Stratelates

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sigiliul magistros, magistros, vestēs și stratēlatēs din est al lui Hervé Frankopoulos

Stratēlatēs (în greacă στρατηλάτης, „conducător / conducător al armatei”) a fost un termen grecesc care desemnează un general, care a devenit, de asemenea, un demnitatar onorific în Imperiul Bizantin. În primul sens, a fost adesea aplicată sfinților militari, cum ar fi Theodore Stratelates.

La sfârșitul Imperiului Roman / Bizantin timpuriu, titlul a fost folosit, împreună cu vechiul titlu stratēgos, pentru a traduce în limba greacă funcția de magister militum („stăpânul soldaților”)..[1] Totuși, în secolul al VI-lea, înzro scrsoare a împăratului Iustinian I se atestă existența unui titlu onorific de rang mediu de stratēlatēs, care s-a clasat alături de apo eparchōn („fostul prefect”).[2] Un prōtostratēlatēs („primul stratēlatēs”) Theopemptos este atestat într-un sigiliu din secolul al VII-lea, indicând probabil cel mai înalt demnitar din întreaga clasă a stratēlatai.[3] Acest stratēlasia a fost o demnitate pur onorifică, atașată niciunei funcții, și a scăzut măsurabil în prestigiu în secolele alVII-lea și al VIII-lea: dovezile sigilografice care arată că aceasta a ajuns să fie deținută de trepsia inferioară a birocrației imperiale, cum ar fi kommerkiarioi (supraveghetori vamali), kouratores (supraveghetori ai unităților imperiale) și notarioi (secretari imperiali).[1][3] Până la sfârșitul secolului al IX-lea, s-a clasat în partea de jos a ierarhiei demnităților imperiale (împreună cu apo eparchōn), după cum atestă în 899 Klētorologion din Filocaleu. Klētorologion consemnează, de asemenea, că demnitatea a fost conferită prin acordarea unui codicil sau a unei diplome (greacă: χάρτης), păstrând practica secolului al VI-lea.[4] În secolele X-XI, termenul a revenit la sensul său militar inițial, fiind folosit pentru generalii de rang înalt, inclusiv comandanții șefi ( Domesticii școlilor) din Est și Vest.[1]

În același timp, cu toate acestea, prezența unui tagma (regiment profesional permanent) numit Stratēlatai este atestată în Asia Mică la sfârșitul secolului al X-lea, format de împăratul Ioan I Tzimiskes[1]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b c d Kazhdan 1991, p. 1965. .
  2. ^ Bury 1911, pp. 23–24.
  3. ^ a b Bury 1911, p. 24.
  4. ^ Bury 1911, p. 22.

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Bury, John Bagnell (). The Imperial Administrative System of the Ninth Century - With a Revised Text of the Kletorologion of Philotheos. London: Oxford University Press. 
  • Kazhdan, Alexander (). „Stratelates”. În Kazhdan, Alexander. The Oxford Dictionary of Byzantium. Oxford and New York: Oxford University Press. p. 1965. ISBN 0-19-504652-8. 
  • Kühn, Hans-Joachim (). Die byzantinische Armee im 10. und 11. Jahrhundert: Studien zur Organisation der Tagmata (în German). Vienna: Fassbaender Verlag. ISBN 3-9005-38-23-9.