Sudură în puncte

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Maşină de făcut sudură în puncte
Robot de făcut sudură în puncte
Plăci lipite folosind sudura în puncte

Sudura în puncte este o tehnică de îmbinare nedemontabilă a două plăci metalice, de obicei prin încălzirea obținută folosind rezistența electrică a respectivelor metale.

Sudura în puncte la cald[modificare | modificare sursă]

Sudura în puncte este un procedeu de îmbinare de rezistență, a două sau mai multe foi de tablă de metal, de regulă oțel, fără să se folosească material de adaos. În zona de sudat, cu ajutorul a doi electrozi din aliaje de cupru, se aplică o forță de comprimare și se transmite curent electric, care produce încălzirea pieselor la nivel local. Ca urmare, materialul dintre electrozi se topește iar după întreruperea curentului de sudură materialele se solidifică și are loc îmbinarea, realizându-se punctul de sudură.

Sudura în puncte la rece[modificare | modificare sursă]

Pentru unele metale, cum sunt aluminiul și cuprul, cu proprietăți de plasticitate mare la temperaturi obișnuite, sudarea poate fi executată și la rece, prin producerea de deformații mari, care produc îngroșări sau subțieri ale pieselor prin întrepătrunderea intimă a straturilor noi de metal refulate sau presate, astfel încât electronii de pe suprafețele acestor straturi să ajungă în sfera de atracție reciprocă.[1]

Vezi și[modificare | modificare sursă]

  • Nit - la fel ca și sudura în puncte, realizează o îmbinare nedemontabilă

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Sudarea prin presiune fără energie electrică, Rasfoiesc.com, accesat la 10 august 2014

Legături externe[modificare | modificare sursă]