută inventatoare contemporană după Alexander Graham Bell.

Predecesorul contemporan al tabletei grafice este Stylator in 1957 . Mai bine cunoscută este tableta RAND sau Grafacon ( denumire provenită de la noțiunea de Convertor Grafic) introdusa în 1964 . Tableta RAND conținea o rețea de fire ce stabileau coordonatele într-un mic semnal magnetic. Stylus-ul primea semnalul magnetic , ce putea fi decodat mai târziu în coordonate.

Alte tablete grafice sunt cunoscute sunt cele spark sau acustice , ce foloseau un stylus pentru a genera click-urile. Acestea erau triangulate de o serie de microfoane pozitionate in suprafata tabletei. Sistemul era complex si scump iar senzorii puteau interfera cu zgomotul exterior. In anii ‘70, ‘80 digitizerurile erau foarte populare in domeniul high end de CAD (Design asistat computerizat) si erau distribuite pe sisteme impreuna cu softuri cum ar fi AutoCAD.

Calculatoarele Apple[modificare | modificare sursă]

Summargraphics a facut o versiune OEM proprie a BitPad-ului care era vandut de catre Apple sub denumirea Apple Graphics Tablet ca accesoriu pentru Apple II. Aceste tablete foloseau o tehnologie magnetica care utiliza fire dintr-un aliaj intinse peste un substrat solid pentru a localiza cu acuratete pozitia stylusului pe suprafata tabletei > Aceasta tehnologie permitea masurarea proximitatii / a axei Z.

Prima tableta grafica pentru calculatoarele personale a fost KoalaPad. Desi a fost initial facuta pt AppleII si-a extins raspandirea spre utilizatorii casnici pe sisteme cum ar fi TRS-80 Color Computer, Commodore 64, si Atari 8-bit family. Tablete concurente au inceput sa fie produse dar se considera ca Atari produce cele mai bune tablete.

In 1981 , muzicianul Todd Rundgren a creat primul program color pentru tableta grafica , destinat computerelor personale licentiat pentru Apple drept Utopia Graphics Tablet System .

In anii ‘80 mai multi producatori de tablete grafice au inceput sa introduca functii cum ar fi recunoasterea scrisului de mana si meniuri inglobate in suprafata tabletei.

Categorii dupa modul de operare[modificare | modificare sursă]

Au fost multe incercari de a categoriza tehnologiile utilizate pentru tablete grafice , una dintre ele fiind prezentata mai jos:

Tablete pasive[modificare | modificare sursă]

Tabletele pasive , in special cele de la Wacom, au utilizat inductia electromagnetica cu fire verticale facand tableta sa transmita si sa primeasca siruri de informatii ( invers fata de firel din tableta RAND ) . Aceasta genereaza un semnal electromagnetic care este receptionat de circuitul LC din stylus. Apoi firele din tableta comuta functiunea primind semnalul de la stylus . Datorita noilor tehnologii se poate asigura si detectarea presiunii aplicate pe tableta.

Folosind semnalele electromagnetice este permisa detectarea pozitionarii stylusului fara ca acesta sa atinga tableta si se asigura functionarea fara ca stylusul sa necesite baterii.

Tabletele active[modificare | modificare sursă]

Tabletele active contin un stylus cu o parte electronica integrata care genereaza si transmite semnale tabletei. Acest tip de stylus se bazeaza mai mult pe o baterie interna .

Datorita tipului de transmisie a datelor aceste tablete asteapta mai mult semnale , constant , si nu alterneaza intre modul de transmitere si receptionare a datelor.

Tabletele acustice[modificare | modificare sursă]

Modele predecesoare erau numite tablete spark ( cu scanteie ) un mic generator de sunete fiind montat in stylus, iar semnalul acustic era preluat de doua microfoane apropiate de suprafata de scris. Unele modele noi pot determina pozitia imaginii chiar in 3D.

Tabletele electromagnetice[modificare | modificare sursă]

Tabletele Wacom sunt un exemplu pentru acest tip de dispozitive ce genereaza semnale electromagnetice: conceptul celor de la Wacom este ca semnalul sa fie generat de stilou/ indicator si detectat de o retea de fire din tableta. Alte modele ca cele de la Pencept genereaza semnalul in tableta si il receptioneaza prin intermediul stylusului.

Tabletele cu capacitivitate[modificare | modificare sursă]

Aceste tablete au fost realizate pentru a putea folosi semnalul electrostatic.Scriptel a realizat un astfel de model . Spre deosebire de touchscreenuri acestea pot detecta semnalul in proximitate sau chiar daca este deasupra tabletei .

Pentru toate aceste tehnologii tabletele pot primi un semnal pentru a determina distanta de la indicator la suprafata, unghiul si alte informatii aditionale.

In comparatie cu touchscreenurile o tableta grafica ofera mai multa precizie si abilitatea de a urmari un obiect care nu atinge suprafata ei , colectionand mai multe informatii . Totusi costurile acestora sunt mult mai mari se utilizeaza un indicator specializat.

Unele tablete , mai ales cele pentru copii mici, folosind tehnologii similare celor RAND desi acest concept nu mai este de mult folosit pentru tabletele profesionale.

Puck-ul[modificare | modificare sursă]

Un puck este accesoriul cel mai intalnit la tabletele grafice. El seamana cu un mouse dar este folosit cu scopul de a urmari sau de a realiza proiecte CAD sau pentru a fi folosit drept mouse.

Utilizare[modificare | modificare sursă]

Mod de utilizare general[modificare | modificare sursă]

Datorita particularitatilor deosebite de a urmari un indicator pe tableta sunt des folosite in grafica computerizata in a realiza imagini grafice in 2D cu diferite caracteristici ale obiectelor.

In Asia de Est acesta dispozitive periferice sunt utilizate pentru scrierea pictogramelor ( cum ar fi cele Chinezesti, Japoneze etc.) . Tehnologia nu este scumpa si pune la dispozitie o unealta facila pentru recunoasterea scrisului de mana.

Alta utilizare se regaseste in lumea artistica unde aceste dispozitive combinate cu programe cum ar fi Adobe Photoshop confera artistilor precizie in timpul creării desenelor digitale. Si fotografii se utilizeaza de aceasta tehnologie pentru post procesare.

Cea mai mare raspandire se gaseste in realizarea desenelor tehnice si CAD deoarece se poate utiliza scrierea pe o bucata de hartie fara a interfera cu tableta. Astfel se pot inregistra planse , schite atat pe hartie cat si intr-un format digital fara a fi limitat de utilizarea doar a unui instrument de scris sau a mouseului.

Preturile acestora variaza ; cele A6 fiind relativ ieftine fata de cele A3. In Iunie 2010 o Wacom Bamboo Pen and Touch tablet costa 99$. Tabletele moderene se conecteaza printr-un port USB la calculator.

Сa solutie pentru leziuni[modificare | modificare sursă]

Utilizarea continua a mouseului poate provoca diferite afectiuni la nivelul incheieturii mainilor datorita miscarilor repetitive ale mouseului pe cand folosirea unui indicator face ca miscarile mainii sa fie mai naturale reducand solicitarea.

Vezi și[modificare | modificare sursă]