Susan Goldberg

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Susan Goldberg
Date personale
Născută1960 (64 de ani) Modificați la Wikidata
Michigan, SUA Modificați la Wikidata
Cetățenie Statele Unite ale Americii Modificați la Wikidata
Ocupațiejurnalistă
redactor[*] Modificați la Wikidata
Activitate
DomiciliuWashington, D.C.  Modificați la Wikidata
Alma materUniversitatea Statului Michigan[*]
Huron High School[*][[Huron High School (high school in Michigan, United States)|​]]  Modificați la Wikidata
OrganizațieNational Geographic
Seattle Post-Intelligencer[*][[Seattle Post-Intelligencer (newspaper in Seattle, Washington)|​]]
Bloomberg
USA Today
The Plain Dealer[*][[The Plain Dealer (major daily newspaper of Cleveland, Ohio, U.S.)|​]]
Detroit Free Press
The Mercury News[*][[The Mercury News (daily newspaper published in San Jose, California, US, since 1851)|​]]  Modificați la Wikidata
Prezență online

Susan Goldberg este o jurnalistă americană care ocupă poziția de redactor-șef al revistei National Geographic, fiind prima femeie în acest post de la înființarea publicației, în anul 1888. [1] Înainte de a se alătura actualei echipe de redacție, Goldberg a lucrat pentru Bloomberg și USA Today.[2] Este o susținătoare a utilizării de multiple platforme media în scopul comunicării unei știri.[3]

Educație[modificare | modificare sursă]

Goldberg a copilărit în Ann Arbor, Michigan. Jurnalismul a pasionat-o încă din școală, când a scris un articol denumit Oportunități în Jurnalism.[4] Consideră că începutul carierei sale să fi avut loc în momentul angajării într-un post permanent în calitate de reporter la Seattle Post-Intellingencer, pe vremea când avea 20 de ani, după un stagiu de 8 săptămâni întreprins la aceeași publicație.[5] Pentru a își asuma noul post, Goldberg a fost nevoită să renunțe la studiile universitare.[6] în anul 1987, a obținut diploma de licență la Michigan State University, pentru ca apoi să înființeze o bursă ce-i poartă numele.[7][8] Este membră a consiliului de directori al absolvenților departamentului de științe ale comunicării. În 2015, a ținut discursul de deschidere a anului universitar la Michigan State University.[9]

Cariera[modificare | modificare sursă]

Goldberg și-a continuat cariera la Detroit Free Press, fiind prima femeie delegată la Lansing, capitala statului Michigan. Tot atunci, și-a terminat studiile la Michigan State University.[10]  A urmat să lucreze ca reporter pentru San Jose Mercury News în California, jucând un rol esențial în întocmirea reportajul despre cutremurul Loma Prieta, reportaj care a fost mai apoi distins cu un Premiu Pulitzer.[11] În 1989, se alătură echipei de la USA Today, unde a rămas peste 10 ani, timp în care a fost promovată în echipa de redacție.[12][13]

Primul soț a lui Goldberg a decedat în 1999; cei doi au fost căsătoriți timp de 11 ani.[14] Goldberg s-a întors la San Jose Mercury News ca membru al echipei de redacție.  În 2007, s-a alăturat publicației The Plain Dealer din Cleveland, oraș față de care a căpătat în scurt timp o afecțiune deosebită.[15][16][17]

În 2010, Goldberg a fost invitată să lucreze la Bloomberg, ca mai apoi să avanseze până la postul de redactor responsabil de știrile din Washington.[18] Vorbind despre stilului ei managerial, Frank Bass a spus: “Goldberg a dovedit că răbdarea și entuziasmul nu sunt trăsături contradictorii.”[19] Între 2012 și 2013, Goldberg a prezidat asupra American Society of News Editors, unde a pus accentul pe dezvoltarea potențialului tinerilor jurnaliști.[20] În 2013, Goldberg a apărut pe lista întocmită de Washingtonian magazine a celor mai influente 11 femei din media.[21][22]

National Geographic[modificare | modificare sursă]

Revista National Geographic a fost înființată în octombrie, 1888. În 2014, Goldberg a devenit cel de-al 10-lea redactor-șef al publicației, fiind simultan prima femeie și prima evreică desemnată în acest post.[23][24][25][26][27] Sub conducerea lui Goldberg, publicația a câștigat National Magazine Award pentru cel mai bun sit web și George Polk Award pentru calitatea reportajului. În 2015, Goldberg a primit Exceptional Woman in Publishing Award.[28]

În ianuarie 2017, Revista National Geographic a publicat o ediție dedicată problemei inegalității dintre sexe, denumită “Gender Revolution”.[29] Aceasta a ajuns pe lista scurtă a premiului Pulitzer, pentru o “profundă și fină analiză a sexelor, mijlocită prin prisma unor fotografii remarcabile, a unor filme impresionante și cuvinte clare, toate - în a ilumina un subiect care este în același timp familiar și puțin înțeles.[30] Ediția a captat atenția publicului. Numeroși cititori au scris redacției, iar Goldberg le-a răspuns.[31][32] În 2018, “Gender Revolution” a câștigat două premii la concursul ASME Cover Contest, la secțiunile de știri și politică și de preferații publicului.[33]

În 2017, revista Washingtonian Magazine a numit-o pe Goldberg une din cele mai influente femei din Washington.[34] Este membră a comisiei jurnalistice pentru libertatea presei, The Reporters Committee for Freedom of the Press. Este de asemenea în comitetul muzeului National Museum for Women in the Arts in Washington.[35]

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Goldberg, Susan (august 2017). „Talking toilets with Matt Damon”. National Geographic. 232 (2): 6–7. Mentenanță CS1: Formatul datelor (link)

Viața personală[modificare | modificare sursă]

Goldberg este căsătorită cu Geoffrey Etnire, un avocat. Cei doi trăiesc în Washington DC.[36]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „Craftivism; Tuam baby home scandal; The Budget; Susan Goldberg, editor-in-chief of National Geographic, Woman's Hour – BBC Radio 4”. Arhivat din original la . Accesat în . 
  2. ^ „Bloomberg's Susan Goldberg Heads to National Geographic. Arhivat din original la . Accesat în . 
  3. ^ „Nat Geo's Susan Goldberg talks about the power of storytelling to change the world at the first Global Positive Forum in Paris | 21CF BLOG”. Arhivat din original la . Accesat în . 
  4. ^ tech4pub.com (). „Women in Media: A Candid Conversation With National Geographic EIC Susan Goldberg”. Technology for Publishing LLC. Arhivat din originalul de la . Accesat în . 
  5. ^ „Bloomberg's Women Behind the News: Susan Goldberg | International Women's Media Foundation (IWMF)”. www.iwmf.org. Arhivat din originalul de la . Accesat în . 
  6. ^ „Alumna First Female to Serve as Editor in Chief of National Geographic | Michigan State University”. comartsci.msu.edu. Arhivat din originalul de la . Accesat în . 
  7. ^ „Alumni Board | MSU Communication Arts and Sciences”. comartsci.msu.edu. Arhivat din originalul de la . Accesat în . 
  8. ^ „School of Journalism Scholarships | Michigan State”. Arhivat din original la . Accesat în . 
  9. ^ University, Michigan State. „National Geographic editor to speak at MSU commencement”. MSUToday. Arhivat din original la . Accesat în . 
  10. ^ „National Geographic editor among MSU commencement speakers”. Lansing State Journal. Accesat în . 
  11. ^ „Loma Prieta earthquake: The Mercury News' first-day coverage, morning paper”. The Mercury News. . Arhivat din original la . Accesat în . 
  12. ^ „Scholar Talk: Susan Goldberg, Editor in Chief, National Geographic Magazine”. Rhodes Scholar Network. Arhivat din original la . Accesat în . 
  13. ^ „Susan Goldberg | Reporters Committee for Freedom of the Press”. www.rcfp.org. . Arhivat din originalul de la . Accesat în . 
  14. ^ Trickey, Erick (). „Front Page News”. Cleveland Magazine. Arhivat din originalul de la . Accesat în . 
  15. ^ „Hutton replaces Goldberg as Mercury News executive editor”. The Mercury News. . Arhivat din originalul de la . Accesat în . 
  16. ^ „The Plain Dealer names new editor”. cleveland.com. Arhivat din original la . Accesat în . 
  17. ^ „Debra Adams Simmons named editor; Susan Goldberg leaving Plain Dealer”. cleveland.com. Arhivat din original la . Accesat în . 
  18. ^ „Bloomberg taps editor Winnie O'Kelley to bolster Washington coverage”. POLITICO. Arhivat din original la . Accesat în . 
  19. ^ Bass, Frank (). Guide to the census. Hoboken, New Jersey: John Wiley & Sons, Inc. ISBN 1118416600. OCLC 815836057. 
  20. ^ „Susan Goldberg”. National Geographic Partners Press Room. . Arhivat din originalul de la . Accesat în . 
  21. ^ „Susan Goldberg – Digital Media Strategies USA”. Arhivat din original la . Accesat în . 
  22. ^ „Most Powerful Women | Washingtonian”. Washingtonian. . Arhivat din original la . Accesat în . 
  23. ^ Farhi, Paul (). „Susan Goldberg becomes first woman to be top editor at National Geographic”. Arhivat din original la . Accesat în .  Mai multe valori specificate pentru |nume= și |last= (ajutor)Mai multe valori specificate pentru |nume= și |last= (ajutor)
  24. ^ „Susan Goldberg becomes first woman to be top editor at National Geographic”. Washington Post. Arhivat din original la . Accesat în . 
  25. ^ Room, National Geographic Press (). „National Geographic Magazine Hires Bloomberg News Editor Susan Goldberg to Head Magazine's Text Team”. National Geographic Partners Press Room. Arhivat din original la . Accesat în . 
  26. ^ „A conversation with National Geographic Editor Susan Goldberg”. www.jpmorganchase.com. Arhivat din originalul de la . Accesat în . 
  27. ^ Wamsley, Laurel (). 'National Geographic' Reckons With Its Past: 'For Decades, Our Coverage Was Racist'. NPR (în engleză). Accesat în . 
  28. ^ „2015 EWIP Award Honoree is Susan Goldberg | EWIP”. Arhivat din original la . Accesat în . 
  29. ^ „Exploring a gender revolution: Susan Goldberg”. USA Today. Arhivat din original la . Accesat în . 
  30. ^ „National Geographic named 2017 Pulitzer Prize Finalist in Exploratory Reporting for its historic January 2017 'Gender' issue”. 21st Century Fox Social Impact. . Arhivat din original la . Accesat în . 
  31. ^ „Why We Put a Transgender Girl on the Cover of National Geographic”. . Arhivat din original la . Accesat în . 
  32. ^ „National Geographic's Upcoming "Gender Revolution" Issue Breaks Boundaries”. The FADER. Arhivat din original la . Accesat în . 
  33. ^ „ASME COVER CONTEST 2018 WINNERS ANNOUNCED”. Arhivat din original la . Accesat în . 
  34. ^ „The Most Powerful Women in Washington”. Washingtonian. . Arhivat din original la . Accesat în . 
  35. ^ Associates, Richard Attias &. „Global Positive Forum”. Arhivat din original la . Accesat în .  Mai multe valori specificate pentru |nume= și |last= (ajutor)Mai multe valori specificate pentru |nume= și |last= (ajutor)
  36. ^ „Susan Goldberg”. . Accesat în .